Rath se s tím nepáře: Rozesílá plakát zesměšňující Nečase

30.09.2010 9:20

Ať to lidi rozesílají dál...píše na svém Facebooku hejtman Středočeského kraje David Rath. A k tomu přidává fotografickou koláž, na níž je vyobrazen první "dělnický" prezident Klement Gottwald spolu s premiérem Petrem Nečasem.

Rath se s tím nepáře: Rozesílá plakát zesměšňující Nečase

Hejtman David Rath je známý tím, že pro nějaké to ostřejší slůvko nejde daleko. Pusu na špacír si ale sociálně demokratický poslanec pouští spíše na půdě Poslanecké sněmovny. Teď však popustil uzdu své fantazie a nechal vyrobit fotografickou koláž. A to ne ledajakou. Chtěl v ní totiž zřejmě dát najevo, že premiér České republiky a také předseda ODS Petr Nečas jde proti lidu této země. Nečase tak rovnou přirovnal ke Gottwaldovi.  

Klement Gottwald byl totiž kromě jiného známý tím, že se slovně "otíral" o buržoazii. Komunisté v 50. letech totiž dávali často najevo, že továrníci, filozofové, a vlastně veškerá buržoazie nepracuje a těží tak jen z práce dělníků. Proto vznikala různá hesla podobná těm na Rathově fotografii, tedy například "Kdo nepracuje, ať nejí."



A premiér Nečas je nyní pro mnoho lidí, kteří ztratili práci, zosobněním jakéhosi zla. Spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem totiž připravuje nový zákoník práce, který lidem bez práce utne mnohé z dosavadních výhod. Například již nebude možné pobírat podporu v nezaměstnanosti, když dá zaměstnanec sám výpověď. Pokud lidé budou chtít pobírat sociální dávky, tak budou muset pro stát odpracovat několik hodin veřejně prospěšných prací. Dobrovolně budou také muset přistoupit na rekvalifikaci a na úřady práce budou nuceni docházet častěji než dosud.  

Ministerstvo práce a sociálních také navrhuje prodloužení doby, po kterou je možné uzavírat smlouvy na dobu určitou ze dvou na pět let, zvýšení maximálního rozsahu zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin, či změny ve výši odstupného, které by mělo být nadále vázáno na počet let odpracovaných u zaměstnavatele, či zpružnění kont pracovní doby.

Odborník: Rath získá spíš komunisty

Mediální odborník Tomáš Böhm si ale nemyslí, že koláž je od Davida Ratha dobrý nápad. "To, že radí na Faceboooku, aby lidé tuto fotografii rozesílali dál, je trochu mimo mísu, neboť na Facebooku se pohybují především lidé mladších ročníků a těm již Gottwald nic neříká. Je to pro ně hluboká historie," zmínil pro ParlamentníListy.cz Böhm.

"Je to navíc brnkání na struny nespokojených komunistů a důchodců, kterým tak dává reminiscenci na jejich mládí. Z toho důvodu si nemyslím, že tím může získat nové sociálně demokratické voliče, spíše se k němu přikloní komunisté. Navíc jde o nastolování konfrontačního tónu, kterým ČSSD před parlamentními volbami spíše tratila, než získala. Proto jsem přesvědčen o tom, že ta fotografie není od Ratha zrovna dobrý nápad," dodal Böhm. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…