Václave Havle, omluv se. Foldyna bude demonstrovat za Srby

06.10.2011 21:23

Sdružení přátel Srbska v Kosovu v čele s poslancem Jaroslavem Foldynou (ČSSD) uskuteční od neděle několik protestních akcí, jimiž chtějí upozornit účastníky akce „Fórum 2000" na neoprávněné odtržení Kosova od Srbska a množství nevyjasněných vražd Srbů v Kosovu z poslední doby. Požadují, aby se situací v Kosovu zabývala také Evropská unie.

Václave Havle, omluv se. Foldyna bude demonstrovat za Srby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

„Uznání Kosova jako svrchovaného státu bylo podle všech Srbů - doma i v zahraničí - dalším bezprecedentním krokem arogantní zvůle členských zemí NATO, od doby bombardování Bělehradu bez souhlasu OSN a bez mandátu jeho Rady bezpečnosti," říká Jaroslav Foldyna, který má po matce srbskou krev. Srbové v Čechách a příznivci Srbska, nesouhlasící s odtržením Kosova, to chtějí dát najevo účastníkům akce „Fórum 2000".

Psali jsme:
Zastánce Srbů Foldyna bude demonstrovat na Havlově konferenci
Poloviční Srb Foldyna popotahován za hájení Mladiče

Ať si nás účastníci Fóra užijí, dáme jim příležitost, říká Foldyna

První akce se odehraje v neděli 9. října od 18,00 do 20,30 hodin. Místem srazu je roh ulice Liliová a Zlatá u bývalého kostela sv. Anny, který podle Foldyny „Havlovic nadace přebudovala na Prague Crossroads". Právě tam se má odehrát zahajovací ceremoniál od 19,00 hod. do 20,00 hodin. „Tak jsme nastavili náš začátek o něco dřív, ať si nás účastníci trochu užijí, až se budou scházet," řekl ParlamentnímListům.cz organizátor a iniciátor této akce poslanec Jaroslav Foldyna.

Akce má být podle Jaroslava Foldyny klidná a důstojná. „Jsme slušní lidé, žádní násilníci, jen chceme dát jednoznačně najevo svůj nesouhlas s postupem, jakým bylo Kosovo Srbsku ukradeno," říká Foldyna. Možnost jakéhokoliv násilí popírá. „Redaktor Mladé fronty dnes se mě ptal, zda očekávám nějaké násilnosti. Proč? My jsme civilizovaní lidé, ale právě jako takoví chceme vyjádřit svůj nesouhlas s děním, které si vůči Srbsku nezadá s mnichovskou zradou vůči Československu," říká poslanec.

K věci:
Národ ztratil naději, obrátí se ke "zlu". Prý jako po Mnichovu

Kosovská prezidentka a bývalá policejní velitelka bude mluvit o organizovaném zločinu

Srbové a sympatizanti Srbska se pak sejdou příští 11. října v úterý, nejprve ráno, a pak večer, tentokrát už přímo na Žofíně a před budovu Goethova institutu, kde se panelové diskuse na téma organizovaného zločinu zúčastní kosovská prezidentka Atifete Jahjaga, bývalá policejní velitelka.

„Jestliže tento takzvaný stát vznikne na bázi drogové mafie, prodeje lidských orgánů, opravdu nečekám, že by přijel člověk, který by to chtěl spasit. Je to tragikomické," konstatoval poslanec Foldyna. Připustil sice možnost, že by paní prezidentka mohla o organizovaném zločinu vědět více, než všichni ostatní dohromady. „Tuto stránku jsem ale zatím ještě podrobně nezkoumal," řekl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna s úsměvem.

„Chceme tím dát prezidentce samozvaného takzvaného „samostatného Kosova" nahlas najevo, že Kosovo do společnosti slušných evropských států nepatří a nikdy patřit nebude. Kosovo bylo, je a bude Srbsko," říká poslanec.

