Rusnokovu vládu nepodpořím, ani kdyby tam měl Einsteina, ujistil Paroubek

27.06.2013 18:16

ROZHOVOR „I kdyby byl ministrem financí Albert Einstein, s ohledem na bonapartistický způsob vzniku Rusnokovy vlády, nehodláme s Petrem Bendou tuto vládu podpořit,“ řekl v rozhovoru ParlamentníchListů.cz bývalý premiér a dnešní šéf LEV 21 Jiří Paroubek. Podle něj je ale Rusnok i přesto kvalitnější premiér nežli Nečas.

Rusnokovu vládu nepodpořím, ani kdyby tam měl Einsteina, ujistil Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Jaký máte pocit z nového premiéra Jiřího Rusnoka?

Já si myslím, že jeho volba byl takový bonapartistický zásah pana prezidenta v rozporu s ústavní tradicí – no a jmenovat předsedou vlády člověka, který není schopen získat parlamentní většinu, tak to podle mého nepřispívá k řešení politické krize, která u nás je, ale spíše naopak to tu krizi stupňuje. Ovšem prezident by neměl rozdělovat, spíše spojovat občany. Takže to je k němu moje výhrada, jakkoliv vím, že Rusnok je asi kvalitnější premiér nežli Nečas. Jenže prostě vláda, která nebude mít legitimitu, nemůže prosadit ani v prvním čtení zákon o státním rozpočtu, takže se řítíme do rozpočtového provizoria. A za to bude mít plnou odpovědnost právě Miloš Zeman.

Vy osobně dáte hlas pro vládu Jiřího Rusnoka?

Vláda, která vzniká takovýmto způsobem, to znamená bez parlamentní většiny, protože ta parlamentní většina je někde jinde, neměla nikdy vzniknout. Takže šlo skutečně o bonapartistický zásah – a myslím, že to Miloši Zemanovi vlepil pěkně německý prezident Joachim Guack při obědě, kdy mu řekl, že by neměl nahrazovat vládu, tedy že by neměl být druhou vládou v zemi. Myslím, že po té ostudné šťáře na Úřadu vlády, která nás neslavně proslavila po celé Evropě, tak tady máme další ostudu, protože tohle vnímají v evropských zemích jako určitý útok na parlamentarismus, parlamentní demokracii. Navíc tohle jsou věci, které se nedají dělat, jakkoliv mne může být pravicová vláda nesympatická. Proto si myslím, že tahle politická chyba přinese spíše body české pravici.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jak se díváte na postoj ČSSD, konkrétně předsedy Bohuslava Sobotky, který se nechal slyšet, že Rusnokova vláda bude vláda plná členů SPOZ či jejich sympatizantů... Jenže takzvané Haškovo křídlo v ČSSD je už v tomto smířlivější. Pánové v této straně se pak kvůli tzv. vládě odborníků již prý stačili pohádat. Myslíte, že právě tento fakt může vést k rozštěpení ČSSD?

To já nevím a je mi to srdečně jedno, co udělá sociální demokracie. S výjimkou Sobotky ovšem na to nezareagovali šťastně. Sobotka zdůrazňuje dvě věci, které jsou opravdu v demokratické zemi s určitou parlamentní kulturou nemyslitelné. Tedy, že jednak vláda se nebude opírat o legitimitu většiny v Poslanecké sněmovně a nemá ani šanci ji získat, jak se zdá. A za druhé, že hlavními činiteli Rusnokovy vlády budou lidé, kteří jsou tak či onak fanklubem Miloše Zemana. Takže to de facto je prezidentská vláda a to je to, co měl německý prezident na mysli. To znamená, že v parlamentní demokracii bychom asi neměli mít prezidentskou vládu.

Určitě ale i vy jste rád, že jsou někteří ministři Nečasovy vlády "na odchodu". Například ministr vnitra Jan Kubice....

Tak myslím, že ten patří do odpadkového koše už dávno, takže to mne nenaplňuje nějakou zvláštní radostí. Ten se tam neměl nikdy objevit. Nejméně dva roky poté, co se tam objevil, tak už tam neměl být.

Jak vnímáte ale to, že Jana Kubiceho nahradí Martin Pecina, který již tento post zastával?

Já myslím, že nelze oslavovat příchod lidí, kteří nemají politickou legitimitu.

S jakými pocity pozorujete přeměnu ministra financí Miroslava Kalouska? Zdá se, jako by svůj slovní ostrovtip v této situaci před médii ztrácel...

