Škromach o ČSSD: Hašek je řidič, Sobotka jen spolujezdec

22.11.2010 19:06

Situace v ČSSD trochu připomíná už delší dobu aprílové počasí. Špičky sociální demokracie se buďto napadají, nebo alespoň kritizují své programy, vzápětí jsou z nich zase velcí přátelé. Je ovšem pravda, že současní nejvážnější kandidáti na předsedu strany, Michal Hašek a Bohuslav Sobotka, nejsou zrovna příliš konfrontační typy. Šedá eminence ČSSD, Zdeněk Škromach, má jasno. Hašek je řidič, Sobotka jen spolujezdec.

Škromach o ČSSD: Hašek je řidič, Sobotka jen spolujezdec

Například Michal Hašek říká, že si všech svých soupeřů váží. „Naše klání není osobní, každý přicházíme se svou vizí budoucnosti ČSSD pro občany české republiky. Jinak se Slávkem i Martinem klidně zajdu na skleničku letošního svatomartinského, které se mimořádně vyvedlo," říká pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Od budoucího předsedy, ať už se jim stane Hašek, Sobotka, Pecina nebo někdo jiný, se bonmoty předchůdců Zemana a Paroubka nedají očekávat. Naštěstí se nedá očekávat, ani Grossův strýček Vik, nebo Špidlova nuda.

Kdo má charisma?

Šedá eminence ČSSD, Zdeněk Škromach, se dlouho nechtěl vyjadřovat k situaci ve straně. Teď však svého favorita má. Je jím Michal Hašek. „Michal charisma má. Já nemám ambice stát se předsedou strany, ale jdu do boje s Haškem jako kandidát na místopředsedu. Jeho vize budoucnosti sociální demokracie mi je nejbližší. To jaký má kdo názor na budoucnost asi jasně ukázaly podpisy pod Desaterem ČSSD nové generace," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Podle Škromacha je Michal Hašek mnohem charizmatičtější než Sobotka. „Bohouš byl vždycky ten spolujezdec na motorce, ale nikdy neřídil. Trochu mi připomíná Špidlu. Pracovitý, inteligentní, férový člověk, ale něco tam chybí," míní Škromach. Podle jeho názoru by se měla ČSSD stát moderní levicovou stranou. „Když k tomu nedojde na jaře, tak se to stane za dva roky. Nesmíme opustit naši politiku, ale můžeme ji dělat na vyšší komunikační úrovni," tvrdí senátor.

Trocha historie

První předseda porevoluční ČSSD, Miloš Zeman, byl známý svými bonmoty, občas hrubými a láskou k Becherovce. Jeho charisma však bylo obrovské. „Víte, politik by neměl být nudný. Nudní politici byli především komunisté," tvrdil Zeman.

„Prezident je v české politické džungli něco jako oleandr, okrasná rostlina. Já jsem ale masožravá rostlina strany," byla další ze Zemanových perel.

Zemanův nástupce Stanislav Gross také nebyl bez charisma. Usměvavý mladíček byl oblíben především u žen starší generace. Není divu, jeho andílkovský úsměv byl působivý. Ale jen do chvíle, kdy Gross nebyl schopen vysvětlit, kde vzal na luxusní byt za 4,2 milionu.

Vladimír Špidla vstával v pět ráno, šel si z Kramářovy vily zaběhat do Letenských sadů a v šest ráno už svolával ve Strakově akademii porady. To mu mnoho sympatií mezi členy vlády nevyneslo. Přestože byl uznáván jako velice pracovitý člověk a pro svoji korektnost byl respektován i opozicí, nikdy nebyl showmanem.

To Jiří Paroubek dokázal sehrát pořádné divadlo. Lidé ho buď milovali, nebo nenáviděli. Uměl být jízlivý, uštěpačný, ale také vtipný. Vynikající rétor a téměř dokonalý dogmatik dokázal v diskuzích válcovat své oponenty přímo brutálně. Proto si také vysloužil přezdívku buldozer.

„Chováte se s vaším návrhem jako vláda Rolls-Royce, kaviáru a šampaňského. I to, co dnes předvádíte, je stejné," nechal se Paroubek například kdysi slyšet při jednání o odpočtu DPH.

Související:
Škromach obléká zbroj. Paroubka i Ratha má už plné zuby
Když v "Liďáku" řinčí zbraně, Škromach zůstává v klidu
To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka
Hejtmanci, teď i hejtmanátoři. To nejde stíhat, volá ODS

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…