Pačes: Velké politické strany potřebují dostat pořádně po čuni

08.11.2011 18:20

Stejně jako řada lidí v uplynulém týdnu, sledoval i profesor Václav Pačes dění ve sněmovně a obstrukce opozičních politiků. A jak prozradil pro ParlamentníListy.cz, pokládal tyto projevy sice za legitimní, ale zbytečné. „To, proti čemu se ti poslanci stavěli, přece nemohou zvrátit. Zejména v této době, kdy jsou lidé naštvaní, to jen přilévá olej do ohně," myslí si uznávaný vědec a profesor Pačes.

Pačes: Velké politické strany potřebují dostat pořádně po čuni
Foto: Ondřej Vaněk
Popisek: Václav Pačes

Podle něj je věcí politiků, aby lidem vysvětlili reformy a změny všeho možného, které plánují a proti kterým se teď někteří politici stavěli. „V tomhle bohužel prakticky všichni politici selhávají. Někdy mám pocit, že oni žijí v jakémsi svém vlastním světě, zcela odtrženém od běžného života. Nedávno prestižní zahraniční noviny charakterizovaly české politiky jako arogantní a opilé vlastní mocí. Myslím, že nebyly daleko od pravdy. Asi ani nevědí, že v mnoha místech, na vesnicích, přestaly jezdit autobusy i pojízdná prodejna, zrušena byla pošta a staří lidé žijí opravdu bídně. Já si myslím, že by se politici měli zabývat i právě takovýmito věcmi," řekl dále ParlamentnímListům.cz Václav Pačes.

Čtěte také:

Ohledně plánovaných reforem připustil, že se v něčem přece jen shodne s prezidentem Václavem Klausem. „On říká, že jsme si zvykli za socialismu na malou osobní zodpovědnost sami za sebe. A v tom má pravdu. V lecčem s panem prezidentem nesouhlasím, ale v tomto bodě ano. Lidé by na sebe opravdu měli vzít víc odpovědnosti. Ale zároveň jim k tomu musí stát dát víc prostoru. A u nás se po lidech chce víc osobní odpovědnosti a zároveň se novými a novými nařízeními život svazuje. Není to ale jen náš problém. Myslím, že podobné to je leckde jinde v Evropě," vysvětlil Pačes svůj pohled na věc.

Čtěte také:


Ačkoli je velmi zaměstnaným člověkem, neunikl mu ani rozruch kolem odchodu Jiřího Paroubka z ČSSD. I proto, že se s ním a jeho manželkou Petrou zná osobně. „Nevěřím tomu, že by pan Paroubek se staronovou stranou mohl nějak výrazně uspět. Nemyslím si to, i když je pan Paroubek silná osobnost. Je totiž velmi těžké nasednout do rozjetého politického vlaku," uvedl na toto téma ParlamentnímListům.cz Pačes. A doplnil kritiku směrem k velkým politickým stranám obecně.


„Je to škoda, myslím, že ty velké strany - ČSSD, ale hlavně ODS, by potřebovaly dostat po čuni - pořádně. V jejich vlastním zájmu. Zpřetrhat pouta na ty jejich kmotrovské mafie! ODS si nechává jako místopředsedu pana Drobila..který byl jasně zapojený do plánování loupeže půl miliardy za bílého dne - musel o tom minimálně vědět. A obávám se, že je tomu tak i u těch ostatních stran. Pokud je ovšem budou lidi volit, tak budeme mít to, co si zasloužíme," reagoval poměrně překvapivě k situaci na české politické scéně Václav Pačes - vědec, o kterém se mluvilo v minulosti jako o možném kandidátovi na prezidenta.

Čtěte také:


Vnímá i to, že na politické výsluní se však drápou i další politická uskupení. A považoval by za výbornou věc, kdyby se podařilo vstoupit někomu novému do politiky.

„Ale já tomu moc nevěřím. Už to udělaly Věci veřejné a TOP 09. Přesně v tom správném momentě, kdy lidé byli pořádně naštvaní. A teď se voliči zklamali. Je to škoda. Pořád si přesto myslím, že Věci veřejné mají velký potenciál a že ty jejich problémy jsou marginální. Takové mediální a vlastně nepodstatné, ale bohužel velmi křiklavé. Samy si v té straně udělali problémy s řečmi vedenými v opilosti - v podstatě pitomostmi. Vůbec se to přece nedá srovnávat se skandály a zlodějnami jiných stran. Proto si myslím a opakuji znovu, že by asi nebylo špatné, kdyby lidi Věci veřejné ještě volili a dali jim příležitost. Zejména paní Karolína Peake na mě působí velmi seriozně. A když se zbavili té šílené Kristýny Kočí, co jim hodně ublížila, tak by se mohli obrodit," uvádí pro ParlamentníListy.cz Václav Pačes.

