VÍME PRVNÍ Kauza Peroutka pokračuje. Hrad podá dovolání k Nejvyššímu soudu

23.09.2016 9:30

Prezidentská kancelář nakonec skutečně podá dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Hrad přitom hodlá zdůraznit, že nenapadá odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně Peroutkova díla, ale jde o tzv. prezidentskou indemnitu.

VÍME PRVNÍ Kauza Peroutka pokračuje. Hrad podá dovolání k Nejvyššímu soudu
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Odvolací soud nedávno rozhodl, že se Hrad, přesněji Česká republika musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky za to, že prezident Zeman prohlásil, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. V odůvodnění ovšem soud dal za pravdu mnoha hradním důkazům v podobě Peroutkových článků, které dle odůvodnění dokazovaly Peroutkovu fascinaci nacismem.

Tuto věc Hrad nijak napadat nehodlá. Odůvodnění rozsudku dokonce považuje za brilantní. Kancelář prezidenta se ovšem obává, aby případ nevedl k precedentnímu přenosu odpovědnosti prezidenta za jeho výroky na Českou republiku a mohl by prý nastat stav, kdy by se na český stát valil bezpočet žalob. Proto se chystá podat dovolání k Nejvyššímu soudu a bude žádat o odložení vykonavatelnosti rozsudku.

Celé prohlášení, které se Hrad během dneška chystá zveřejnit:

Postup KPR v případu Ferdinanda Peroutky

Kancelář prezidenta republiky se po pečlivé úvaze rozhodla podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Návrh obsahuje podnět k odložení vykonatelnosti a právní moci rozsudku Městského soudu v Praze v této věci ze dne 1. 9. 2016.

Kancelář prezidenta republiky, a to zdůrazňuje, nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení života a díla Ferdinanda Peroutky v letech 1938 – 1939, kdy toto odůvodnění považujeme za brilantní, avšak k tomuto zásadnímu kroku ji vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku, reprezentovanou právě Kanceláří prezidenta republiky, kdy by mohl v případě nabytí právní moci a zveřejnění příslušné omluvy -  jejíž zveřejnění by bylo samo o sobě nevratným plněním - nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku.

Tím by České republice vznikla závažná újma, se kterou občanský soudní řád právě spojuje možnost odkladu výkonu rozhodnutí a právní moci rozsudku odvolacího soudu. Jelikož se jedná o právní situaci zcela novou, je nade vší pochybnost nutné, aby o věci s konečnou platností rozhodl Nejvyšší soud ČR, případně Ústavní soud ČR.

Kancelář prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …