Praha dostává 30 tisíc na hlavu, menší obce čtvrtinu, zlobí se Polčák

12.09.2011 21:26

Zákon o rozpočtovém určení daní se musí změnit ve prospěch menších měst. Pokud projdou připravované změny, tak Praha, Brno, Ostrava i Plzeň přijdou o pět miliard korun. Na tomto kroku trvá TOP09 s hnutím Starostové a nezávislí. První místopředseda STAN a Stanislav Polčák tvrdí, že nejde o útok proti Praze či proti vládě.

Praha dostává 30 tisíc na hlavu, menší obce čtvrtinu, zlobí se Polčák

Souboj o změnu rozpočtového určení daní pokračuje. TOP09 spolu s uskupením Starostové a nezávislí trvá na tom, že je třeba ho změnit ve prospěch menších obcí, ale nejen jich. Na připravovaných změnách mají vydělat všechna města mimo velké čtyřky tedy Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) se návrh nelíbí. V pořadu Hyde Park České televize dnes chystanou změnu obhajoval Stanislav Polčák, poslanec a první místopředseda STAN.

Trváme na hranici trojnásobku

Pět miliard, které se škrtnou z rozpočtu čtyř největších měst, nepředstavují ani deset procent z jejich rozpočtu, což je suma, jejíž úbytek velká čtyřka snese a ostatním městům to prospěje. Dnes praha dostává čtyř a půl násobek toho, co jiné obce, což se musí změnit. Trvá na tom navzdory tomu, že byl do sněmovny zvolen za Prahu.  

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní

„Praha dostává na jednoho občana třicet tisíc korun ročně, u menších obcí je to sedm tisíc. Přitom to nemůže být ani jedna ku jedné, neboť je zjištěno, že větší města mají větší náklady např. na udržení bezpečnosti. Chceme ale docílit toho, aby ten rozdíl mezi Prahou a menšími městy byl trojnásobný," zdůrazňuje Polčák. Dodává, že i premiér, který se zatím staví proti, je vázán programovým prohlášením vlády, kde je změna rozpočtového určení daní zakotvena.

Nejdeme cíleně proti Praze

Polčák chce vzít peníze velké čtyřce navzdory tomu, že počet obyvatel je vyšší, než uvádějí oficielní čísla. Tyto počty navyšují např. studenti vysokých škol. Polčák ovšem na druhou misku vah klade chataře a chalupáře, tito lidé podle jeho názoru zase navyšují počty obyvatel v malých obcích.

„Pro nás je to dlouhodobý cíl, nejde nám o útok na Prahu," zdůrazňuje poslanec s tím, že jim jde jen o spravedlnost. V této souvislosti první místopředseda STAN poděkoval všem starostům obcí, kteří odvádějí kvalitní práci navzdory tomu, že nemají k ruce rozsáhlý úřednický aparát jako např. v Praze.

K věci: ODS a pravicová strana? To je legrační, říká Kalousek

Diváci se přesto často ptají, zda nejde o útok TOP09 a STAN proti velké čtyřce měst, kde bez výjimky na radnicí h vládnou velké koalice ODS a ČSSD. Polčák ovšem znovu zopakoval, že o žádný cílený útok nejde. Dodal k tomu, že peníze, nad kterými velká města pláčou, mohou ušetřit důslednější kontrolou veřejných zakázek, v případě Prahy poukázal na drahý projekt Opencard.

Stejně jako nařčení o útoku proti Praze, odmítl Polčák i to, že by se hnutí STAN pokoušelo prostřednictvím tohoto zákona rozbít vládu. Koaliční lídři vedou mezi sebou řadu sporů a nemálo diváků se domnívá, že jde o další pokus vládu rozbít. Poslanec k tomu ovšem dodává, že nelichotivý obraz současné vlády utváří média. Ve skutečnosti je tomu prý tak, že koalice pracuje, což je patrno např. na přijatých reformách.  

Související:

Polčák: Změna rozpočtového určení daní? Od ledna 2012

Gazdík přitvrzuje. Neprojde-li novela o rozpočtovém určení daní, vláda padne

Primátor Svoboda: Změny v rozpočtovém určení daní paralyzují města na několik let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…