Paní Zagorová, skutečně souhlasíte s texty skupiny Ortel, zajímalo nás. Zpěvačka se rozčílila, pak si vzal telefon manžel Štefan Margita a dorazil to úplně

02.12.2015 20:04

Sobotní vyhlašování ankety Český slavík přineslo úspěch skupině Ortel. Interpreti písní jako „Mešita“ nebo „Cizinec“ získali ve dvou z nejprestižnějších kategorií druhé a třetí místo, což mnohé překvapilo, neboť Ortel prý ve společnosti vyvolává nesnášenlivé a xenofobní nálady. „Já žádného Ortela a ani jeho tvorbu neznám,“ tvrdí ovšem unisono přední čeští umělci. Zda je tak stříbrný a bronzový Slavík pro Ortela nějak vydráždil, říci nechtěli. Jen Hana Zagorová a její manžel Štefan Margita se rozhovořili.

Paní Zagorová, skutečně souhlasíte s texty skupiny Ortel, zajímalo nás. Zpěvačka se rozčílila, pak si vzal telefon manžel Štefan Margita a dorazil to úplně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na akci vystoupil lídr kapely Ortel

Anketa

Umíte střílet ze střelné zbraně?

74%
hlasovalo: 12001 lidí

Kdo v sobotu sledoval na obrazovkách televize Nova předávání Českých slavíků, které se odehrávalo ve Státní opeře, musel být buď překvapen, anebo velmi zděšen. Snad do módy nepřicházejí xenofobie a štvaní, tázali se možná mnozí zpěváci, na něž se letos při předávání slavíků nedostalo. Hned dvě ceny si totiž odnesl poněkud xenofobní Ortel.

Hudební formace téhož jména nasbírala přes 27 tisíc hlasů a v kategorii skupin se umístila na druhé příčce hned za Kabátem. Úspěch zaznamenal v kategorii zpěváků i samotný Tomáš Ortel, který si odnesl třetí místo. Kapela Ortel ale má jedinou vlastnost – reprezentuje českou nenávist vůči islámu.

Ortel je navíc osobou svého frontmana spojená i s neonacistickou scénou. Tomáš Ortel totiž stál u zrodu někdejší kapely Conflict 88, jejíž číslice v názvu jsou šifrou pro pozdrav Heil Hitler. H je totiž osmé písmeno v abecedě. Píseň této skupiny používala jako svou hymnu i Dělnická strana. Kapela Ortel u posluchačů internetového YouTube zaujala například písní Mešita, která jasně vyzývá: „Nechci multikulti svět.“ Na YouTube si na píseň Mešita odklikalo již přes 2 952 202 lidí.

„Cítit se budou v právu, ti v černým hávu, útočí jen v davu a svatou válku ctí, pro Alláhovu slávu, uříznou ti hlavu, cítím se podveden, když ti, co vedou zem, diskutovat chtějí s arabským vrahem... Xenofobní strach bije na poplach, řeknu jen pár vět: nechci multikulti svět, kde nenávist je ctnost a vražda poslušnost, kde ukamenujou klidně ženu tvou... Tam kde pravdu určujou, roste černej květ s názvem Mohamed...,“ tvrdí mimo jiné Ortel v „Mešitě“.

Ještě jednu pikantnost má ale Ortel na kontě. Totiž na fakt, že skupina vystoupila v hlavním vysílacím čase televize Nova, reagoval sociálně demokratický poslanec Jan Chvojka a poslal stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada má podle něj posoudit, zda odvysílání vystoupení kapely Ortel při vyhlašování cen Český slavík bylo v pořádku.

„Nerozporoval jsem samotnou soutěž Český slavík Mattoni, ale to, že se skupina objevila v hlavním vysílacím čase na televizních obrazovkách. Za to je podle mě odpovědná televize,“ vysvětlil médiím Chvojka. Na Ortelu mu vadí, že ve společnosti vyvolává nesnášenlivé a xenofobní nálady.

Neznám, nezajímá mne...

Jenže překvapením je, že sami přední čeští zpěváci a hudebníci produkci Ortela neznají. A protože jej neznají, tak se do nějakých soudů nad jeho tvorbou prý ani pouštět nechtějí. ParlamentníListy.cz totiž zavolaly některým předním umělcům s dotazem, jak se jim produkce Ortelu líbí a co říkají jeho umístění na Českém slavíku.

„Já tuto skupinu neznám, nikdy jsem ji neslyšel, takže těžko mohu k tomu něco říci. Opravdu nevím. Samozřejmě takovéto věci jsou docela nechutné a k tomu se vyjadřovat nemohu, protože to neznám. Nejsem totiž ten omnipotent, který se umí vyjadřovat ke všemu. Neslyšel jsem, nevím,“ shrnul ve své lakonické odpovědi hudebník Michal Prokop.

„Osobně jsem letos ve Státní opeře na předávání slavíků nebyla. Skupinu Ortel neznám, a neznám tak ani jejich texty, takže k tomu nemůžu nic říct,“ odpověděla ParlamentnímListům.cz krátce i Eva Pilarová, která zlatého slavíka získala v minulosti třikrát a v roce 2009 jí byla udělena na Pražském hradě medaile Za zásluhy.

„Ani já k tomu nemůžu nic říct. Neznám je, neznám jejich tvorbu, nikdy jsem je neslyšela. ... On ten slavík byl vždycky takový diskutabilní, nikdy se neví, kdo z toho hlasování vyleze. Dokud to hlídal za Mladý svět v dobách, kdy jsem ve Zlatých slavících nějak figurovala i já, pan profesor z matematické fakulty, té anketě šlo věřit. Ale dnes? Neví se co a jak, neboť se může hlasovat i přes internet, můžete si skoupit různé časopisy a poslat to tam za sebe několikrát, takže všechno jde,“ pronesla Marta Kubišová.

Co chcete, když jsou tyhle lidi na forhontě?

Když jí texty Ortelu ParlamentníListy do telefonu přečetly, tak se jim velmi podivila. „Co chcete, když jsou tyhle názory a tyhle lidi na forhontě? Já jsem ale na letošních slavících nebyla, stále jsem po infarktu ve stavu nemocných. Jak neznám Ortela, tak jsem v minulosti nesledovala ani tvorbu Dana Landy, který byl také takový kontroverzní a kdysi jsem o něm slyšela, jak se právě on na slavících urval. Ale ani tady v tomto nevím, o co šlo,“ dodala Kubišová, jež zlatého slavíka získala třikrát. Pikantní je, že třetího slavíka si počátkem roku 1970 (za rok 1969) musela převzít v ústraní redakce časopisu Mladý svět (Zlatého slavíka totiž tehdy pořádal jako svou čtenářskou anketu časopis Mladý svět  – pozn. red.) kvůli tehdy začínající normalizaci. Kubišová pak měla od února 1970 zakázánou uměleckou činnost, takže slavíka již nikdy oficiálně neobdržela.

Trojnásobná stříbrná slavice Ilona Csáková se ParlamentnímListům.cz svěřila s tím, že skupinu Ortel a jejich muziku ani ona nezná. „Mám teď starosti s dětmi a tyhle věci mi jsou momentálně ukradené,“ sdělila zpěvačka do telefonu.

Několikanásobná Zlatá slavice Hana Zagorová předně popřela, že by kdy vůbec médiím o Ortelu cokoliv sdělovala. Bulvární deník Aha! totiž tento týden napsal, že skupina našla zastánkyni právě ve zpěvačce Haně Zagorové. „Zrovna dnes jsem si četla texty skupiny Ortel a musím přiznat, že jsem na nich neshledala nic pohoršujícího. Ba naopak, musím s některými věcmi souhlasit. Jsou tam věci proti válce a píše se tam o Paříži, což je momentálně hodně aktuální téma,“ řekla prý pro Aha! Zagorová. Její vyjádření pak převzal webový deník Echo24.cz.

Zagorová: To fakt pravda není!

„Není to pravda, já jsem jim nikdy nic takového neřekla. My jsme si s redaktory jen tak nezávazně povídali v Opeře na slavíku, takže nechápu, jak si někdo něco takového může dovolit napsat! Já jsem deníku opravdu nic takového neřekla,“ sdělila překvapivě ParlamentnímListům.cz zpěvačka, která je druhou nejúspěšnější držitelkou ocenění Zlatý slavík v historii (po Lucii Bílé), když získala devět slavíků v řadě v kategorii zpěvačka mezi lety 1977 až 1985.

