ÚOHS prošetří cenovou politiku ČD, na niž si stěžoval RegioJet

05.10.2011 15:54

Antimonopolní úřad prošetří cenovou politiku Českých drah na trati Praha-Ostrava. ČTK to dnes řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Úřad tak reaguje na vyjádření firmy RegioJet podnikatele Radima Jančury, jenž v úterý prohlásil, že jeho firma může kvůli cenové politice Českých drah zkrachovat. RegioJet začal na trati jezdit minulý týden. ČD následně oznámily snížení ceny jízdenek.

ÚOHS prošetří cenovou politiku ČD, na niž si stěžoval RegioJet

Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj dnes v ČTK sdělil, že šetření ze strany antimonopolního úřadu vítá. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský uvedl, že firma bude s antimonopolním úřadem ve všem spolupracovat.

Cenová válka

"Náš úřad již zahájil šetření. V současné době běží vyžadování dokumentace, ekonomických informací, aby ÚOHS byl schopen zhodnotit, jaká je úroveň cen Českých drah," řekl ČTK Rafaj.

Projekt RegioJetu podle Jančury počítal s tím, že s cenami srovnatelnými s nabídkou drah přilákají lepším servisem více cestujících a obsazenost bude dosahovat ziskové hranice devadesáti procent.

Jenže dráhy jízdné na trase zlevnily. "Už počítání s devadesátiprocentní obsazeností byl ekonomický hazard, teď nemůžeme zlevnit a obsazovat vlaky na 120 procent," uvedl tento týden v Hospodářských novinách Jančura.

"České dráhy si namísto toho, aby s RegioJetem férově soutěžily kvalitnějšími službami, vybraly cestu, kdy se snaží cenovou válkou vytlačit z trhu prvního soukromého konkurenta, který je zatím jedinou motivací pro zlepšování jejich služeb. Tímto vážně narušily hospodářskou soutěž," řekl Ondrůj.

Dostanou ČD pokutu?

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský ČTK řekl, že dráhy budou s ÚOHS plně spolupracovat a předloží všechny potřebné materiály. "Jsme přesvědčeni, že naše ceny predátorské nejsou," dodal Šťáhlavský.

České dráhy tři dny po zahájení provozu RegioJetu koncem září nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové. Jízda z Olomouce do Prahy například místo 310 korun vyjde na 220 korun. Obdobně základní jízdné z Ostravy klesne z 438 korun na 295 korun.

Cena základního jízdného u konkurenčního RegioJetu mezi Ostravou a Prahou koupeného buď ve vlaku, nebo na nádraží činí 420 korun. Jízdné prostřednictvím takzvané kreditní jízdenky cestujícího vyjde na 230 korun. Podmínkou je bezplatná registrace na stránkách dopravce.

RegioJet patří do skupiny Student Agency. Na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha zatím jezdí tři spoje RegioJetu denně každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně. Českým drahám chce RegioJet konkurovat také kvalitou poskytovaných služeb.

Za uplatňování podnákladových "predátorských" cen dostala loni od antimonopolního úřadu pokutu právě mateřská firma RegioJetu - Student Agency. Pokutu 5,154 milionu korun dostala za zneužití dominantního postavení na autobusové lince Praha - Brno a zpět v letech 2007 a 2008. Společnost v červenci podala žalobu proti pokutě u Krajského soudu v Brně.

Související:

Dobeš s Jančurou projedná vstup RegioJetu na trať Praha-Brno

Zažalujeme ÚOHS, hrozí Jančura. Tvrdý souboj s ČD pokračuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …