Ostrá dohra „trenýrkové kauzy“: Můžete krást, ničit majetek, páchat výtržnosti. Kancléř Mynář se rozčílil

26.08.2016 19:21

Prezidentova kancléře Vratislava Mynáře rozčílilo středeční rozhodnutí pražského obvodního soudu, podle něhož aktivisté ze Ztohoven nespáchali ukradením standarty a vyvěšením rudých trenýrek nad Hradem trestný čin. Podle Mynáře jde fakticky o výzvu všem občanům k tomu, aby beztrestně kradli, páchali výtržnictví a pokud budou v převleku, půjde o pouhou uměleckou produkci.

Ostrá dohra „trenýrkové kauzy“: Můžete krást, ničit majetek, páchat výtržnosti. Kancléř Mynář se rozčílil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Vyvěšení červených trenýrek na Hradě skupinou Ztohoven nebylo trestným činem. Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu proto postoupil případ Obvodnímu úřadu Prahy 1, který rozhodne, zda šlo o přestupek. Podle soudkyně se umělci nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví. Aktivistům hrozily za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení.

Trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečení za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu a obří spodní prádlo vyměnili za prezidentskou standartu. Později oznámili, že vlajku v hodnotě 33 tisíc korun rozstříhali a rozdali lidem.

Státní zástupkyně Zuzana Beňová navrhla všem třem umělcům podmíněné tresty. S rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Neznám žádné ustanovení, které by obžalované vyviňovalo z trestné činnosti tak, jak uvádí soudkyně,“ řekla po skončení jednání novinářům.

Uvažování soudkyně ovšem nechápe hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle něho soud svým rozhodnutím vyslal signál všem občanům, aby páchali výtržnosti a krádeže.

„Rozhodnutí soudu je pro mě velmi překvapivé, protože jsem od našich zástupců měl informace o tom, že máme velmi dobré důkazní materiály včetně kamerových záběrů všeho, co se stalo. Proto je pro mě rozsudek překvapující, nemile překvapující,“ sdělil ParlamentnímListům.cz kancléř.

„Celá republika a tedy my všichni jsme podle jeho slov viděli, že Ztohoven lžou. Nejdřív říkali, že standartu odnesl vítr a po nějaké době ze sebe udělají uměleckou skupinu a státní symbol rozstříhají, zneuctí a rozešlou na stovky adres po celé České republice. A pokud ani to, že pohrdají soudem a lžou, není dostatečným důkazem k jejich odsouzení, je pro mě šokující. Pokud bych rozhodnutí soudu přeložil z řeči paragrafů a zákonů do normální řeči, tak vzkaz pro občany je takový: můžete krást, můžete rozbíjet majetek, můžete dělat výtržnictví, jenom se oblékněte do kominického kostýmu a řekněte, že je to umělecké dílo. Takhle si rozhodnutí soudu překládám,“ dodal Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …