Rath vpálil Nečasovi: Byl to od vás jakešovský projev

09.12.2010 10:30

David Rath se hned na začátku poslaneckých interpelací na členy vlády jal cupovat premiéra Petra Nečase. Když se posléze Nečas bránil, Rath mu řekl: „Byl to od vás jakešovský projev." Jenže ještě předtím premiér ohodnotil Rathův plamenný projev slovy „castrovský.“

Rath vpálil Nečasovi: Byl to od vás jakešovský projev

Interpelaci pěkně rozproudil poslanec David Rath. Ten se dotazoval premiéra Petra Nečase  na různé věci. Především ho zajímaly problémy kolem snižování tarifních platů. V jeho řeči ale nakonec zazněla všehochuť: například zdůraznil, že vláda chce „dusit a vysávat" veřejný sektor, mluvil o problémech ve zdravotnictví, o potřebě nižších, nebo vyšších daní, ale také o tom, že by bylo dobré zavést zdanění bank.

"Slyšeli jsme zde velmi dlouhý, takřka castrovský projev pana poslance a hejtmana Ratha, jehož obsah se dotkl prakticky úplně všeho, čeho se dotknout mohl...Je zcela zjevné, že pan poslanec Rath v životě žádnou učebnici ekonomie nečetl a v životě žádnou Lafferovu křivku neviděl. On nemá ani potuchy, jak vypadá, a proto o ní mohl takhle hloupě mluvit," uvedl poté premiér.

Podle něj také Rath prokázal "vynikající znalost marxismu." Na Nečasovu adresu totiž Rath řekl, že není "pravičák, ale kovaný marxista". "Je to vždycky poučné dozvědět se něco o ideovém protivníkovi a je skutečně vidět, že pan poslanec Rath je kovaný v marxistické teorii. Teď nechci pátrat po důvodech, zda nějakým způsobem nasával toto prostředí, to netuším, ale zná to, to je zjevné z jeho vystoupení,"  zmínil předseda vlády štiplavě.

Zisk z ČR tvoří pro zahraničí jednu třetinu zisku

Nečas k zdanění bank například zmínil, že by to bylo naivní., „Zaplatili by to lidé a podniky, chyběly by pak peníze na trhu, chyběly by v tržbách podniků a především v peněženkách občanů," řekl.  

Zdůraznil, že privatizaci bank provedly především sociálnědemokratické vlády a způsob, jak to bylo provedeno, byl podle něj „téměř neuvěřitelný." „Všechny klíčové banky v České republice byly prodány za tak nízké ceny, že jenom z transferu zisku nových majitelů se cena, za kterou tyto banky byly nakoupeny, zpravidla do tří let vrátila. . A od čtvrtého roku se stala pro zahraniční matku tato akvizice ziskovou a nyní tvoří pro ni jednu třetinu zisku," konstatoval mimo jiné Nečas.

Rath: Já jsem na rozdíl od vás bohatý člověk

„Jestli jste si nevšiml, tak vy jste je nechali vytunelovat za Klausových vlád... Tam byla díra přes sto miliard a dodnes ji platíme," utrousil ve své další poznámce rozčileně Rath.

Poslanec ČSSD ale Nečasovi ani nadále nedal nic zadarmo. „Zatímco ode mne to byl takřka castrovský projev, tak od vás takřka jakešovský," zaútočil na premiéra. „ Podívejme se, kolik berou, ty zagorové, jandové - a vy tady: Kolik berou ty rathové. Na rozdíl od vás, já jsem bohatý a úspěšný člověk a vy byste neměl mně závidět. Vy se jinde, než v politice neuživíte, zatímco já jako lékař ano," vmetl špínu na Načase za sněmovním pultíkem.  

„Měl byste být klidný ve svém projevu a neurážet premiéra," přerušila ale nakonec poněkud "horkokrevnou" debatu řídící poslanecké schůze Kateřina Klasnová.

Proberou reformu rozpočtů EU

Poslanci také dnes budou hlasovat o stanovisku k předběžnému návrhu Evropské komise na reformu budoucích rozpočtů Evropské unie.

Unijní rozpočet by se měl podle komise zaměřit na naplňování cílů evropské strategie do roku 2020, hlavně na investice do výzkumu, vývoje a inovací a také na vzdělávání. Komise uvažuje o zavedení evropských daní, například z finančního sektoru, z přidané hodnoty, z energie a z příjmů právnických osob. 

Česká vláda soudí, že rozpočet by měly plnit tradiční vlastní zdroje a příspěvky členských států. Je proti zavádění evropských daní. Se základními principy rozpočtu EU kabinet souhlasí. Sdělení Evropské komise je zatím informativní. Je základem pro debatu v unii.

Sněmovna by měla dále projednat řadu různých mezinárodních smluv.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…