Paroubek se obává: Zeman po těch letech mimo politiku některé věci nechápe

22.05.2013 19:22

ROZHOVOR Expremiér a dnešní šéf strany NS–LEV 21 Jiří Paroubek je rád, že se prezident Zeman stáhl v kauze docenta Martina C. Putny. Podle Paroubka to je politicky velmi rozumné, neboť Zeman zkoušel zřejmě jen politické mantinely. O bouři v pražském zastupitelstvu si ale myslí, že jde o tah Miroslava Kalouska, který chce výměnou primátora posílit stranu TOP 09 před sněmovními volbami.

Paroubek se obává: Zeman po těch letech mimo politiku některé věci nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Jaký máte názor na to, co se děje v zastupitelstvu hlavního města? Dlouho jste tam právě vy působil v pozici náměstka primátora, proto mne zajímá, jak se díváte na fakt, že se tam koalice již podruhé za jedno volební období rozpadá?

Myslím si, že TOP 09 to bere jako strategickou pozici před volbami do Poslanecké sněmovny a před komunálními volbami, kde jim půjde o pozici primátora. No a jako silnější strana v koalici nechce tolerovat primátora za ODS, protože má asi vcelku oprávněný pocit, že je to jediný politik, který by je připravil o lepší volební výsledek. Takže teď do toho mocenského střetu jdou hlava nehlava i za cenu výpovědi koaliční smlouvy. Jenže tím zároveň dojde k destabilizaci města možná na několik týdnů, možná i měsíců, neboť noví lidé se to budou muset také nově učit. Takže to nebude tak úplně bezproblémové, ztrácí se totiž čas... Převzít vedení města má být ale jeden z těch strategických bodů, aby se TOP 09 mohla stát lídrem pravice.

Spekuluje se, že by v postu primátora Prahy mohl Bohuslava Svobodu z ODS vystřídat předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. Jenže málokdo ho zná... V čem vidíte jeho sílu?

Možná právě v té jeho průměrnosti. Domnívám se, že Miroslav Kalousek nebude chtít postavit do čela radnice Zdeňka Tůmu, protože to je příliš silná liga... Za pár měsíců by pak mohlo někoho napadnout, že by bylo lepší vystřídat ministra financí opravdu renomovaným ekonomem. Takže „topkaři“ právě proto hledají takovéhle řešení.

V jednom ze svých posledních článků jste napsal, že se prezident v kauze nejmenování Martina C. Putny profesorem dopustil velkého omylu. Můžete ale zopakovat, co si o tom Zemanově počinu myslíte? A to i když právě dnes došlo v této kauze k posunu - Zeman totiž po schůzce s ministrem školství Petrem Fialou uvedl, že je připraven Putnu profesorem jmenovat, předání dekretu ale přenechá právě ministrovi.

Já jsem rád, že to Miloš Zeman odpískal, že zklidnil rozjitřenou atmosféru. Myslím si ale, že Miloš Zeman po 11 letech pobytu mimo vysokou politiku tak trošku ještě nepochopil, jak se situace v občanské společnosti změnila. Že tohle jsou přesně ty věci, na které je určitá část společnosti velmi háklivá a že tuto kauzu zkrátka řada lidí bere jako útok na akademické svobody.

Čím si ale vysvětlujete, že Zeman nechtěl Putnu jmenovat? Jeho kritici přece namítali, že jedná v rámci této věci protiústavně....

On má trošku dobrodružnou duši, a dneska není nikdo, kdo by ho korigoval. No tak zkouší mantinely, kam až může dojít. Tady ovšem nenarazil na politiky, kteří se ho z nějakých důvodů buď bojí, anebo na něj – i z té politické špičky – nestačí, ale narazil na občanskou společnost. Pochopil to a stáhl se, což je podle mne politicky velmi rozumné. Takže si dá příště větší pozor.

Obchod s nelegálním lihem stále nemá konečnou. Jste to ale vy, kdo již dlouho upozorňuje na fakt, že vláda v této věci nic nečiní. Jak na vás působí to, že až nyní policie objevila v rámci šetření kolem obviněného „lihového bosse“ Radka Březiny schovaný podzemní sklad nezdaněného lihu, který prý patří právě jedné z firem kolem Březiny? Vždyť třeba Česká televize ve svém pořadu Reportéři ČT zveřejnila, že Březina měl pod svými dvěma firmami umístěný podzemní tunel, kde líh tajně přečerpával z jedné do druhé firmy. Jak je podle vás možné, že nový sklad objevila policie až nyní?

Ono to je celé takové divné a to zejména, když se objevily informace, že až takových dvacet procent, možná že i více, prodaných lihovin a alkoholických nápojů u nás je vlastně nelegálně vyrobeno, či distribuováno. To by ale mělo znepokojovat každého. Jenže ty organizace, které by to kontrolovat měly – tedy Celní správa, policie, Česká obchodní inspekce, hygienická služba atd., tak ty zůstávají v klidu. Takže buďto jsou všichni zapojeni, anebo jsou tak neschopní. Já si myslím, že jsou spíš zapojeni do celé operace. Neboť to, že by tady někdo „klohnil“ na koleně pančovaný alkohol, tak tomu nikdo nemůže věřit! Spíš jde o to, že i někteří velcí výrobci vyrábějí alkohol mimo běžné distribuční kanály, dostávají ho do oběhu pak také jinak, takže stát připravují o spotřební daň a DPH. Takže to jsou vážné daňové úniky a pasivita státu mne v tomto vážně znepokojuje. Nejde totiž jenom o lihoviny, ale také třeba i o pohonné hmoty. To jsou ale věci, které by měly znepokojovat každého politika a zejména pak vládu.