„Není to u nás nijak mimořádný postoj," říká Foldyna. Spolu se skupinou Sdružení přátel Srbska v Kosovu už tradičně dává od počátku kauzy Kosovo najevo, že neuznává svrchovanost Kosova a že jeho vyhlášení a uznání považuje za stejnou loupež, jako byla mnichovská dohoda. „Když jsme viděli, že na konferenci bude kosovská prezidentka, uvědomili jsme si, že také tomuto společenství jsme povinni dát svůj názor najevo," uvedl Foldyna, který jedná za toto sdružení, k jehož zakladatelům také patří.

Závazky, rezoluce? K smíchu! Jsou porušovány, kdykoli se to někomu hodí

Hesla na protestní akci budou podle poslance v angličtině. „Chceme jimi oslovit mezinárodní společenství, které se tam schází, a chceme, aby tomu rozuměli. Protestujeme proti tomu, že není dodržovaná rezoluce OSN číslo 1244, která nebyla nikým zrušena," upozorňuje Foldyna. Zmíněná rezoluce se týká řešení Kosova v rámci Jugoslávské federace a „stvrzuje závazek všech členských států respektovat suverenitu a územní celistvost Svazové republiky Jugoslávie a dalších států tohoto regionu v souladu s dodatkem 2 Helsinského závěrečného aktu. „K čemu jsou pak ale rezoluce, které nikdo nedodržuje, nebo jsou porušovány vždy, když se to někomu hodí," zlobí se Foldyna

Kosovský parlament vyhlásil samostatnost 17. února 2008. Česká republika s jeho uznáním váhala, což odráželo prosrbské tendence jak u veřejnosti, tak především v politické reprezentaci napříč politickým spektrem. Jednoznačně proti uznání Kosova vystoupil český prezident Václav Klaus. Proti kosovské samostatnosti byl i tehdejší ministr práce a sociálních věcí a současný premiér Petr Nečas.

Nejsme násilníci, říká Foldyna, to Havel je krvavý humanista

"Mladá fronta dnes se mě ptala, zda si uvědomuji kontext, že narušuji narozeniny Václava Havla. Neuvědomuji a je mi to srdečně jedno. Naše akce s tím nemá nic společného," konstatuje Foldyna. Podle něj by měl spíše Václav Havel zpytovat svědomí, když říkal, že je třeba humanitárně bombardovat Jugoslávii, aby vzniklo multietnické Kosovo.

„Žádné multietnické Kosovo nevzniklo. Ať se omluví! Co je nám do jeho pětasedmdesátin. To on by si měl uvědomit, že jako prezident, který se situoval do role humanisty, je ve skutečnosti krvavý humanista, když po Bělehradu následovaly další kroky schvalování válečných operací. Lidsky mu mohu popřát dobré zdraví, ale s naší akcí to nemá nic společného," konstatoval Foldyna. Stačilo by mu u Václava Havla, kdyby Srbům řekl - promiňte, já to tak nemyslel.

Účast na konferenci přislíbil také gruzínský prezident Michail Saakašvili, jehož dlouhodobě napjaté vztahy s Ruskem kvůli regionům požadujícím samostatnost - Abcházie a Jižní Osetii, zavinily v roce 2008 rusko-gruzínskou válku. Česká média ve své drtivé většině kritizovala Rusko, že je viníkem válečného konfliktu. Teprve po osmi měsících konstatovala velmi delikátně takzvaným „diplomatickým šepotem" Evropská komise, že původcem války je Gruzie, resp. její prezident Michail Saakašvili.

Evropská Unie se tím musí začít zabývat

Jaroslav Foldyna si je vědom, že ani tato demonstrace nemůže vrátit okamžitě věci do původního stavu. „Evropská unie se tím ale musí zabývat a musí nést větší odpovědnost. V Kosovu jsou dnes vražděni Srbové, lidi, civilisté, ale nikoho to nezajímá. To jsou věci, na něž chceme upozornit a které chceme, aby se řešily. Na to budou zaměřené naše protestní akce a vítáme všechny, kdo nás přijdou podpořit," řekl na závěr Jaroslav Foldyna.

Dále čtěte:
Foldyna o korupci: Malým zlodějům sekáme ruce, velkým jen nehty

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …