Toto se nemělo dostat ven: Svědectví odkrývá šokující slova Schwarzenberga

25.01.2013 4:30

Týden poté, co prezidentský kandidát a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg sám v televizním duelu rozvířil debatu k sudetským Němcům a Benešovým dekretům, se objevilo svědectví muže, který byl v 90. letech u šokujícího výroku knížete, kdy nepřímo slíbil restituci majetku zabaveného šlechtické rodině, která kolaborovala s nacisty.

Toto se nemělo dostat ven: Svědectví odkrývá šokující slova Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg minulý čtvrtek v debatě s Milošem Zemanem na ČT prohlásil, že Benešovy dekrety už dvacet let neplatí a že za odsun sudetských Němců by tehdejší vláda s prezidentem Benešem dnes stanula před haagským tribunálem pro válečné zločince.

Na základě takto rozvířené debaty se redakci ParlamentníchListů.cz ozval muž, který byl svědkem podle svých slov šokujícího výroku knížete. Příběh se odehrál na začátku devadesátých let. Jiří Polanský byl tehdy ředitelem státního zámku Sychrov na Liberecku.

Setkání šlechtičny se Schwarzenbergem na Hradě

Rozhovor se měl odehrát na Pražském hradě v pracovně Havlova kancléře Schwarzenberga. Dnešní předseda TOP 09 tehdy rozmlouval s Margueritte, princeznou z Rohanu, hraběnkou Kottulinsky, dcerou Alaina von Rohana, který byl do roku 1945 vlastníkem zámku v Sychrově.

„Několik dní po 17. listopadu 1989 mi večer telefonovala paní Margueritte Rohanová - Kottulinsky, že s napětím a radostí sleduje události u nás v ČSFR, a že do konce roku 1989 určitě opět přijede na Sychrov. To se také v prosinci 1989 stalo. Byla velmi spokojená s vývojem událostí u nás a informovala mě, že vede jednání s vysokými představiteli Nadace Jean Paul Getty Jr. v USA, s nimiž je předjednána pomoc financování obnovy hradů a zámků v ČR za této nové situace. Vyslovila přání, že by o tom ráda osobně informovala pana Václava Havla,“ popisuje Polanský, co stojí v jí psaném dokumentu, který redakci poskytl.

Ten dále zmiňuje, že přes svého příbuzného, který byl blízkým spolupracovníkem prezidenta Havla v Občanském fóru, se mu nakonec společné setkání podařilo předběžně domluvit. První setkání nebylo přímo s Havlem, ale právě s tehdejším kancléřem Schwarzenbergem.

Setkání, kterého se Polanský jako třetí osoba zúčastnil, prý proběhlo v přátelské atmosféře a jeho předmětem mělo být právě předjednání finanční pomoci od zmíněné americké nadace pro české památky. Kníže se podle Polanského nakonec s princeznou z Rohanu domluvil na tom, že se s prezidentem Havlem setká v květnu 1990 na sychrovském zámku.

„Lidi budou mít problém se nažrat…“

„Při loučení se paní Margueritte Rohanová - Kottulinsky na pana kancléře Karla Schwarzenberga obrátila velmi naléhavým a osobním apelem: Abyste při vší té práci nezapomínal na restituce,“ vzpomíná Jiří Polanský a upozorňuje, že majetek Rohanů byl v roce 1945 zabaven na základě Benešových dekretů pro jejich kolaboraci s nacisty.

Schwarzenbergova odpověď podle něho byla šokující: „Margueritto, buďte trpělivá. Přišla doba, ve kterou jsme vůbec nedoufali. Uteče pár let, lidi tady budou mít problém se nažrat, a pak jim bude jedno, co se komu vrátí,“ měl tehdy reagovat kníže.

Po této události se už prý Polanský přestal k Rohan – Kottulinsky chovat s přehnaným respektem. „Přestal jsem se na ni dívat jako na člověka, který na Sychrově prožil nejkrásnější roky svého života, ale jako na člověka chladného a vypočítavého. Moje letitá vstřícnost a ochota skončila,“ uvádí.

Švagr se o navrácení majetku pokusil

To pro něho dle jeho slov mělo nepříjemné následky: „Nedlouho nato, na popud paní Margueritte Rohanové - Kottulinské, po intervencích pana Karla Schwarzenberga a Milana Uhdeho - tenkrát ministra kultury ČR, jsem byl z funkce ředitele státního zámku Sychrov odvolán.“

O samotné Margueritte Rohanové – Kottulinské, která loni zemřela, se v jisté době šířily informace, že ona sama o případné restituce nikdy usilovat nechce. To však Jiří Polanský v komentáři pro ParlamentníListy.cz vysvětluje jednoduše. „Její otec totiž ustanovil za jediného dědice manžela své starší dcery, tedy švagra Margueritte s dodatkem, že ten následně musí dědictví podělit i mezi ostatní. A její švagr se v devadesátých letech o navrácení majetku skutečně pokusil, i když neúspěšně,“ říká bývalý ředitel zámku Sychrov.

Postoj knížete k dekretům je zřetelný

„Pochybnosti o kolaboraci její rodiny jsou také neopodstatněné. Existuje několik svědeckých výpovědí pamětníků, že se u Rohanových za války na zámku scházeli nacističtí pohlaváři a například se tam pořádalo několik představení různých technických novinek, třeba televize, a toho se zúčastňovali právě nacisté, pro ně to bylo určeno,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Polanský.

Samotné nedávné výroky Karla Schwarzenberga ohledně sudetských Němců a zlehčování jejich činnosti si vysvětluje následovně. „Jeho postoj k Benešovým dekretům je dlouhodobý a cílený v jejich neprospěch a jeho tehdejší slova k Rohan – Kottulinské to jen potvrzují,“ doplňuje závažná podezření Jiří Polanský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…