Nečas se na fotce chválí, jak zničil zemi. A někdo na tom může vydělat

29.01.2012 18:10

Stydím se za vládu ČR a chci její demisi. Tak se jmenuje jedna z mnoha protivládních skupin na Facebooku. Počet fanoušků skupiny je počítán v tisících a mimo jiné také odkazuje na eshop s protivládně laděnými tričky. Zakladatel skupiny však odmítá, že by z toho měl byznys. Oslovení vládní politici iniciativu většinou odsuzují s výzvou, ať jdou autoři standardně kandidovat v řádných volbách.

Nečas se na fotce chválí, jak zničil zemi. A někdo na tom může vydělat
Foto: facebook
Popisek: Nečasovy výsledky reforem

Skupina má v současnosti přes pět tisíc členů a jedním z jejích výrazných rysů jsou různě sarkastické a mnohdy i vulgární obrázky, fotomontáže a kreslené vtipy, které přidává do své galerie.

K nalezení na stránce je například také fotokoláž premiéra Petra Nečase se spálenou zemí v zádech, kterak si pochvaluje úspěch reforem.

Z nenávisti k vládě celkem nadějný byznys?

V galerii skupiny jsou například také kreslené parodie na kauzu ProMoPro kolem ministra obrany Alexandra Vondry. Nejčastěji se ovšem na posměšných obrázcích vyskytuje ministr financí Miroslav Kalousek.

Tato protivládní stránka také přímo odkazuje na internetový obchod, který nabízí potištěná trička. Na nich je název skupiny a přeškrtnuté kreslené prase. Marketing k tričkům je jednoduchý, používá stejnou satiru jako facebooková skupina. Úspěch s prodejem triček však podle informací od zakladatele facebookové skupiny Milana Mráze zatím není nijak velký.

Mráz dále odmítá, že by na prodeji triček chtěl jakkoli vydělávat. V reakci pro ParlamentníListy.cz říká, že prý ani internetový obchod nevlastní. „Eshop s tričky není můj, ani to není můj nápad, takže z toho nemám ani korunu a nemá z toho podle mě nic ani ten, kdo eshop provozuje, už proto, že se zatím trička žádná neprodala a co vím, ta cena je obvyklá za kvalitní potištěné tričko,“ odmítá domněnky o výnosném byznysu Mráz.

„Jeden z fanoušků vyrobil grafiku a nabídl jejich výrobu na objednávku za nákupní + výrobní cenu potisku, a aby se to vůbec vyplatilo, musí být objednáno minimálně 20 kusů! To zatím není, protože prostě lidi díky této vládě už na tyto zbytné věci prostě nemají! Já sám jsem si jedno objednal a hrdě a veřejně bych ho rád nosil, ale ještě mi ani nepřišlo,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz zakladatel skupiny Mráz a dodává, že kdyby měl sám peníze na to, aby trička zaplatil, tak je prý bez váhání bude rozdávat zdarma.

Ať místo výkřiků kandidují ve volbách a uvidí se, jakou mají podporu

Politici autorům protestní stránky většinou jednohlasně vzkazují, že žádné řešení není tak jednoduché, jak si mnozí představují a nejsou-li spokojeni, mohou kandidovat v řádných volbách a přispět tak ke změnám tímto zákonným způsobem.

Mezi oblíbenými stránkami je i "Budu volit KSČM". Takže je to jasné

Poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio naráží na spřízněnou stránku této skupiny, která podle něho vypovídá o jejích iniciátorech. "Mezi likes této skupiny je také 'Budu volit KSČM', což myslím hovoří za vše," uvedl redakci ParlamentníchListů.cz Paggio.

Paggiův stranický kolega a člen dolní komory parlamentu Jiří Štětina nechápe především tvrzení iniciátorů, že ani komunisté se ve vládě nechovali jako současná vláda. "Vůbec mě nepřekvapuje, že něco podobného existuje, protože ti, kteří to organizují, vidí, že jejich snaha o rozložení koalice se nepodařila! Bohužel k tomu přispívají velkou měrou média, protože za rok a půl jsem nečetl nic pozitivního a jenom samé aféry a skandály. Nechápu, proč velký prostor dostávají ti, kteří zradili svoje programy a nechali se koupit! Kým? To se dá velmi snadno pojmenovat, ale dokázat to je velmi obtížné," uvádí Štětina.