Právě u onoho „lihového bosse“ Březiny je známá jeho podivná minulost – už stanul kvůli jiným deliktům, kde nechybí ani vraždy a únosy - před soudem, ale vždy byl jako zázrakem osvobozen. Přitom stát měl tento muž připravit na daních podle médií již o několik desítek, ne-li stovek milionů korun. Myslíte, že v jeho případě může jít o krytí z vyšších míst? Vždyť policie o jeho jednání za ty roky musela vědět...

Jak už jsem k tomu řekl: Buď jsou do něčeho zapojeni ti řadoví (policisté), anebo jsou zapojeni jejich šéfové a pak to ta policie musí respektovat. Anebo jsou neschopní. Co se týče vlády, tak ta je v tomto absolutně pasivní, řekl bych, že to toleruje se záměrem. Jenže vláda je zcela pasivní i v jiných záležitostech. Kupříkladu hospodářského růstu. Celkově pak jde o neschopnost vlády řídit rozumným způsobem a kvalifikovaně tento stát.

Kvůli horšímu vývoji ekonomiky by Česká republika měla s dalšími škrty počkat. Doporučují to experti Mezinárodního měnového fondu. Naopak v úvahu připadají podle MMF devizové intervence ČNB nebo přímá státní podpora formou investic. Co si o této radě MMF myslíte vy? Vždyť jste měl minulý týden v Poslanecké sněmovně projev k nevábné ekonomické situaci Česka, kde jste se tázal ministra Kalouska, ale i premiéra Nečase na to, co s tím propadem ekonomiky hodlají udělat. Jenže oni ve sněmovně tehdy nebyli...

Já se s tímto tvrzením Mezinárodního měnového fondu plně ztotožňuji, a říkám to dlouhodobě – už před rokem a půl jsme předložili jako strana LEV 21 velmi ucelený prorůstový ekonomický program, kde jsou desítky opatření k povzbuzení hospodářského růstu, k vytváření pracovních míst a ke snižování deficitu. Ten program jsme nyní aktualizovali a já jej předložím 1. 6. na programové konferenci. Vládu zřejmě ale tyto věci neznepokojují. Je to asi jednak její duševní leností a ideologickou předpojatostí, že nechtějí zasahovat do ekonomiky. Sice přijali nějaká prorůstová opatření, ale nikdo se z vlády už nezajímá, jak jsou naplňována – ona ale popravdě naplňována nejsou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Bohužel vláda přivádí republiku k hospodářskému poklesu, který může skončit někde na třech procentech poklesu. Ten pokles v prvním čtvrtletí akceleruje, ovšem ministr Kalousek to dělá jako v těch předchozích letech, kdy se mu nedařilo a úplně stejné to bude i teď, i když říká, že se to v druhé polovině roku zlepší. Na základě čísel z prvního čtvrtletí ovšem říká, že je to krátká doba, pak přijdou prázdniny, nic se dít nebude, po prázdninách se bude ve sněmovně schvalovat v prvním čtení rozpočet na příští rok, takže o rozpočtu tohohle roku se už moc mluvit nebude. No a v říjnu Kalousek přizná barvu a bude se snažit někde seškrtat 30 až 40 miliard. Mne ale nenapadá, kde to bude, když tady bude hospodářský pokles a Ministerstvo financí připravilo pro tento rok rozpočet na růst jednoho procenta... Zatím si to ministr financí nepřipouští, ale podobná krize v rozpočtu byla i v roce 2009, i v tom minulém roce, a obávám se, že to takto dopadne i letos.

Je rok do sněmovních voleb. Co ještě chcete ve sněmovně za ten rok stihnout udělat a s kým případně chcete do voleb jít, s kým se chcete spojit?

Co se týče voleb, tak spíše budeme hledat spolupráci s nezávislými kandidáty – se starosty a s lidmi, kteří třeba kandidovali do krajských zastupitelstev a chtěli by jít i do celostátní politiky. Když jezdím do krajů, tak jednám jak s jednotlivci, tak s celými skupinami těch lidí, co by s námi mohli spolupracovat. Takže je spolupráce v tomto směru velmi otevřená. Mým cílem je tady vytvořit kromě celostátní stranické reprezentace – tedy vedení strany a stínové vlády – také reprezentaci na jednotlivých krajích, kde by bylo pět či sedm lidí, kteří jsou minimálně krajsky známými osobnostmi. Právě oni pak přinesou hlasy kandidátce a to bez ohledu na to, jestli se stanou členy strany, nebo budou nezávislými kandidáty.

Pokud jde o nějaké další plány, tak tady připravujeme návrhy různých zákonů. V minulém týdnu jsme předložili normu, která rozšiřuje zákon o registrovaném partnerství, díky němuž by byla rozšířena možnost adopcí i pro homosexuální páry, kde jeden v tom páru je biologickým rodičem příslušného dítěte. Máme ale i některé další záměry, ovšem já bych o nich nerad hovořil nyní, protože nedávno jsme o výše zmíněném zákoně začali hovořit, a pak takový návrh urychleně přišel i z dílny strany LIDEM. Takže až to bude, tak to teprve zveřejníme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…