Pavlína Filipovská po sněmovním "silvestru" mluví o znechucení z poslanců a jak ji irituje Babiš. Většina kolegů prý fandí Kalouskovi

30.05.2015 8:31

Humoresky z české Poslanecké sněmovny. Tak by se podle herečky a zpěvačky Pavlíny Filipovské mohla jmenovat nová televizní estráda, která by se s přehledem uchytila i na silvestra. A nebylo by s ní ani mnoho práce. Stačilo by totiž sestříhat vtipné momenty a slovní přestřelky, které se odehrály ve sněmovně toto úterý, kdy pravicová opozice chtěla Sobotkův kabinet shodit ze sedla.

Pavlína Filipovská po sněmovním "silvestru" mluví o znechucení z poslanců a jak ji irituje Babiš. Většina kolegů prý fandí Kalouskovi
Foto: youtube.com
Popisek: Pavlína Filipovská

 „Na Vláďu Menšíka by sice nedosáhli, ale i tak by v tom silvestrovském veselí bodovali,“ poznamenala ke konání poslanců Filipovská.

Poslanci se v úterý ve více než sedmihodinovém slovním maratonu dohadovali v mimořádné schůzi o střetu zájmů Andreje Babiše. Schůzi vyvolala pravicová opozice, která chtěla hlasováním o nedůvěře složit vládu Bohuslava Sobotky. Při pestrých debatách ale padaly někdy od poslanců úsměvné věty, v nichž nechyběly třeba zmínky o opilosti Kalouska či o nejsprostším pojmenování pro vaginu. Debata také byla plná osobních výpadů a faktických poznámek.

„Vy jste mě zplodili, vy, zkorumpovaná pravice! Vždyť já jsem byl volič ODS. Kdybyste nekradli a nepodváděli, tak bych tu nestál,“ hřímal za sněmovním pultíkem kupříkladu ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. A do Kalouska ještě pálil slovy, že to byl naopak on, kdo v Česku kradl předchozích dvacet let.

Miroslav Kalousek totiž za sněmovním pultíkem svým kolegům převážně připomínal, jaký je ten Andrej Babiš vlastně zloděj, když krade ze státního. Při tom ale poslancům ANO mimo jiné napůl žertem naznačil, že se možná bojí toho, aby na ně Andrej při svém „východním temperamentu“ nevzal nůž nebo sekyru. A k tomu vyjádřil i obavu, že hrajeme o udržení demokracie v západním slova smyslu a že děti a vnukové dnešních zákonodárců se jednoho dne mohou ptát: „Tatínku nebo dědečku, tys to tenkrát neviděl?“

Prostě kabaret...

Herecké etudy sněmovních neherců ale pro ParlamentníListy.cz pojmenovala herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská. „Byl to prostě kabaret,“ poznamenala k tomu. A pak se rozhovořila i o jiných věcech...

„Brousíte ale svými dotazy ve vodách, které pro mě zůstaly tento týden uzavřeny. Můžu se tak vyjádřit jenom k tomu, co jsem po očku v úterý zahlédla nebo co jsem slyšela od kolegů v divadle. A ti mi říkali, že to bylo ve sněmovně velice zábavné,“ ospravedlnila se napřed herečka s tím, že nelze od ní čekat nějaký politologický rozbor.

„Já jsem z toho vyprávění kolegů s překvapením zjistila, že většina z nich vlastně fandí Kalouskovi, protože on sice používá roztodivné výrazy a moc nehledí na to, jak řeč plyne, ale asi ví o dění v Parlamentu své. Oni zase ale ti další páni poslanci vědí o Kalouskovi také své, takže pořád jsou jak na houpačce. Jenže mě je to za ně všechny až trapný,“ uvedla Filipovská nejenom k dění v tomto týdnu.

„To, že pan Babiš má všechno u své osoby sporné, to přece všichni víme už dávno! Jenže poslancům se to prostě občas hodí, aby si na jeho konto zanadávali,“ pronesla dále k všetečným otázkám dcera slavného herce a dabéra Františka Filipovského.

Prý je tyto dny ve fofru, takže neměla čas sledovat záznamy poslaneckých hádek ve večerních zpravodajských relacích.

ČT asi chtěla lidi pobavit

„Jen jsem slyšela, že i Česká televize do svého úterního pozdně večerního zpravodajství (Události, komentáře – pozn. red.) vmontovala převážně momenty a debaty, které byly zábavné, takže prý ani moc nešly k věci. Ale asi to tam dali proto, aby lidi nějak pobavili. Mě je ovšem líto, že je tam z toho všeho takové divadlo. Ti naši poslanci totiž podle mě už dlouho postrádají veškerou důstojnost. Nejenom důstojnost, oni už dokonce dávno postrádají u rozumné části národa i svůj mandát! A dost možná že lidé, kteří jsou z toho sněmovního dění teď pohoršení, no tak právě volili ty, co z toho ono divadlo dělají. A teď toho možná litují,“ zmínila herečka.