Podle něho mají naopak hesla této stránky stejný charakter jako používali komunisté. "Fráze o spálené zemi již tady také jednou byla a každý si pamatuje, kdo to říkal. Já si pamatuji hodně, ale srovnání současnosti s léty komunismu je nehorázností a lží. Všem těm, kteří se "stydí za tuto vládu" mohu odpovědět, že bych jim všem přál padesátá léta a dalších 40 let rozvinutého socialismu. To se opravdu nedá srovnat a za komunistů nebylo lépe!" doplňuje dále poslanec.

Ano, rozkrádalo se. Současná vláda za to ale nemůže

Znechucení lidí však Štětina chápe. "Samozřejmě chápu, že většina slušných občanů je znechucena dlouhou dobu trvajícím a organizovaným rozkrádáním státu. Já jsem tím také otráven, zejména když kauzy se vyšetřují velmi zdlouhavě tak, aby byly promlčeny. Ale za to nemůže současná koalice!" dodal redakci ParlamentníchListů.cz

"Ať kandidují ve volbách jako my ostatní a v regulérní politické soutěži se teprve ukáže," vzkazuje protestujícím poslanec za ODS a předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný.

Aleš Rádl, poslanec ODS a člen výboru pro bezpečnost to považuje za začátek předvolební kampaně. "Myslím, že je to jen další mediálními agenturami otevřené bojiště standardní volební kampaně. Je to prostě pokus, jak vytvořit s určitým předstihem nějakou společenskou atmosféru, ve které se pak lépe uplatní političtí nositelé nějakých radikálně kritických názorů, aniž by ovšem byli schopni přinést nějaké skutečné řešení problémů, které teď z pozice jakoby nezávislých kritiků tak kritizují," odsuzuje ostrou protivládní rétoriku Rádl.

Rádl: Jestli jim na to skočíte, je mi vás líto

Podle něho je to normální začátek volební kampaně, který je jen vedený modernějšími metodami, jež mají lepší schopnost úplně vyprázdnit podstatu volebního soupeření. "Bohužel je to tak. Těch, co jim na to skočí, je mi už teď líto," doplnil Aleš Rádl.

Novou formu začínající předvolební kampaně za tím vidí i občansko-demokratický europoslanec Hynek Fajmon. "V poslední době se začínají i u nás testovat nové formy politického boje. Jsou charakteristické tím, že iniciátor zůstává skryt a využívá se sociálních sítí a manipulací davem. Tyto formy boje jsou dosud nevyzkoušené, a proto jsou nebezpečné," je přesvědčen konzervativec Fajmon.

Podle poslankyně z TOP 09 Heleny Langšádlové nejsou podobné aktivity řešením, naopak jsou pouze nezodpovědné. "Má-li kdokoliv jiný názor, může ho formulovat do programu a ucházet se o hlasy voličů ve volbách. Politické pozadí za těmito aktivitami může být, ale věřím, že na to příliš voličů neskočí. Zkušenost říká, že jednoduchá a rychlá řešení nefungují," konstatovala v reakci pro server ParlamentníchListů.cz Langšádlová.

Máme svobodu slova, tak ať si nadávají

Benevolentnější je k výzvě další z koaličních poslanců Daniel Korte, také z TOP 09. "Svoboda slova je zaručena Ústavou ČR. Názorová pluralita je ve zdravé společnosti přirozená a prospěšná, jak ostatně deklaruje TOP 09 ve svém Desateru. Snažíme se z ní konstruktivně těžit. Spekulace o 'navedenosti' jsou zbytečné," nevěří Korte, že za iniciativou mohla být politická objednávka.

"Buď jde o vypočítavost nebo zlý úmysl. Ale ať tak nebo tak, všem autorům bych doporučil investovat nějaké prostředky a seznámit se ve světě, jak se kde žije a pak ať hovoří, co je to spálená země a podobně!" napsal ParlamentnímListům.cz další z poslanců TOP 09 Václav Kubata.

Mezi „spřátelenými“ stránkami této facebookové skupiny lze nalézt fanklub Andreje Babiše a jeho hnutí ANO 2011, dále také stránky Mladých odborářů, Holešovské výzvy nebo sympatizantů KSČM.

Iniciativa ANO 2011 Andreje Babiše však s touto stránkou nijak propojena není. "Určitě ne," informoval ParlamentníListy.cz Jaromír Hasoň z ANO 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Markéta Paráčková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…