Topolánek už není zticha: Nečas jen rozděluje trafiky, Okamura je zlo

27.02.2012 8:38

Někdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek poskytl velký rozhovor časopisu Týden. S odstupem dvou let, během kterých se chtěl zdržet politických stanovisek, hodnotí bývalou stranu i současného premiéra Petra Nečase. Topolánek je na přední stránce s titulkem „Jsem king“ vyobrazen v miniaturních plavkách jako filmový hrdina Borat, který má kolem sebe polonahé dívky.

Topolánek už není zticha: Nečas jen rozděluje trafiky, Okamura je zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Hned v úvodu si Topolánek rýpl, že za něj i za Václava Klause byla ve straně otevřená vnitrostranická diskuse. Ta ale v současnosti chybí.

„Průvodním jevem toho je, že přestože vládneme, stranu opustilo pět tisíc lidí. Tolik některé strany ani nikdy nezískají. A ti lidé odešli podle mě právě kvůli tomu, že tu absentuje svobodná diskuse. Odcházejí potomci muklů, odcházejí elity, neodcházejí ti 'nečistí',“ tvrdí bývalý premiér v rozhovoru pro časopis Týden.

Z ODS se stal fackovací panák Věcí veřejných

Topolánek dále poukázal na to, že z ODS se stala nevýrazná strana. Je to prý vidět zejména na ministrech, kteří se moc neprojevují a ustupují koaličním partnerům. Vláda se pak jeví, že ji vedou Věci veřejné. ODS jim v koalici často dělá fackovacího panáka, v lepším případě sparingpartnera.

Občanští demokraté podle Topolánka myslí hlavně na okamžité přežití a krátkodobé cíle, přestali myslet s přesahem. Je také obtížné zjistit, jaký je faktický program strany.

„Třeba smlouva ACTA. Nemůžu souhlasit s dětskou pornografií na internetu nebo s tím, jak sociální sítě manipulují s davem. Ale ACTA je proti prvnímu poděbradskému artikulu ODS, kterým je nedotknutelnost soukromí. ODS přece nikdy nemohla ani na vteřinu váhat, že by ji podpořila. To jsou věci, kdy člověk prostě neví, co ODS prosazuje, co prosazuje v Bruselu, co prosazuje doma,“ vyčítá Topolánek v Týdnu.

V současnosti narůstá vrcholný populismus. Proti tomu byl Paroubek zlatý

Důvodem pro současnou situaci v ODS je podle Topolánka strach z porážky a rezignace na snahu zlepšit se ve volebních preferencích. Může to být důsledek krize a neklidné doby, která se vyznačuje nárůstem vrcholného populismu.

„To byl proti tomu Paroubek ještě zlatý. Je to nárůst nacionalistických, xenofobních nálad. Je to objevování témat, která jsou velmi laciná. Například – samozřejmě se musí řešit všudypřítomná korupce, ale když si někdo vezme jako jediný programový bod boj proti korupci, kterým se dneska zaklínají všichni, tak to vede k zploštění politické scény,“ vysvětluje Topolánek v rozhovoru pro Týden. Lékem na korupci by podle expremiéra bylo „zmenšit“ stát, tedy omezit pravomoce a zbytečnou byrokracii.

Nečas se chová jako král, který rozděluje léna a posílá do vyhnanství. Jinak nedělá nic

Současná situace ve straně je zčásti dílem jejího předsedy Petra Nečase. Topolánek tvrdí, že se zmocnil vedení strany pomocí puče. Nečas pak očistil stranu od svých potenciálních soupeřů, v čemž je velký mistr. Chová prý se jako král ve Versailles, který jedněm uděluje léna a druhé posílá do vyhnanství, a tak se mu daří udržovat dvůr v pozornosti a neustálé úctě k osobě panovníka. Podle Topolánka ale Nečas nic jiného nedělá.

Vytkl premiérovi třeba jednání o evropské fiskální unii. Topolánek by na Nečasově místě vyjednával a snažil se dosáhnout opt-outu ze zavedení eura. Také by Topolánek za sebe nenechal mluvit prezidenta, protože ten prý nemá žádnou rozhodovací pravomoc.

Okamurovy věty o vládě práva, Babišovy výkřiky  - to jsou jenom jednoduchá řešení

Topolánek se v rozhovoru vrátil k rasismu a xenofobii. Lidé žádají jednoduchá a černobílá řešení. „To jsou ty věty pana Okamury o vládě práva (nebo snad ulice?), Babišovy výkřiky o Palermu, sudetská tematika Bobošíkové, Bátorovy národovecké tanečky, čistota Radka Johna. Všichni chtějí zrušit strany, především ty druhé. Tady chybí elity, které by ukázaly směr, i ony naskakují na tu lacinou vlnu,“ řekl v Týdnu.

Dodal, že ukazovat směr by měla právě ODS. Měla by říkat nepopulární věci, pojmenovávat populismus i za cenu ztráty nějakých bodů. Podle Topolánka si ODS za každé situace udrží alespoň skalní voliče.

Opřel se také do parlamentu, který je údajně pod neskutečným tlakem lobbistických či kmotrovských skupin. K nim patří třeba Ivo Rittig, podnikatel označovaný za jednoho z kmotrů ODS, a Pavel Dlouhý, kmotr z jižních Čech.

„Prosazují (skupiny) tady dotaci na odkůrování stromů, tamhle dotaci na včely a jinde dotaci na mléko ve školách. Co z toho je legitimní? Skoro nic. Ale nějakým způsobem to přerozdělit musíte a tyhle skupiny z toho žijí. Pokládám to za legitimní. Označení „kmotr“ funguje v případě, že ti lidé propojí byznysovou a politickou moc. Pokud se zeď mezi těmito dvěma světy naruší a propojí se v osobě, která dělá jedno i druhé, začíná to být problém,“ tvrdí Topolánek v rozhovoru pro Týden.

Dodal, že to neplatí jen v České republice, ale i jinde ve světě. Dnes už se to podle Topolánka také týká mladých politiků, kteří přicházejí a nejsou vůbec lepší než ty staré struktury.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…