Rudá mládež plive na vládu: Vracíte chamtivé církvi a fackujete poctivé lidi

11.01.2012 21:30

JINÝMA OČIMA Ač si snad všichni členové vládní koalice poté, co kabinet Petra Nečase (ODS) jednomyslně schválil návrh na církevní restituce, oddychli, politici z opačné části spektra mají jiný názor. Třeba zástupci Komunistického svazu mládeže považují restituce za zločin a facku uštědřenou jednomu každému občanu ČR. Ti budou prý na rozdíl od politiků pykat. Právě na navrácení církevního majetku se totiž mohou kromě církví "napakovat" i oni sami.

Rudá mládež plive na vládu: Vracíte chamtivé církvi a fackujete poctivé lidi
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předseda Svazu mladých komunistů Československa Prostějovsko Martin Peč

Kvůli palčivému tématu zvanému církevní restituce měl zřejmě málokterý člen křehké vládní koalice v posledních dnech klidné spaní. I přes odpor Věcí veřejných, které se schválením navrácení církevního majetku dělaly drahoty a málem tak položily vládu, nakonec návrh prošel.

A to i přesto, že s navracením majetku církvím nesouhlasí až 70 procent Čechů (průzkum ZDE). A také některá politická sdružení. Třeba Komunistický svaz mládeže. Jeho člen Milan Krajča je vládním postupem zděšen. "S restitucemi nesouhlasíme, jde o vracení majetku, který církvím nikdy nepatřil. Lidé jsou ochuzováni, vracení miliard církvím je naprosto nemorální věc," řekl ParlamentnímListům.cz mladý politik.

Pravice se napakuje, děsí se komunisté

Ten se děsí i toho, že z restitucí mohou těžit i některé politické strany. "Zejména některé partaje, nejen KDU-ČSL, ale třeba i TOP 09 nebo ODS jsou známé tím, že jsou provázané s katolickou církví. Obavy z toho, že se na restitucích přiživí, jsou na místě," reagoval mladý komunista na námitky například Tomáše Jarolíma z Věcí veřejných. Ten hrozí tím, že se na restitucích "napakují" třeba právě i politické strany.

Restituce? Zlodějna, za niž budou Češi pykat

Ještě dál šel v kritice církevních restitucí Krajčův kolega, předseda Svazu mladých komunistů Prostějovsko Martin Peč. "Jsme zásadně proti, neexistují žádné oprávněné nároky na majetek, který byl v minulosti dlouhodobě zvelebován státem a jeho občany. Církevní restituce jsou jednou z největších zlodějin namířeným proti lidem této země. Ateistům i věřícím. Uznáváme velmi pozitivní roli pokrokových křesťanských organizaci v boji za sociální spravedlnost v Latinské Americe, jsme ovšem tvrdě proti chamtivosti církevních organizací u nás a proti silným klerofašistickým tendencím na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku, o náboženském fundamentalismu v Izraeli nemluvě. Nebudeme církvím vracet, co jim nikdy nepatřilo," řekl ParlamentnímListům.cz mladý komunista.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

I ten se bojí propojení církví s pravicovými politickými stranami. "Ty svým přátelům chtějí na úkor celého národa vyjít za každou cenu vstříc. Celého tématu je také využíváno k primitivním předvolebním manipulacím, za příklad si vezměme postoj Věcí veřejných. Nenažrané požadavky církevních institucí jsou fackou do tváře všech poctivých občanů této země a urážkou samotných věřících. Ježíš by dnes tyto restituenty spráskal jako penězoměnce v chrámu," dodal pro redakci.

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) ale ohledně spekulací o zneužití restitucí ze strany politických stran uklidňuje. "Církve jsou natolik vyspělé, že toto nepřipustí, bylo by to pro ně smrtonosné," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. Připustil ale, že obavy zejména ze strany Věcí veřejných jsou do jisté míry oprávněné. "O panu Kalouskovi se říká, že vždy ze všeho něco má. Ale teď k ničemu takovému nedojde," uzavřel Čunek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…