Podle jejího soudu si ale za vše mohou poslanci sami. „Oni se chovají hrozně nedůstojně. Když už mají ve sněmovně o něco starost, je to zpravidla to, jak jim spočítají mzdy a o kolik pak automaticky budou brát víc – jsou to zpravidla páni poslanci, kteří mají už tak dost a ještě k tomu si hlídají, jestli jim přidají. Jenže v další zprávě se dozvíte, kolik tisíc dětí ve školách neobědvá, neboť na to rodiče nemají. Pánové poslanci by se nad sebou měli zamyslet a mezi sebou pak sesbírat to, co jim přidali, a dát to do fondu paní ministryně Marksové-Tominové, a tak se podělit s těmi dětmi, jejichž rodiče nemají na jídlo. Jak jinak by chtěli řešit naše vlastní, české a hladovějící děti? Oni sami mají ve sněmovně bifteky, masíčka a na druhé straně jenom pijí vodu? To prostě lidsky nechápu!“ rozlítila se herečka nad údajnou chamtivostí některých zákonodárců.

Zvolili je a pak tam nechodí

„Musím upozornit na to, že neumím moc politicky přemýšlet, ale jak to říkám, tak to prostě cítím,“ vysvětlila k tomu. „Kdyby tam byl mezi nimi nějaký slušný člověk, už by se dávno zvedl a vrátil mandát a šel by se poctivě živit. Šel by dělat to, co dělal předtím, nežli jej lidé zvolili. Prostě slušný člověk by tam s nimi neseděl. Totéž se týká Senátu. Jak jsem se doslechla, prý mezi senátory se dokonce vyskytují i tací, kteří se nechali zvolit a pak je už nikdo v horní komoře neviděl – jeden z nich je dokonce poradce našeho pana prezidenta,“ zamyslela se dále herečka.

Poté se krátce zastavila i u toho, jak poslanci na sebe navzájem reagují v různých „technických a faktických připomínkách“.

„Ty jejich formulace! Oni někdy k tomu ani nenacházejí vhodná slova, a protože jsou v úzkých, začnou něco do toho mikrofonu vyprávět anglicky nebo latinsky a mnohdy ještě špatně – to mi ale říkají vnoučata. Pomáhají si při tom také výrazy, které jsou nesrozumitelné, takže jim pak nelze nic dokázat,“ řekla k tomu. Nadto rozebrala vystupování ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Babiš? Má dar, že hospodským mluví z duše!

„Pan Babiš jim prý v úterý ve sněmovně říkal, že kdyby v minulosti nekradli a nepodváděli, tak by tam vlastně ani nestál. Pod to bych se podepsala i já. On jim totiž někdy řekne, co je zapotřebí, co slyšet prostě musejí, jenže poslanci na to převážně neslyší. Abych popravdě řekla, už od dob prezidentování Václava Havla mám pocit, že jsou ve sněmovně lidé, kteří tam nepatří. Dnes už ale nikdo na plnou pusu nepřizná, koho volil, ovšem ti, kteří tam tuto sněmovní garnituru navolili, ať se upřimně stydí! Já si myslím, že v téhle zemi budou lidé v budoucnu volit jen ty, kteří jim mluví z duše. Hlavně těm hospodským. A pan Babiš – ač mluví špatně česky – má takový dar, že lidem občas z duše mluví. Mě ovšem jeho osoba irituje,“ zmínila Filipovská k Babišově jménu.

Prozradila i to, že mezi jejími kolegy v divadle běžely hlášky, že v úterý šlo ve sněmovně o „velice zábavný pořad“.

Sněmovní debaty jen na silvestra...

„Zábavných parků tady přece máme dost, tak už není potřeba, aby se dalším zábavným parkem, dalším Disneylandem stala sněmovna! Možná ale, že kdyby u dveří vybírali vstupné, tak by měli poměrně bohatou kasičku... Popravdě – to nemá být zrovna místo k pobavení národa,“ poznamenala k tomu Filipovská vážně.

Nakonec se přiznala k tomu, že by na sněmovní úterní veselí dala s gustem razítko, které mívá zpravidla jeden pořad v roce.

„Kdyby se to vše sestříhalo na silvestra, tak by to určitě mělo úspěch! Vsadím se, že jo. I když lepší než Vladimír Menšík by nebyli, ale do nějaké soutěže o nejvtipnější pořad bych je přihlásila. Zatímco scénky s milovaným Menšíkem, Sovákem a Bohdalovou už máme trochu opráskaný a můžeme jim u televizorů dokonce i napovídat, tohle parlamentní slovní rojení vždycky překvapí a pobaví. Musíme být trochu cyničtí, když to jinak nejde,“ dodala nakonec herečka se smíchem na konto poslanců.

