V Praze byl odhalen největší pomník vynálezce Nikola Tesly

05.09.2014 7:50

V pražských Dejvicích byl ve čtvrtek slavnostně odhalen pomník světoznámému vynálezci a géniovi srbského původu Nikolu Teslovi. Akce, které se zúčastnily desítky lidí, ale nebudila jen pozitivní emoce. Ceremoniál byl totiž koncipován jako oslava česko-chorvatského přátelství a jeho průběh u neznalých vzbuzoval dojem, že Nikola Tesla byl Chorvat.

V Praze byl odhalen největší pomník vynálezce Nikola Tesly
Foto: tesla-museum.org
Popisek: Nikola Tesla

Bronzová socha připomínající elektrický výboj má být největším pomníkem na památku Nikoly Tesly na světě. Socha bude v noci osvícená, její realizace trvala osm let a vyšla na čtyři miliony korun. Slavnostní ceremoniál odhalení pomníku proběhl ve čtvrtek pod taktovkou starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové (ODS).

S projevy na slavnosti kromě starostky Kousalíkové vystoupil také starosta chorvatské metropole Záhřeb Milan Bandić, šéf Chorvatsko-české společnosti v Záhřebu, dále jeden z autorů pomníku nebo šéf Akademického senátu ČVUT. Byly pozvány také velvyslankyně Srbska a Chorvatska. V publiku byl ke spatření bývalý ministr obrany a exvelvyslanec ČR v Chorvatsku Karel Kühnl, slavný chorvatský režisér žijící v Praze Lordan Zafranović či bývalý pražský primátor Jan Kasl.

Teslův pomník v dejvické ulici Nikoly Tesly

Některým přihlížejícím se ale příliš nelíbilo, že hlavní slovo kolem Tesly na akci měli Chorvaté, ozývaly se hlasy, že se snaží Nikolu Teslu, jehož rodiče byli Srbové, ukradnout. Velvyslankyně Srbské republiky mezi řečníky nebyla, přestože na akci byla. Jediná zmínka o vynálezci coby Srbovi padla v projevu záhřebského primátora, který řekl, že „Nikola Tesla byl celý život hrdý na svůj srbský původ a chorvatskou vlast". Předseda Chorvatsko-české společnosti v Záhřebu Marijan Lipovac dokonce Teslu označil za velkého syna Chorvatska.

  • Životopis Nikoly Tesly ZDE.

To se přitom ale s fakty příliš neshoduje. Světově proslulý vynálezce se sice srbským rodičům narodil na území dnešního Chorvatska, bylo to ale v době Rakouského císařství. Nikdy tedy neměl chorvatské občanství. Ve své závěti navíc celou svoji pozůstalost odkázal Bělehradu, tedy hlavnímu městu Srbska. Pikantní navíc je, že když během jedné z největších etnických čistek po druhé světové válce v srpnu 1995 chorvatská armáda násilně vyhnala z území chorvatské Republiky Srbská krajina přes dvě stě tisíc Srbů, byli mezi nimi i přímí potomci Nikoly Tesly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …