Pražské TOPce došly karty. Pomalu se připravuje na opozici

29.10.2010 16:31

Velká koalice v Praze je na spadnutí. Předseda zdejší TOP 09 se bojí, že mu ODS bude odlákávat zastupitele, aby měla hlasy pro koalici s ČSSD.

Pražské TOPce došly karty. Pomalu se připravuje na opozici

Scénář velké koalice na pražském magistrátu je stále pravděpodobnější. Podle předsedy místní TOP 09 Františka Laudáta už jeho vyjednávací tým zkusil všechno, aby ODS přesvědčil ke spolupráci. Nyní se vítěz voleb připravuje na roli tvrdé opozice a podle Laudáta možná i na to, že koalice ODS a ČSSD bude jeho straně přetahovat zastupitele.

„Obávám se stále víc, že bude velká koalice. Podle informací, které mám z ODS, je v ní velký tlak, aby se spojila s ČSSD. My jsme v jednáních zkoušeli všechno možné. Samozřejmě jsme ale nikomu nenabízeli žádné posty," řekl Laudát serveru ParlamentníListy.cz s tím, že TOP 09 je připravena být „hodně tvrdou opozicí".

Spojením se sociální demokracií by podle Laudáta ODS podrazila voliče, ale i některé ze svých vlastní zastupitelů. Tento týden řekl serveru ParlamentníListy.cz lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší, že v hlasování velkou koalici nepodpoří. A stejně bude podle Hospodářských novin jednat i lídr ODS Bohuslav Svoboda.

„Je možné, že ODS budou chybět hlasy a že je pak bude shánět v TOP 09," myslí si Laudát. „Teď už přestávám věřit, že se chce ODS nějak změnit. Kdyby do toho šla s námi, měla by čas dát se do pořádku. Takhle je ale vidět, že se bojí, že pokud nebude mít svého primátora, tak na ní lidi zapomenou," dodal nespokojeně šéf pražské TOP 09.

Pražská ODS něco takového odmítá

ParlamentníListy.cz se obrátily na šéfa pražské buňky ODS Borise Šťastného. Ten nejdříve připomněl, že definice velké koalice mluví o spojení nejsilnější levicové a pravicové strany, v případě Prahy by tak šlo o koalici TOP 09 a ČSSD.

„Pokládám za velmi nekorektní a podivné, že na jedné straně obdržíme od TOP 09 nabídku pro koaliční spolupráci a ve stejný moment je z úst jejího vrcholného představitele v Praze tato koalice zpochybňována, a dokonce je obviňován možný koaliční partner z přetahování zastupitelů jeho strany," ohradil se proti Laudátovu obvinění v reakci pro ParlamentníListy.cz Šťastný. 

Tůma připraven vést opozici. Nebo ministerstvo?

Volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma tak pravděpodobně namísto křeslo primátora Prahy dostane místo v lavicích opozičních zastupitelů. Podle Laudáta je ovšem připraven na něj usednout: „Ano, řekl, že je připraven být opozičním politikem."

Ovšem podle jiné verze by Tůmova cesta z funkce guvernéra České národní banky neměla skončit na postu řadového zastupitele. Podle informací serveru ParlamentníListy.cz předseda ODS Petr Nečas na jednání výkonné rady spolustraníkům řekl, že topka je připravena dostat Tůmu do vlády za některého ze svých ministrů.

„Tak to je možné, že by v případě odchodu někoho z našich ministrů, šel do vlády Tůma jako velmi kvalitní kandidát. Ale takový scénář ještě nepadl, o žádných rošádách jsme vůbec nejednali. A myslím, že to ani není na pořadu dne," řekl k tomu Laudát.

Ten navíc připodobnil povolební situaci na magistrátu k rozložení koalic v jednotlivých městských částí. „Například na Praze 2 se ODS spojila s ČSSD a Stranou zelených a její argumentace přitom byla velmi podivná," řekl ke koalici, o jejímž zrodu včera exkluzivně informoval server ParlamentníListy.cz.

K průběhu vyjednávání o budoucí vládě v Praze se ODS i ČSSD vyjadřují shodně velmi rezervovaně: jednáme, zatím nemůže říct víc.

Čtěte také:

Sledujeme téma KOALICE NA RADNICÍCH

Já pražskou ODS očistím, věří si Svoboda

Hvězda Rudého práva a "slavný" Dienstbier. Paroubek píše o Praze

Hašek znovu proti Sobotkovi. Nechte pražskou ČSSD na pokoji, radí

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…