Pro ucelený názor si připomeňme, jaké perly při úterní sněmovní debatě kupříkladu padaly:

Tak třeba poslanec z ANO Josef Hájek ze sebe v debatě sypal podezření, kterak byl minulý týden při hlasování o biopalivech předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek „pod parou“.

Nestor hereckého ochotnictví, který tady svoje výstupy předvádí již téměř dvacet let, byl opět pod vlivem alkoholu,“ připomněl napřed Hájek Kalouskovi jeho chování ve středu 20. května, kdy poslanci hlasovali o prodloužení daňové podpory biopaliv, přičemž celou vládu nazval kabinetem lhářů, podvodníků a zlodějů. „Byl jste pro mne hulvát čtvrté cenové skupiny a na ty já nereaguji,“ poznamenal k tomuto dni a hlavně k osobě Kalouska Hájek.

Poslanec ANO nakonec svou řeč zakončil výzvou: „Pane profesore Vyzulo, páni doktoři Nykle, Plzáku, Kasale, Janulíku a Volčíku, prosím, podejte panu poslanci Kalouskovi pomocnou ruku! Vím, že vás hluboce zasáhla lživá a dehonestující slova pana poslance Kalouska, která pronesl minulou středu na vaši adresu. Přesto vás prosím, splňte Hippokratovu přísahu a pomozte mu v jeho boji s démonem alkoholu. Myslím si, že i pro vás bude největší odměnou to, když pan poslanec Kalousek vstoupí do našeho jednacího sálu pevným krokem a u řečnického pultu promluví konečně střízlivou řečí.“

Do debaty o démonu alkoholu vstoupil o něco později občanský demokrat Pavel Blažek. „Když jste jmenoval ty lékaře tady, tak já bych ještě přidal k tomu výčtu pana doktora Janulíka, což je gynekolog. A v logice vaší řeči by měl vyšetřit vás,“ nandal pak Blažek Hájkovi.

Někdejší ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase (ODS) dokonce srovnával Andreje Babiše s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dovolil by si Vladimir Putin, kterého tady vykreslujeme v nějakých diktátorských představách, že by si schválil nějaký zákon, navrhl ho, prosazoval ho, kdyby nějaká jeho firma získala jeden jediný rubl? Ani on by si to nedovolil!“ zmínil Blažek.

Jandák: Dáme tam úspěšného a zase to je špatně!

Milá pravice, kam se na vás hrabou bolševici! Petr Fiala, to, co tady řekl, byla nuda! Mirek Kalousek, to mělo dynamiku, ale bylo to přitom to samý. Vy jste nás, pravice, cvičili v tom, že v čele pravice mají být úspěšní a mladí a bohatí lidé. My tam jednoho dáme a zase se vám to nelíbí,“ zmínil ke svým předřečníkům o chvíli později pobaveně Vítězslav Jandák (ČSSD).

Já jsem celé své mládí hrál divadlo a věřte mi, že bych ho hrál dobře i tady,“ poznamenal na to Fiala ironicky.

Já mám smůlu, že jdu za mikrofon vždycky po Jandákovi. Ale já jsem poprvé fyzicky u svrhávání vlády a jsem rád, že to je taková veliká legrace, co nám tu pánové předvádějí,“ udělil lekci předchozím svým kolegům poslanec Martin Komárek (ANO). Později se pak ve svých slovech zmiňoval i o „rituálních tanečkách“, které opozice předvádí, když už neumí ani střílet.

Miroslav Kalousek následovně přirovnal Andreje Babiše a jeho střet zájmů k situaci tygra v masně:

Když jsme před 16 měsíci tady upozorňovali na obrovský konflikt zájmů v terénu, na který vstupuje pan ministr financí (Andrej) Babiš, a já jsem to tenkrát přirovnal k situaci tygra v masně, tak jste všichni říkali: Ale to není pravda, vy ho podezíráte úplně zbytečně, on si nekousne. Já jsem říkal: Ale spousta těch kousnutí nikdy nebude vidět. Ale jak vidno, pan ministr financí nedokáže odolat a kousne si, i když vidět je.“

Hamáček dostal od německých kolegů zvon

Opět musím použít dárek z Německa... Kolegyně a kolegové, prosím, usaďte se,“ uklidňoval několikrát za sebou rozvášněné poslance šéf komory Jan Hamáček (ČSSD). Poslanci totiž mnohdy při projevech nesouhlasu bušili do lavic anebo se mezi sebou hlasitě bavili a při tom courali mezi poslaneckými lavicemi. Poměrně mnoho poslanců se svým „užvaněným kolegům“ hovořícím do sněmovního mikrofonu dokonce hlasitě smálo. Jiní naopak svým kolegům tleskali. Pro někoho to byl vážně asi kabaret...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…