Rusko se těší na Zemanovu vstřícnost. Česká levice se ho má prý bát

28.01.2013 10:44

Ruský tisk si v dnešních komentářích od nově zvoleného českého prezidenta Miloše Zemana slibuje jak lepší spolupráci Prahy s Bruselem, tak vřelé vztahy s Moskvou. „Za Zemana, na rozdíl od stávající hlavy státu Václava Klause, se Praha jistě bude držet kurzu zaměřeného na těsnější spolupráci s EU. V Kremlu ale také mohou být spokojeni: na rozdíl od Karla Schwarzenberga je Miloš Zeman znám poněkud vřelejšími vztahy k Ruské federaci.

Rusko se těší na Zemanovu vstřícnost. Česká levice se ho má prý bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

„Kromě toho jsou v jeho okolí lidé, jejichž zájmy jsou poměrně těsně spjaty s ruským podnikáním," poznamenal liberální list Kommersant, podle kterého se nastupující prezident s poměrně omezenými pravomocemi může výrazněji projevit právě v zahraniční politice.

Zeman jako problém pro levici

Skóre 55 ku 45 procentům mezi oběma soupeři ve druhém kole si list vysvětlil především „krajně agresivní kampaní - a to především ze strany Zemanova štábu". Kromě výpadů proti knížeti však také připomněl, že důležitou roli v Zemanově vítězství sehrálo soupeřovo ministerské křeslo v nynější nepopulární vládě pravého středu. „Hodně expertů si ale myslí, že Zemanovo vítězství přinese více problémů levici, hlavně sociálním demokratům, které Zeman svého času dovedl k moci, než ho hodili přes palubu - tuto ránu jim zjevně neodpustil," dodal Kommersant.

„Zeman se pomstil," zdůraznil v titulku vládní list Rossijskaja gazeta. Bývalý premiér putoval ke svému triumfu celých deset let od drtivé porážky, kterou mu při volbě prezidenta v parlamentu uštědřili spolustraníci. Tentokráte však Zeman dosáhl přesvědčivého vítězství.

„Obyvatelé venkova fandili Zemanovi kvůli jeho prostým mravům i lásce k chutné stravě, zejména českým párkům. Taky se mu podařilo získat klíč k srdcím zpolitizovanějších Čechů. V posledních letech zemí stále hlasitěji zněla nespokojenost s euroskeptickou politikou Václava Klause, kvůli které se Praha fakticky ocitla na okraji EU. Na tomto pozadí Zemanovy výzvy k posílení integrace země v unii hrály v jeho prospěch. Současně čeští politologové dobře vědí, že v blízkém okolí zvoleného prezidenta je nemálo lidí s pevnými podnikatelskými vazbami na Rusko," podotkla komentátorka.

Rusko jako člen EU

„Češi si také zvolili socialismus," usoudil hospodářský list Vedomosti, podle kterého levicové nálady v Evropě souvisejí s pokračující krizí. Deník upozornil, že socialista Zeman je „prvním prezidentem nezávislého Česka, který býval komunistou", byť se závorkou omezující členství v KSČ na léta 1968 až 1970.

Vedomosti přidaly také předpověď ruského experta Sergeje Utkina, podle kterého bude jak pro EU, tak pro Rusko snazší budovat si vztahy se Zemanem: Za nového prezidenta dojde k opuštění „extrémních pozic" Václava Klause, který omezených prezidentských pravomocí využíval k brzdění evropské integrace. Karel Schwarzenberg je sice v EU „daleko populárnější", ale vůči Rusku se dopouštěl velice kritických výroků, zatímco Zeman v roce 2010 připustil možnost vstupu Ruska do EU za 20-30 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…