Okamura: Ať Řecko padne na hubu

16.10.2011 20:08

Už minulý měsíc začaly na Wall Street demonstrace zaměřené prosti „chamtivosti“ finančních kruhů. Ty se v posledních dnech rozšířily v protesty proti politikům obou hlavních stran v zemi a podporu začaly získávat i ve světě. Nedivím se demonstrantům, tvrdí Tomio Okmura, chamtivost podle něj stojí za ekonomickou a hospodářskou krizí. Spásu pro Evropskou unii pak vidí v bankrotu Řecka. Musí padnout na hubu, aby se ostatní chytili za nos, říká.

Okamura: Ať Řecko padne na hubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Ke zmíněné demonstraci na Wall Street pod názvem Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street) se v sobotu přidaly i demonstrace proti sociální nerovnosti, které se konaly po celém světě. Celosvětová protestní akce Jednotně za změnu (United for Globalchange) probíhala po městech Austrálie, Asie i Evropy v Severní Americe. V samotném New Yorku se pak konal pochod proti chování finančních kruhů na Wall Streetu v době ekonomické krize.

Související:

Chamtivost bank a ratingových agentur může za mnohé

Že krizi ve světě, která přišla na podzim 2008, způsobila chamtivost bank a nepravdivé informace ratingových firem, to je nabíledni, o tom jsem pevně přesvědčen, To je prostě fakt," reagoval pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura, podnikatel v cestovním ruch a viceprezident a mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Další názory na akci:

„Já jsem rozhodně dalek toho nějak regulovat ekonomiku, ale v tomto případě zastávám názor, že připravovaná regulace ratingových firem v rámci Evropské unie je namístě. Vždyť ratingové firmy mají obrovskou moc, kdy podle svého uvážení a svých postupů udělují hodnocení, podle něhož se řídí ekonomické subjekty i celé státy," míní Okamura. Poukazuje přitom na to, jak do poslední chvíle měla řada bank, ale i států kladné hodnocení a pak následoval krach či velké problémy.

O mě agentura nevěděla nic, ale dala mi negativní rating

Pokud jde o rating, sám Okamura prý má velmi zápornou zkušenost, kdy si francouzský zadavatel vyžádal rating na Okamuru jako fyzickou osobu živnostníka. „Společnost Coface chtěla ratingovat fyzickou osobu, kdy nikde v obchodním rejstříku a podobně nejsou žádné údaje, ze kterých by mohla ta agentura vycházet. Zavolal mi člověk z té společnosti, v životě jsme o té firmě neslyšeli, byl hrubý a arogantní...," vypráví Okamura.

Ten odmítl poskytnout údaje po telefonu. „Protože jsme o té firmě v životě neslyšeli. A co myslíte? Tak na mě vytvořili negativní rating, že mám finanční problémy," popsal Tomio Okamura s tím, že na na tuto největší francouzskou ratingovou firmu podal trestní oznámení.

„Čili nejen zkušenosti Američanů, Evropské unie, ale i moje osobní zkušenost je, že po tom, co tady předvádí ratingové agentury bez jediné regulace, jsou tyto společnosti a banky jedním z největších původců krize, která tady je. Pakliže ty demonstrace probíhají v tomto smyslu, pak se není čemu divit," míní Okamura.

Eurovaly nepomohou, jen jednotná legislativa

Podle něj je nutné udělat přítrž tomu, aby banky a zmíněné ratingové agentury mohly neadekvátně ovlivňovat ekonomiku. „A to říkám jako v ekonomice pravicově uvažující člověk. Ale zdůrazňuji ekonomicky. Jinak já jsem hodně solidárně zaměřený, protože jsem v mládí procházel dělnickými profesemi," dodal Okamura.

Podnikatel je současně přesvědčený, že žádné takzvané eurovaly, jimiž se mají sanovat banky, Evropskou unii nespasí. Za zásadní problém eura a tedy i eurozóny považuje nejednotnou legislativu. „Projekt eura podle mě nebyl dostatečně dobře připraven. Společná měna měla nastoupit ruku v ruce s harmonizovanou legislativou jednotlivých členských zemí," myslí si Okamura.

„V každé zemi EU jsou jiné politické a společenské tlaky, každá země má jiné DPH, jiný veřejný dluh, jiné daně a podobně, ale mají společnou měnu. No to nemůže fungovat. Nenaplnila se původní idea EZ, aby byl skutečně jednotný trh s jednotnými zákony bez dotačních a jiných výjimek a  pak aby byla společná měna," hodnotí Okamura Evropskou unii.

Řecko musí padnout na hubu

Podle něj se tak původní idea EU rozplizla do partikulárních zájmů jednotlivých států, politikaření, boj o moc a podobně, že došlo k takovému pokřivení, že ti nezodpovědnější ohrožují ty zodpovědné. A z téhle pasti je podle mě jediná cesta. Okamžitě, ale okamžitě a neprodleně zcela harmonizovat legislativu členských zemí, a to bez jakýchkoliv výjimek?" zdůraznil Okamura.

Toto je však podle něj řešení minimálně se střednědobým horizontem a možná až dlouhodobým. Tím okamžitým, krátkodobým, by měl být krach Řecka. Není možné to co se děje, že národní politika Řecka se tady dotuje z peněz těch zodpovědnějších. To prostě není možné. Národní politika Řecka, která rozhazovala peníze. Ale proč by teplá křesla politiků v Řecku, v řeckém parlamentu, proč by to měl platit někdo jiný z unie?" zlobí se Okamura.

„Prostě je nutné nechat Řecko padnout na hubu, aby to bylo memento pro všechny, aby se všichni probrali, jak politici tak voliči. Politici aby neslibovali nesplnitelné a voliči aby nepodléhali slibům, které vedou jen k zadlužování," konstatoval Okamura.

EU je odkladištěm druhořadých politiků. A ti nám vládnou

Ten současně připomíná, že osmdesát procent legislativy, která je, se přijímá v Evropské unii. „Z toho mi logicky vychází, že vedoucí politici Evropské unie by měli být elitní politici z celé unie, no ne? Realita je ovšem taková, že je to odkladiště druhořadých politiků z členských zemí," prohlásil podnikatel.

Podle něj jde o politiky, kteří jsou vlastně do unie odloženi. „Ať už to byl Špidla nebo teď Štefan Füle. Kdo kdy slyšel, co ten člověk v ČR udělal dobrého.  To znamená, že místo aby tam byla elita, co rozhoduje o osmdesáti procentech legislativa, tak je to odkladiště nepotřebných protože ty relativní elity se udržují v národních politikách," uzavřel Okamura podle kterého dnešní evropské průšvihy jsou důsledkem i tohoto.

K akci:

Související:

  • Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
  • Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
  • Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává

  • Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    reklama

    autor: Ondřej Vaněk

    Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

    Naše obrana

    Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…