Šéf ČSSD Sobotka: Miloš Zeman je Klausovo dvojče, trojský kůň pravice

03.09.2012 8:00

ROZHOVOR Trojský kůň pravice a dvojče Václava Klause – tak nazval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka prezidentského kandidáta - expremiéra a někdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana. Stále mu nemůže zapomenout, že po minulých volbách podpořil přeběhlíky Melčáka a Pohanku, kteří podrželi podle něj jednu z nejhorších pravicových vláda – kabinet Mirka Topolánka.

Šéf ČSSD Sobotka: Miloš Zeman je Klausovo dvojče, trojský kůň pravice
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Neobáváte se, že v krajských a později i ve sněmovních volbách ČSSD oslabí nejen SPOZ bývalého předsedy Miloše Zemana, ale i NS-LEV 21 dalšího expředsedy Jiřího Paroubka?

Platí, že riziko štěpení nehrozí jen české pravici, a to permanentně, ale hrozí i české levici. Záleží na schopnosti ČSSD, její jednotě a jejích osobnostech v čele strany, jestli se podaří udržet tak silnou podporu, jakou má. My jsme vyhráli minule krajské i senátní a parlamentní volby, byť těsně, a pokud se má podařit vyhrát i letošní podzimní volby, pak máme velkou šanci, abychom zůstali nejsilnější stranou na levici a v levém středu. To je základní předpoklad, od něhož se vše odvine. Důvod je jednoduchý, jsme přesvědčeni, že nová vláda bude muset přinést tak rozsáhlé změny, mimo jiné v oblasti hospodářského růstu, že to může zorganizovat jen silná politická strana. Žádná z těch malých politických stran nemá intelektuální, personální a programové zázemí, aby mohla splnit, co dnes slibuje voličům. Jinak to může skončit podobným zklamáním, jako jsme zaznamenali u Věcí veřejných. Trochu spoléháme na to, že lidé si budou pamatovat efekt u Věcí veřejných a že malým stranám důvěřovat nebudou.

Nemáte strach, že když se Miloš Zeman stane prezidentem, což není vyloučeno, protože je podle preferencí na 2. místě, že jeho SPOZ posílí, a to by mohlo mít destruktivní vliv na ČSSD, protože mnozí sociální demokraté se netají tím, že Miloše Zemana podporují?

Myslím, že dnešní ČSSD už je trochu jiná, než byla v roce 2002, kdy rozhodující část tvořili lidé, kteří zažili Miloše Zemana jako předsedu strany. Jeho vliv v dnešní sociální demokracii je velmi malý, řada lidí si pamatuje, co se stalo v uplynulých šesti letech, kdy Miloš Zeman podpořil poslance Melčáka a Pohanku, kteří přeběhli z ČSSD a podporovali jednu z nejhorších pravicových vlád, která u nás vládla, a jak Miloš Zeman záměrně odebral sociální demokracii hlasy v parlamentních volbách v roce 2010. Kdyby tu nebyla SPOZ, tak by možná sociální demokracie získala pověření sestavit vládu a možná by dnes byla jiná situace, než jakou zažíváme pod Nečasovým vládním vedením. I v prezidentských volbách je Miloš Zeman spíš trojským koněm pravice, jak koneckonců potvrzují sympatie představitelů ODS, což je myslím méně taktní vůči kandidátovi ODS Přemyslu Sobotkovi, když poslanci a senátoři vyjadřují podporu Miloši Zemanovi.

Na tom jste ovšem obě strany stejně, i vaši poslanci a senátoři vyjádřili podporu Miloši Zemanovi, i když máte vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera.

Možná mají lidé v ODS pocit, že na Hrad by mělo přijít dvojče Václava Klause, a v tom dvojčeti spatřují Miloše Zemana. Myslím, jak mluvím s lidmi, že řada lidí vnímá kandidaturu Miloše Zemana jako návrat zpátky. Osobně si myslím, že správná cesta není recyklovat politiky z 90. let, ať už je to Vladimír Dlouhý nebo kdokoli další, cestou je hledat nové lidi. A to, co se tady odehrálo v 90. letech, je vnímáno problematicky včetně opoziční smlouvy.

Jiří Dienstbier je vnímán jako slušný politik, pokud jde o jeho postoj k pražské sociální demokracii a jejímu chování na pražské radnici. Ale pro mnohé není přijatelné jeho vyjádření o možné povolební spolupráci ČSSD s komunisty. Jaký je vlastně postoj sociální demokracie ke spolupráci na celostátní úrovni, pořád přece platí bohumínské usnesení zakazující tuto spolupráci na vládní úrovni?

Myslím, že tahle debata se povede už na podzim po krajských volbách, protože v krajích budeme hledat koaliční partnery. A my jsme v tomto volebním období v krajích vyzkoušeli spolupráci s komunisty a ta nám umožnila dodržet náš volební program. A podstatné to bude po volbách do sněmovny, možná se do ní dostanou lidovci. Současné vedení KDU-ČSL se deklaruje spíš do středu, pro nás je to možný koaliční partner. A uvidíme, jestli by komunisté například tolerovali menšinovou vládu ČSSD. I takovou variantu si dokážu představit, pokud bychom neměli vhodné partnery pro většinovou vládu. V ČSSD ale není konsensus nad tím, že bychom mohli přizvat komunisty do vlády. To nepředpokládám, že by se stalo. Bohumínské usnesení, které takovou věc vylučuje, stále platí.