„Já je opravdu neznám, i když jsem četla polovinu jejich textu k nějaké písni, který vyšel v Blesku, to bylo celé,“ dodala slavice ke skupině Ortel.

Její manžel, operní pěvec Štefan Margita, byl ovšem o trochu sdílnější. „Ani já je neznám a myslím si, že by to v první řadě měla zvážit televize, která to vysílala, a pak samozřejmě pořadatel Českého slavíka. Proč je do hlasování vůbec pouští? To je zásadní otázka! Oni totiž jen tak vlažně převzali cenu, a to urazí, neboť to působí dojmem, že jim (Ortelu) ani o tu cenu nejde, že je to vůbec nezajímá. Takže je měli škrtnout a byl by klid. To je můj názor,“ uvedl ochotně Margita pro ParlamentníListy.cz.

On osobně na předávání slavíků se svou manželkou Hanou ale byl a všiml si, že se o Ortelu nikdo v zákulisí nebavil. „Nikdo ani slovo neřekl, a to je ono. U nás se hlasuje hlavně pro to, co ostatní lidi provokuje. Když třeba v České televizi sledujete StarDance, tak to je to samé. Tam se hlasuje ne pro toho, kdo umí, ale pro toho, kdo neumí. Já bych proto u nás do žádné soutěže nešel. To samé pak funguje i v tom, zda Česko-Slovensko má talent. Vždy tam vyhraje ten, kdo umí nejméně, a když porota ohodnotí toho, kdo je výtečný, ten cenu zpravidla nedostane. To je ale u nás typické,“ pronesl dále Margita.

Pokrčil rameny nad dotazem, jak je možné, že nikdo z předních zpěváků popmusic Ortela vůbec nezná, a přesto ve slavíku letos dvakrát bodoval.

Provokace se jim povedla

„Podle mě je to od nich značná provokace. Prostě teď ukážeme, chceme, ať nastane v Českém slavíku nějaká změna. Tak to se jim povedlo...,“ dodal k tomu ironicky operní pěvec.

Helena Vondráčková, která se v minulých letech pravidelně objevovala na druhém nebo třetím místě v anketě Zlatý slavík, se do telefonu omluvila s tím, že má právě vedle sebe novináře, jimž odpovídá v rámci svého koncertu v Bratislavě. „Jindy se vyjádřím, ale nyní se fakt omlouvám,“ poznamenala krátce Vondráčková, když slyšela zmínku o Ortelovi.

Zpěvák, skladatel a hudební podnikatel Michal David na dotaz položený formou SMS zprávy sdělil: „To je věc pořadatele Českého slavíka. Podle mého názoru to do slavíka nepatří, nebo měl dostat cenu internetu či něco podobného. Ale to je jen můj názor.“

Redakce se bývalého dvojnásobného stříbrného i bronzového zlatého slavíka tázala nejen na to, jaký má názor na Ortelovu tvorbu, ale zajímalo nás i to, co soudí o aktivitě poslance Chvojky, který kvůli Ortelovi podal Radě pro televizní a rozhlasové vysílání podnět k šetření. Na to ale již David neodvětil.

Co by asi řekl Karel...

Lucie Vondráčková, která letos získala stříbrného českého slavíka v kategorii zpěvaček, neslyšela zřejmě vyzvánění telefonu. Ani na zaslaný dotaz prostřednictvím SMS zprávy nijak nereagovala.

Zajímavé by zcela jistě bylo, co by na letošní úspěch Ortela sdělil médiím Karel Gott, který si letos odnesl již čtyřicátého slavíka, a doplnil si tak svou „slavičí voliéru“, kterou opečovává ve své vile na Bertramce. Karel Gott je ale vážně nemocný a právě nyní v nemocnici podstupuje další část chemoterapické léčby. Gott se ParlamentnímListům.cz vyjádřil naposledy letos 13. října, tedy těsně před tím, než u něj lékaři diagnostikovali zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. ParlamentníListy.cz tehdy zajímal jeho názor na kritiku některých poslanců vůči Lucii Bílé, která si na společném pódiu zazpívala spolu s legendární ruskou skupinou Alexandrovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…