Smrt české pravice: O stárnoucím a nebezpečném Klausovi, chamtivém Babišovi a radosti z Okamury

19.12.2013 14:40

ROZHOVOR Podle pravicového sociologa Petra Hampla, který se zabývá marketingem, u nás pravice totálně zmizela, vítězem je nová levice a jedinou opozicí jsou komunisté a Úsvit. Jediný rozdíl mezi Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Dienstbierem je věk. ODS si podle něho udrží svých pět až sedm procent, ale to je tak všechno. Za nejpravicovější z parlamentních stran považuje Úsvit. Je to hnutí nižších tříd proti politickým elitám. Andrej Babiš podle něho své voliče zklame.

Smrt české pravice: O stárnoucím a nebezpečném Klausovi, chamtivém Babišovi a radosti z Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková, ilustrační koláž

Anketa

Kdo by měl být předseda ODS?

hlasovalo: 1696 lidí

Kdybyste měl udělat ve stručnosti bilanci pravice za uplynulý rok, jak by vypadala?

Myslím, že navzdory razantním událostem typu pádu Petra Nečase se toho změnilo až překvapivě málo. Spíše se viditelně ukázalo, jaká situace už byla. A to zejména: Za prvé, že tradiční politické strany, které prosazovaly pravicové myšlenky třeba před 10 lety, byly mezitím totálně ovládnuty svými byrokratickými aparáty. A byrokraté mají vždy tendenci podporovat centralizaci, regulace a vše levicové. Ze stran se tak postupně staly kopie sociální demokracie. Z původní pravice zůstalo jen mechanické opakování pravicových hesel pro nachytání voličů. Za druhé, projekty nových pravicových stran jsou zatím tak zoufale amatérské, že je vůbec nelze brát vážně.

A za třetí mizí společenská vrstva, o kterou by se mohla pravice opřít. Ti dole jsou zvyklí volit socialisty, ti nahoře žijí z dotací, takže jejich sympatie míří stejným směrem. Pravice tedy úplně zmizela, totálním vítězem je nová levice, a paradoxně jedinou opozicí, která přežila, jsou komunisté a hnutí přímé demokracie.

Co bylo hlavní příčinou propadáku ODS?

Spojenectví s TOP 09. Je v módě tvrdit, že problémem ODS byla „koaliční smlouva“, tedy domluva s ČSSD o tom, že vítěz voleb sestavuje vládu. Z pohledu voličů ale byla tím průšvihem spolupráce s TOP 09. I některé předchozí vlády významně poškodily českou ekonomiku, ale až TOP 09 to provedla okázale a cíleně. Mimochodem, úspěch ANO ukázal, že voliči příliš nelpějí na bezúhonnosti a poctivosti politiků, ale neodpouští neúspěšnou ekonomickou politiku.

Myslíte si stále, že ODS je mrtvá značka, nebo například nástup Petra Fialy ji může oživit? Nemůže být stejným zklamáním jako Petr Nečas? S ním se spojovaly podobné naděje: slušný, vzdělaný, ideový člověk...

Otázka nezní, zda je pan Fiala slušný člověk, ale jak se ODS s Petrem Fialou liší od ODS bez Petra Fialy. Osobně nevidím ani jediný bod odlišnosti, ale třeba se mýlím.

A jakou vidíte budoucnost ODS?

Poslední volby ukázaly jednu záležitost, která je pro ODS velmi pozitivní. A sice, že existuje určitá skupina voličů, která bude pro ODS hlasovat v každé situaci. Strana tedy může počítat s pěti až sedmi procenty dalších řádově 20 let, což umožní udržet pracovní místa. O nic jiného už v ODS nejde.

TOP 09 nepovažujete za pravici, přesto, očekáváte, že převezme „hegemonii“ na pravici, nebo postupně s blížícím se očekávaným odchodem Karla Schwarzenberga začne skomírat?

Myslím, že pro TOP 09 bude velmi obtížné odlišit se od ČSSD. Jediný rozdíl mezi Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Dienstbierem je věk. Momentální popularita knížete mezi určitou vrstvou pražského studentstva může rychle vyprchat. TOP 09 je tak zcela závislá na tom, že zůstane skupina voličů, která bude preferovat levicový program, ale z historických důvodů se jim nebude líbit výraz levice. To nebude trvat na věky.

Kde byla podle vás příčina neúspěchu Hlavu vzhůru?

Absolutní totální amatérismus.

