Tohle je prý Václav Moravec: Zbabělec s velkým egem, chlapík v uvozovkách

08.01.2012 21:21

Druhá část nedělních Otázek Václava Moravce byla věnována tématu školství, či dalo by se říci, spíše tvrdé kritice samotného šéfa resortu Josefa Dobeše. Ten schytával jednu verbální facku za druhou, aniž by se mohl řádně bránit. V pořadu byl sice přítomen přes telemost, jelikož je nemocný a přes víkend odpočíval mimo Prahu, ale moderátor mu příliš času k vyjádření nedal a pokud ano, často ho přerušoval. Moravce za jeho přístup podrobil tvrdé kritice mediální odborník, který též moderoval politický pořad Na rovinu, Zdeněk Šarapatka. Ten celý nedělní pořad sledoval.

Tohle je prý Václav Moravec: Zbabělec s velkým egem, chlapík v uvozovkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Když na úvod té části OVM, která se zabývala tématem školství,  dostali hosté přítomní ve studiu, tedy stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a prorektor Univerzity Pardubice Karel Rýdl mnohaminutovou nepřerušovanou možnost k proslovům, vyjádřil ministr Dobeš přesvědčení, že minimálně stejně tolik prostoru k reakci dostane i on. Nedostal.

Zbabělý „chlapík“ se zduřelým egem

Naproti tomu ho Václav Moravec častokrát nenechal dokončit větu, skákal mu do řeči a jednou ministrovi dokonce vypnuli mikrofon, aby nemohl pokračovat a přepnuli zpět do studia.

„Když jsem nastoupil a řekl jsem, co budu dělat, tleskali mi, protože deset až patnáct let předtím se na školství nepohnul ani lístek. Ve chvíli, kdy to dělám, začíná kritika. Že nemám odborné okolí? V mém týmu je Rudolf Haněk z Cambridge, bývalý rektor Univerzity Karlovy pan profesor Wilhelm, pan Frolík, který tu před chvílí byl, je můj poradce,“ snažil se v času, který mu byl k vyjádření poskytnut hájit ministr školství. Hosté ve studiu včetně moderátora však reagovali tak, jakoby ho vůbec neslyšeli.

Takový postup při moderování diskuse se značně nelíbí mediálnímu odborníkovi Zdeňku Šarapatkovi. Ten v komentáři pro ParlamentníListy.cz průběh pořadu ohodnotil a označil Moravce například za muže se zduřelým egem.

„Už sedm let mě styl takové moderace fascinuje! Zduřelé ego v kombinaci s jistou dávkou zbabělosti tohohle "chlapíka" jsou něčím, co na českém mediálním dvorku předčí i ty největší novinářské ‚jájíny‘,“ komentuje Šarapatka bez servítků Moravcův výkon.

Celý komentář Zdeňka Šarapatky ZDE

O čem se po dnešních otázkách bude mluvit? Čeho je moc, toho je příliš!

„Všimněte si: sedí-li ve studiu opravdu silná osobnost, která se s moderátorovými ‚špeky‘ hned v úvodu tvrdě vypořádá, nebo jeho otázky dokonce zironizuje, je moderátor jako beránek a host má celkem nerušený prostor odpovídat. Sedí-li tam ale submisivnější typ člověka, prostě takový ten slušňák bez ostrých loktů, nedejbože s tendencí detailně vysvětlovat, pak je s ním ámen! Buď se skoro nedostane ke slovu, nebo z pořadu vyjde v lepším případě jako neschopný blbec, v horším jako persona non grata české politiky!“ naštval se mediální odborník na Moravcovo zacházení s ministrem.

A nesedí-li podle Šarapatky host navíc tváří v tvář Václavu Moravcovi ve studiu, ale v neosobní vzdálenosti telemostu, jako dnes indisponovaný ministr školství, „to je pak teprve pošušňáníčko!“

„To se teprve dají ukázat moderátorovy svaly a kdoví: třeba i preference… Co myslíte, jak dlouho by si tohle nechal líbit pan Kalousek, premiér Nečas, nebo prezident Klaus? A o čem by se po dnešních Otázkách mělo mluvit? Třeba o tom, že čeho je moc, toho je příliš…,“ odsoudil styl vedení pořadu Zdeněk Šarapatka.

Tento pořad v minulosti opakovaně kritizoval někdejší novinář a vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. „OVM je eufemistické označení politických agitek, kterým se na vojně za starého režimu říkalo podobně, PŠM - politické školení mužstva. I když jeho jedovatý metabolismus by na diváky jistě brzy začal produkovat jiný podobný organismus. Tihle jsou zastupitelní. Do doby, než najdou politici odvahu celý tento ČT skanzen bolševismu poslat privatizací definitivně do šťastného zapomenutí. Je to možná stejně důležité jako důchodová reforma," podrobil moderátora i jeho pořad před časem sžíravé kritice Petr Hájek a dodal, že Moravcovo vystupování je příkladem směšné namyšlenosti malého zakomplexovaného človíčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…