On pochopil, že to je obrovská příležitost pro českou pravici restituovat politické pozice. To je prostě obrovská chyba Miloše Zemana, že české pravici dává teď oddychový čas. No a pan Kalousek to myslím pochopil velmi dobře, že v tom druhém a nejpozději v tom třetím pokusu - pokud se mu podaří udržet pohromadě nejméně těch 101 poslanců – má velkou šanci se do té vlády opět vrátit. Jenže se vrátí v podstatě v situaci, kdy nebude státní rozpočet, takže ty problémy může svést na někoho jiného, které přitom ale sám pomáhal vytvořit.

Nemyslíte si ale v této situaci, že se třeba sám Kalousek obává nějakého vyšetřování své osoby?

Já nechci spekulovat a upřímně - já nejsem stoupencem nějakých teatrálních akcí, neboť si myslím, že pokud se zatýkají tři bývalí poslanci a šéfka kabinetu premiéra, tak se to má řešit tím způsobem, že ti lidé jsou pozváni na úřadovnu policie a tam je jim sděleno obvinění. Pak jsou zatčeni a odvedeni do cely. Není třeba k tomu používat teatrálních gest typu medvěd a podobně.

Pokud se ale vrátím k tomu, co jste řekl, tedy že se odcházející ministr financí Kalousek do vlády ještě třeba vrátí, nenapadlo vás tedy, že by bylo lepší podpořit Rusnokovu vládu ve sněmovně, nežli dopustit to, aby druhý pokus o sestavení vlády dostala opět pravice v čele s Miroslavou Němcovou? Měli bychom tady totiž to, co mnoho lidí nechtělo – nějakou Nečasovu vládu číslo dvě.

Nejlepší cesta jsou předčasné volby. My je chceme, neboť pak odpadne bonapartistický přístup pana prezidenta, tak i triky současného ministra financí v demisi Kalouska.

Jenže co se týče předčasných voleb, tak přece vaše strana LEV 21 nemá tak vysoké preference, abyste se třeba vy sám dostal opětovně do sněmovny...

Především podle SANEPu, který je nejpřesnější agenturou pro výzkum veřejného mínění, máme v tom posledním roce tři až čtyři procenta, a přejít na pět procent je podle mého názoru řešitelné právě pro ty příští měsíce. Pokud vezmeme v úvahu také to, že tady prakticky všechny zavedené politické strany se proviňují něčím, co bych nazval velmi slušně politikářstvím, tak si myslím, že jako neparlamentní stranu nás všichni "berou". Tím chci řící, že nedostáváme záměrně příležitosti se někde prezentovat, ale v případě předčasných voleb to bude velká příležitost. Jakmile budeme mít možnost seznámit lidi s naším programem a řekněme i s našimi kandidáty – ta kandidátka je opatřena zajímavými jmény - tak předpokládám, že ty hlasy dostaneme.

Jaké jméno by vás v Rusnokově vládě příjemně překvapilo, pokud odmyslíme to odmítání jeho kabinetu a priori... Třeba na postu ministra financí, koho byste tam vy rád viděl?

Já jim nechci radit, koneckonců budu hlasovat proti této vládě ze zásadních důvodů. Tam kdyby byl Albert Einstein, tak s ohledem na způsoby jejího vzniku, na bonapartistický způsob jejího vzniku, nehodláme s Petrem Bendou tuto vládu podpořit.

Slyšela jsem názory, že prezident Zeman chtěl úřednickou vládu už z toho důvodu, aby noví ministři mohli vymést z ministerstev nějakou špínu, kupříkladu zašantročené smlouvy kolem církevních restitucí...

Už jsme zažili s Milošem Zemanem akci Čisté ruce, a pokud si vzpomenu, tak jediný, kdo byl tehdy zavřen, tak byl jeho ministr financí. Nechci být nějaký zlý, ale aby to nedopadlo s některým z jeho členů vlády podobně!

V kontextu posledních dní, našel byste přeci jenom nějaká pozitivní slova pro Miloše Zemana? Když si představíme, že by v jeho pozici byl nyní Karel Schwarzenberg, myslíte - s ohledem na to, co nyní víme – že by byla volba Karla Schwarzenberga lepší?

Já jsem v obou kolech podpořil Miloše Zemana a myslím si, že to byla lepší volba nežli Karel Schwarzenberg. Upřímně, že bych podporoval prvního místopředsedu naprosto zprofanované pravicové vlády, tak to bych si neuměl vůbec představit. Miloš Zeman je lepší volbou alespoň s ohledem na sociální oblast a v řadě ekonomických aspektů. I jeho názory se shodují s mými, takže nemám čeho litovat. Ale uvidíme dál.

 

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…