Znamená to definitivní konec pro Václava Klause či Janu Bobošíkovou v politice?

Doufám, že to znamená politický konec Jany Bobošíkové. Jakkoliv je mi osobně velmi sympatická a jakkoliv se osobně ztotožňuji s mnoha jejími názory, dosáhla té míry marketingové neumělosti, že ohrožuje nejen sebe, ale i své spojence. Jana Bobošíková měla z politiky odejít minimálně před pěti lety. Měla se věnovat showbyznysu, nikam nekandidovat a postupně obnovovat brand Jana Bobošíková. Zcela jí také chyběla strategie, jak překonat nepřízeň médií.

Kdybych řídil komunikaci Jany Bobošíkové já, na pět let bych se jí snažil zneviditelnit, pak jí dalších pět let představovat jako ostrou populistickou komentátorku a potom bych, možná, opakuji, jen možná, uvažoval o novém vstupu do politiky.

S Václavem Klausem je to trochu podobné. Nejen při posledních volbách, ale i během předcházející amnestie se zdálo, že s věkem ztratil schopnost pečovat o marketingovou značku „Václav Klaus“. Začíná tak být pro své spojence nebezpečný.

Jak hodnotíte výsledek Svobodných? Nebyl při krizi ODS jejich výsledek nakonec slabý?

Podle mě není nejhorším problémem Svobodných jejich volební neúspěch, ale reakce na tento neúspěch. Neměli odvahu přiznat si katastrofální výsledek, znovu zvolili téměř stejné vedení a nejspíš budou stále opakovat stejné chyby. A ještě horší je, že ke Svobodným zatím neexistuje žádná alternativa. Takže pokud oni selžou a zůstanou zamotáni ve svých intelektuálských hrách, nebude tu nikoho, kdo by je nahradil. Ale třeba se mýlím, třeba dokáže nový místopředseda Tomáš Pajonk stranu rozhýbat.

Může část pravičáků spojovat naděje s Úsvitem Tomio Okmaury? Je tam například bývalý poslanec ODS Radim Fiala, který je proti zvyšování daní a je pro vystoupení z EU...

Rozhodně ano! Když oddělíme rétorická cvičení, hnutí Úsvit směřuje k uspořádání švýcarského typu, tedy ostře napravo. Rozhodně je nejpravicovější z dnešních parlamentních stran.

A lze tedy považovat Úsvit za pravici, nebo jenom částečně?

Nevím. V každém případě je ale Úsvit autentickým hnutím nižších tříd proti politickým elitám. To naše země strašně potřebuje, ať se to bude nazývat pravice, levice nebo jakkoliv jinak.

Jak predikujete jeho vývoj? Stabilizuje se, nebo dopadne jako Věci veřejné?

Myslím, že ne. Nikdo jejich hlasy nepotřebuje příliš nutně. Nebudou pod takovým tlakem.

Proč si myslíte, že Andrej Babiš získal tolik bývalých voličů pravice a ODS? Nebude pro ně zklamáním?

Dali mu hlas ze zoufalství a bude po ně zklamáním.

Co očekáváte od budoucí vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL?

Přiznám se, že horší vládu už si neumím představit. Snad jen zelení ještě chybí. To už bych raději viděl ve vládě komunisty. Takže očekávám jen to nejhorší: další vlnu regulací upravující všechny oblasti lidského života, pohrdání občanskými právy, likvidaci dalších sektorů ekonomiky, obrovské dotace pro velké a bohaté.

Nemůže se stát, že ČSSD bude také směřovat k marginalizaci podobně jako ODS a že ji ANO „vymaže“? 

Do určité míry. Je velmi dobře myslitelné, že Babiš kompletně prosadí své záměry a odpovědnost uvrhne na ČSSD. Nicméně vrstva blahobytných městských intelektuálů, jejichž zájmy dnes ČSSD hájí, zůstane silnou i po zániku další politické strany.

Je Babiš tedy nový Berlusconi, který se na dlouho usídlí v české politice a který vymaže pravici a levici a její souboj?

Babiš zjevně pracuje na tom stát se majitelem České republiky. Spíš než k Berlusconimu bych ho přirovnal k Albrechtovi z Valdštejna.

Václav Klaus řekl, že polistopadový režim těmito volbami skončil. Je to pravda?

Řekl bych, že polistopadový režim skončil už dříve. Volby na tom nic nezměnily. Ani změnit nemohly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…