Ale v budoucnu se to vyloučit nedá…

Komunisté byli mimo jakoukoli vládní odpovědnost dvacet let, mají stále množství voličů. Z pohledu demokratického systému si myslím, že není úplně dobře, pokud je tu politická strana, která je tak dlouho mimo jakoukoli odpovědnost. Ale není cílem sociální demokracie, aby otvírala komunistům cestu do vlády.

Myslíte si, že se komunistická strana změnila natolik, aby mohla přijmout vládní odpovědnost?

Nebudeme fungovat jako ti, kteří je budou uvádět do vlády, ani jako nějaký psychoterapeut, který říká, co by KSČM měla nebo neměla dělat. Myslím, že by se měla nějakým způsobem ještě reformovat, ale je to její věc a věc jejích voličů. Jsem přesvědčen, že silná vlna kariéristů z KSČM odešla hned po roce 1989. Dnešní KSČM je určitě jiná, ale je tam pořád ještě nostalgie za minulým režimem, který sociální demokraté nemohou vnímat pozitivně, už z toho důvodu, že v té době byla zakázanou politickou stranou a že v 50. letech byla řada sociálních demokratů popravena nebo strávila desítky let v komunistických kriminálech.

Podle průzkumů veřejného mínění má sociální demokracie velkou šanci vyhrát příští sněmovní volby. Připravujete se na post premiéra?

My v rámci opoziční práce, kterou se snažíme důsledně realizovat, máme stínovou vládu. Byl bych rád, aby jmenování příští vlády nepřipomínalo tahání králíků z klobouku, ale aby naši voliči věděli, že když dají svůj hlas ČSSD, kdo zhruba přichází v úvahu pro případnou pozici ve vládě. Můžete to brát jako určitou přípravu na funkci premiéra. Ale mám za sebou čtyři roky vedení ministerstva financí, byl jsem místopředsedou vlády, mám konkrétní představu o tom, jakou váhu přináší tato vrcholná funkce.

Budete při vybírání ministrů dbát nejen na jejich stranické zásluhy, ale také na jejich kvalifikaci pro daný resort?

Ekonom Jan Mládek jako ministr financí působil ve funkci náměstka ministra financí Mertlíka. Profesor Žaloudík, který se pohyboval dlouho ve zdravotnictví, by byl určitě dobrým ministrem zdravotnictví. Byl bych rád, aby ve vládě byli lidé, kteří se s danou problematikou setkali, třeba na nižší – krajské nebo komunální úrovni - a aby měli kolem sebe okruh schopných lidí.

Co byste jako premiér změnil po současné pravicové vládě?

Určitě zrušíme zdravotnické poplatky, s tím je spojeno také zvýšení spoluúčasti pacienta. V době, kdy klesají reálné příjmy, není možné dál zvyšovat hotovostní platby. Musí se změnit struktura daňového systému, chceme zvýšit zátěž těch, kteří ji unesou, tedy lidí s nejvyššími příjmy. Zvýšíme daně nejvyšším příjmovým kategoriím osob a velkým firmám. Když se podaří vládě prosadit důchodovou reformu, chceme zvýšit vliv státu na budoucí penze, oslabili bychom, nebo úplně zrušili druhý pilíř, který prosazuje vláda bez našeho souhlasu už od příštího roku.

Ale účast ve druhém pilíři je přece na dobrovolné bázi, není povinná?

Ano, je. Ale já se bojím toho, že se stane to, co na Slovensku, že masivní reklamní kampaň penzijních fondů přesvědčí lidi s nižšími příjmy, pro které to ale bude krajně nevýhodné. Ti lidé by měli dostat šanci, aby z toho systému vystoupili. Vláda přihlíží, jak se česká ekonomika potácí ze stagnace do recese a z recese do stagnace. Naše země chudne, začínají nás předhánět země, u nichž jsme to nikdy nečekali. Příkladem je Polsko a jeho hospodářský růst. Vláda musí mít jasné priority podpory hospodářského růstu a zaměstnanosti. Drábkova registrace na poštách nikomu žádné nové místo nepřinese.

Jak chcete podpořit hospodářský růst? Jaké nástroje byste použili?

Chceme začít u klasického nástroje, a to je příliv nových investic. A chceme podpořit investice do infrastruktury a do vzdělání.

Dnes bývalý senátor ČSSD Vladimír Dryml nazval vedení ČSSD kindermanagementem z jižní Moravy. Je to náhoda, že vy jako předseda strany, váš statutární zástupce Michal Hašek i předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc pocházíte z jižní Moravy?

Určitě to není náhoda. A mohu doplnit další – místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, Roman Onderka, nebo profesor Jan Žaloudík. Je to důsledek toho, že jihomoravská sociální demokracie se tolik nehádá, vždycky jsme se snažili poskytnout prostor novým a schopným lidem. A pokud jde o kindermanagement, mně je 40 let, mám dvě děti, nevidím nic špatného na tom, když se v politice prosazuje střední generace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …