Premiér Kalousek, premiér Schwarzenberg? Údajný návrh VV

22.12.2010 9:27

Hlasování o nedůvěře vládě kabinet Petra Nečase v úterý s úspěchem přestál. Výrazně se o to svoláním schůzky přičinil prezident Václav Klaus. Vztahy v koalici byly tak vyhrocené, že Věci veřejné dokonce podle Hospodářských novin nabídly v předvečer hlasování na separátním jednání funkci premiéra straně TOP 09.

Premiér Kalousek, premiér Schwarzenberg? Údajný návrh VV

Petr Nečas si mohl po včerejším hlasování ve Sněmovně o nedůvěře jeho kabinetu zhluboka vydechnout. Jím vedená vláda může pokračovat. Spekuluje se však o oslabení jeho pozice, jehož důkazem má být, že roztržku v koalici musel místo něj, jak by se od premiéra očekávalo, vyřešit vahou své autority prezident Václav Klaus.

Hospodářské noviny v dnešním vydání uvádějí, že při pondělním separátním jednání dvou menších vládních stran přednesly dokonce Věci veřejné návrh, aby byla budoucnost vlády zachráněna výměnou na postu premiéra, který by získala TOP 09. Strana Karla Schwarzenberga to ale ihned odmítla s tím, že pouhá zmínka by mohla ODS vehnat do velké koalice s ČSSD.

Premiér musel ustoupit požadavkům Věcí veřejných

S touto interpretací však nesouhlasí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který se všech důležitých jednání společně s předsedou Schwarzenbergem a místopředsedou Miroslavem Kalouskem zúčastnil. „Ne, je to nesmysl," zareagoval Gazdík pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda taková nabídka mezi těmito stranami padla.

Pozici předsedy vlády tedy v koalici oficiálně nikdo nezpochybnil, přesto Petr Nečas musel podle HN přijmout na schůzce s prezidentem všechny požadavky Věcí veřejných. Výměnou za to poslanci nejmenší vládní strany nepodpořili návrh na vyslovení nedůvěry a zárukou jim byla garance hlavy státu za dodržení nepsané dohody.

K věci:

Rath se směje Nečasovi. Udělal průser a taťka to za něj domluvil 

Narafičená a umělá věc, varuje Klaus před kauzou Drobil 

Politolog Zbořil: Klaus se posunul do tajemné hybatelské zóny 

Foto - koláž: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…