Nečas je šancí na změnu, ale nemá dost lidí, tvrdí Jakl

19.06.2010 20:04

ParlamentníListy.cz zjištovaly, zda tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl považuje Petra Nečase za naději pro ODS k návratu k pravicovým idejím a jaký má postoj k ostatním pravicovým či euroskeptickým stranám.

Nečas je šancí na změnu, ale nemá dost lidí, tvrdí Jakl

„Petr Nečas nepochybně určitou naději přinesl. Přináší naději na zastavení posunu ODS doleva, na zastavení její ideové rozbředlosti a na zastavení procesu, při kterém se ODS měnila spíše na Občanskou podnikatelskou stranu hájící parciální zájmy určitých lobbistických skupin. V tomto smyslu určitě Nečas nadějí podle mého názoru je. Ale myslím si, že pouze jeden člověk stranu určitě zachránit nemůže. Petr Nečas v tomto svém úsilí bude potřebovat velkou podporu uvnitř strany a já ji tam zatím moc nevidím," odpověděl pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

Jaklovi favorité Svobodní

Tajemník prezidenta sám volil Stranu svobodných občanů, kterou založil Klausův exporadce a bývalý ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach.

„Velmi bych se obával, aby tato strana ze svého volebního výsledku vyvodila špatné závěry. Neměla by si říct: ´Lepších volebních výsledků dosáhneme, když se vzdáme některých idejí a trochu se rozkročíme´. Taková strana by nebyla žádným přínosem. Takovýchto rozkročených stran je u nás mnoho a já jsem vděčný za to, že tu je strana, která hájí co nejdůsledněji principy svobody jednotlivců. Mně by velmi chybělo, kdyby tu taková strany neexistovala," řekl Jakl.

Blokáda médií

Strana má podle Jakla svou významnou roli při jakémkoli volebním zisku jako určitý korektiv vůči všem stranám ostatním. Média pak stranu blokovala a ignorovala. „Ale není možné vše svádět na média, která jsou spjata s jinými zájmy. Většina médií na světě vždy byla, je a bude levicově liberální a ke konzervativně orientovaným stranám bude mít vždy odpor," uvedl sympatizant strany Jakl.

Svobodní se musí podle prezidentova tajemníka zamyslet, jak tuto blokádu lépe prolomit a jak na sebe upozornit. „Ta strana má svou cenu a přeji jí, aby se prosadila do obecného povědomí, protože většina lidí nemá tušení, že taková strana existuje. Kdyby věděli, že existuje a jaké principy hájí, tak by zjistili, že si myslí něco podobného a výsledek strany by byl lepší," míní Jakl s tím, že by strana měla být součástí veřejné debaty a měla by do ní přispívat svým zásadovým postojem.

Suverenita hájí národní zájmy

Prezident Klaus poslal také zdravici bloku Suverenita Jany Bobošíkové. Jaklovi je na této straně především sympatická obhajoba národních zájmů. Ostatní její témata ho příliš neoslovila. „Mně se tato strana zdá málo univerzální. Zatímco velké strany rezignovaly na obhajobu národních zájmů na evropském hřišti, tak u této strany mám pocit, že nedělá nic jiného. V této věci má mé sympatie, ale chybí mi tam nějaké další programové maso, na kterém by to bylo celé vystavěno," uvedl Jakl.

Více o kongresu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…