Onderkův falický orloj dostal na Silvestra pláštěnku

31.12.2010 18:47

Brněnský hodinový stroj na náměstí Svobody dnes dostává speciální dvouplášťový návlek, který ho ochrání při silvestrovských oslavách v centru města. Výroba nepromokavé a ohnivzdorné bílé pláštěnky, jejíž autorem je spoluautor hodinového stroje, sochař Oldřich Rujbr, přišla radnici na téměř 50.000 korun. Obal má nekonvenční žulový orloj chránit i při podobných akcích v následujících letech.

Onderkův falický orloj dostal na Silvestra pláštěnku

"Řešení obalit hodiny na jeden den pláštěnkou se ukázalo jako nejvhodnější," řekl ČTK Rujbr. Podle něj budou hodiny fungovat i pod obalem. Pláštěnka z nich bude sundána v sobotu dopoledne. "Odstávka hodin v takovýchhle mrazech by znamenala jisté riziko, že se hodinám něco stane," dodal. 

Kontroverzní orloj - brněnské politikum
Ochranu hodin, které budou obklopeny i zábranami, zajišťují Technické sítě Brno. Pracovníci společnosti zajistí i ochranu morového sloupu na náměstí, který je památkově chráněn. 
Multifunkční hodinový stroj jeho autoři - Oldřich Rujbr a Petr Kameník - instalovali na náměstí v září. Orloj za 12 milionů korun však od té doby vyvolává emoce, získal nadšené zastánce i odpůrce. Kritikům se nelíbí cena uměleckého díla, často ani jeho forma ve tvaru nábojnice a jeho fungování. Na orloji třeba vůbec není jednoduché poznat, kolik je vlastně hodin, navíc jeho údržba stojí ročně 700.000 korun. 

Zastánci díla připomínají, že ať už je pohled na orloj jakýkoliv, mluví se o něm, a to pro Brna znamená reklamu a příliv zvědavých turistů.

Humorná debata o hodinovém stroji nastala i ve speciálním vydání Otázek Václava Moravce před komunálními volbami. Primátor Roman Onderka musel vyvracet, že orloj svým tvarem připomíná mužský falus.

Viz:
Onderka u Moravce: Orloj falu podobný není. Kontroloval jsem to ve sprše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…