Opencard nebude nově zpracovávat osobní údaje

08.12.2011 22:36

Praha začne v lednu vydávat kartu opencard bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek jako kartu s osobními údaji. Novinářům to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zda budou obě karty zadarmo, nebo zpoplatněny, primátor nechtěl říci. Podle mluvčího opencard Martina Opatrného je vydávání po technické stránce připraveno, je nutné pouze rozhodnout, za jakých podmínek bude možné kartu získat. Vydávání karet na jméno a karet bez zpracování osobních údajů za stejných podmínek Praze nařídil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Opencard nebude nově zpracovávat osobní údaje

"Nelze připustit, aby se třeba cena karty lišila v tom, že by za cenu sběru osobních údajů lidé měli kartu levnější," řekl už dříve předseda ÚOOÚ Igor Němec. Ty, u kterých lidé uvádějí osobní údaje, jsou vydávány zdarma. Za anonymní přenosnou kartu, kterou může sdílet více lidí, se platí 200 korun, je u nich také dražší jízdné v MHD. Úřad dal Praze už několik termínů, vždy se obě strany dohodly na jejich posunutí.

Karta, u které se nebudou v systému uchovávat osobní údaje, bude podle Opatrného vypadat podobně jako ta osobní. Bude na ní fotka a jméno držitele. "Pokud ale držitel kartu ztratí, nebude možné na novou přehrát kupon na MHD tak, jak je to běžné u osobních karet," konstatoval Opatrný.

Více o projektu ZDE

Praha převzala správu projektu

Praha od letošního února převzala správu projektu od hlavního dodavatele, firmy Haguess. Podle primátora ale několik měsíců trvalo, než začal systém fungovat na magistrátních počítačích. "Už jsme na Haguessu méně závislí," konstatoval primátor. Haguess je ale stále majitelem licencí, které si město musí kupovat.

Hlavní město také uvažuje o novém rozvoji projektu. Už v minulosti se mluvilo například o propojení s bankou. Kartou by pak bylo možné platit například lístky do divadla. Podle primátora mají banky a jiné soukromé společnosti o vstup do projektu stále zájem a byly by ochotny se na projektu i finančně podílet.

Kartu opencard má zhruba 950.000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni také získat slevy. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie na konci srpna obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Čtěte více:
Tůma: Open card odpískáme jen v krajním případě
Opencard chce Praze dodávat pět firem
Pražští radní budou jednat o dodávce karet opencard

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: aš, čtk

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku

20:23 Tohle může mít hořkou dohru! Soukromá galerie prosila ministra Staňka o záštitu akce. Když vyhověl, zrušili mu pozvánku. Hrad je v šoku

Španělský sál na Hradě bude v neděli hostit ceremoniál udílení mezinárodních cen Trebbia. Jedná se o…