Čtěte také:


Václav Pačes také připouští, že v této politické straně má i své favority. Třeba ministra školství Josefa Dobeše.

„Lidi na něj dost nahlížejí, ale podívejte se...deset let se tu mluví o státních maturitách, ale žádný ministr se do nich nepustil. Pan ministr nasedl do úřadu a do roka tu ty maturity byly. Jsou kritizovány, byly tam chyby, ale to se celkem dalo čekat a všechno jde postupně napravit. Já jsem zastáncem kontrolovaných maturit. Protože ti, co vycházeli z některých středních škol a gymnázií, když navíc nebyly přijímací zkoušky na vysoké školy, protože nebyl dostatek studentů, ti často ve druhém ročníku leckdy neznali ani princip trojčlenky. Změny a razantního kroku bylo zapotřebí. Já bych řekl, že je Věcí veřejných škoda - etablovaly se a měly by v politice zůstat. Bohužel, mají ale i takové zvláštní postavičky, jako ten jejich ekonom pan Babák, které působí nesympaticky. A to je bohužel v politice taky důležité, působit důvěryhodně a budit sympatie. Věci veřejné to poškozuje. K těm ostatním uskupením se vyjadřovat neumím, nic o nich nevím.

Čtěte také:


Ale jestli lidi jsou už tak zlenivělí, že si ani neuvědomí, co se bude dít, když budou zase volit ty velké současné strany, tak holt budeme mít to, co si zasloužíme," říká lakonicky Václav Pačes.

Na mnoha místech světa jsou nepokoje

Podle vědce Pačese si musí lidstvo zatím uvědomit, že se svět rychle mění. „Podívejte se, jak se změnil za posledních deset let. Internet, obří letadla, integrace Evropy, mění se ekonomika Číny, rostou velké silné ekonomiky v jižní Americe. Mění se celková světová ekonomická situace a od toho se odvíjejí i politické struktury a politika jako taková. Do toho se připletlo několik případů obrovských podvodů a tunelování . My už to tady ani nevnímáme, ale když jde o stamiliardy dolarů a ukáže se, že renomované auditorské firmy lhaly, podváděly, tak komu potom věřít? Bankám, bankéřům?" ptá se Václav Pačes. A přidal jeden příklad ze své současné praxe.

„Já jsem v poslední době úplně konsternovaný tím, jak drzí jsou u nás třeba dnešní právníci. My jsme pro výzkumné pracoviště BioCev, které má vyrůst ve Vestci u Prahy do roku 2014, dělali například výběrové řízení na právníky. Jedna advokátní kancelář se pak odvolala proti výsledku s tím, že ti, co to vyhráli, nabízeli své služby jen za 600 korun za hodinu. Že prý to je tak málo, že to musí být asi podvod. A zdůvodnili to tím, že oni si prý říkají 6000 korun za hodinu. No proboha - já jsem ve své profesi vědce dosáhl vrcholu, bude mi sedmdesát, ale v životě jsem neměl 500 korun na hodinu! O tom se mně nikdy ani nesnilo. A tady nějaký mladíček. A v bankách? Když se podíváte na kdejakou bankovní úřednici, tak jezdí mercedesem. Chraň Pánbůh, já ty peníze nechci, velké peníze jsem neměl nikdy a ani je nepotřebuji. Ale společnost taková nespravedlnost irituje a nebude to dělat dobrotu. Vždyť i v Americe, kde si bohatých lidí váží, je společnost nespokojená a chce nějakou změnu, jenže neví jakou. A to je nebezpečné," varuje pro ParlamentníListy.cz Pačes před možným vývojem ve světě i u nás.

Čtěte také:


A k varování připomíná, že lidé by z vlastní zkušenosti měli už vědět, k jaké změně může dojít. „Je to totiž živná půda pro populisty. I u nás to vidíme. Kdo řekne, že bude bojovat proti korupci, ačkoli neví jak, dostává body. Neměly by se také podceňovat problémy s cizinci v mnoha zemích. Svět je tím destabilizován. A nemůžeme si namlouvat ani to, že když se něco stane někde daleko od nás, že se nás to nedotkne. Svezeme se s tím - ať už politicky tak ekonomicky," uzavírá svůj pohled a názory na současné politické dění Václav Pačes.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…