Průzkum: Devět z deseti lidí věří, že politici rozkrádají Česko

28.09.2011 11:54

Ohrožení právních a demokratických principů České republiky, to podle většiny lidí znamená výroční zpráva BIS. Civilní kontrarozvědka ve své veřejně dostupné zprávě mimo jiné poukazuje na korupci v české justici a její propojení s lobbisty a podsvětím, ale i na rozprodávání státního majetku pod cenou, korupci spojenou se státními zakázkami a na ohrožení ekonomických a bezpečnostních zájmů země. Podle serveru prvnizpravy.cz to ukazuje průzkum společnosti SANEP.

Průzkum: Devět z deseti lidí věří, že politici rozkrádají Česko
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

V souvislosti s informacemi obsaženými ve výroční zprávě BIS se devět desetin veřejnosti domnívá, že ČR je nadále tunelována vrcholnými politiky a vlivnými podnikateli. Ukazuje to aktuální exkluzivní šetření společnosti SANEP, podle něhož jsou více jak dvě třetiny veřejnosti informacemi BIS znepokojeny. Civilní kontrarozvědka uvádí znepokojující závěry o špatném stavu české justice, s čímž se ztotožňuje i většina domácí populace, která se závěry BIS upozorňujících na kontakty s kriminálním prostředím, vynášení citlivých informací či liknavostí některých jejích vrcholných představitelů, souhlasí.

Celá zpráva SANEP ZDE

Klientelismus v justici

Většina Čechů se rovněž ztotožňuje s konstatováním, že určující charakteristikou stávajícího českého soudnictví je klientelismus, tedy takový systém organizace, jenž je založen na konexích, protekci a zákulisních rozhodnutích, což lze vnímat jako vyšší a systémově propracovanou formu korupce. Více jak dvě třetiny obyvatelstva se rovněž souhlasně ztotožňují i s tvrzením, v němž Bezpečnostní informační služba konstatuje, že k rozvoji klientelistických sítí přispívají i některé vysoké školy se zaměřením na práva a veřejnou správu.

Výroční zpráva BIS rovněž upozorňuje na rozprodej záměrně podhodnoceného veřejného majetku, navíc bez ohledu na ekonomická či bezpečnostní rizika. Takové jednání, patrně s ohledem na jeho četnost v novodobé historii ČR, chápe většina obyvatel především jako běžné porevoluční tunelování ze strany politiků a podnikatelů.

Více jak dvě třetiny populace je taktéž přesvědčeno, že na některé oblasti, jako například energetika nebo hazard, mají skutečně zásadní vliv lobbisté, kteří jednají v zájmu těch, které zastupují. Zájmy státu a potažmo i občanů jsou tak opět zcela opomíjeny. Fakt, že se tomu tak podle zprávy BIS děje i při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, považují Češi za alarmující.

Psali jsme:
Po Štětinovi jde BIS. Snaží se ho prý zastrašit, aby o ní nešířil pravdu

BIS: Facebook se stal nejdůležitější platformou pro neonacisty
BIS chce soudce poškodit, naznačuje Sváček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…