Válka slov v Českém rozhlase. Rozběsněný Kalousek dštil síru na moderátorku, ta si to nenechala líbit a... No přečtěte si sami

27.11.2015 17:30

Dosavadní místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se těsně před stranickým sněmem stačil pohádat přímo v éteru s moderátorkou rozhlasu nejen o stranických preferencích. „Nelžete, paní redaktorko!“ vyjel Kalousek v přímém přenosu na moderátorku Českého rozhlasu plus Veroniku Sedláčkovou, která se snažila z Kalouska v rozhovoru dostat informaci, zda věří, že se mu podaří jako lídrovi TOP 09 zastavit propad stranických preferencí. „Jste dva roky zaujatá proti TOP 09,“ vyčítal dále moderátorce Kalousek. „Tohle bych si vyprosila,“ atakovala ale na to Sedláčková. Posluchači tak měli na talíři téměř čtvrt hodinu hádek.

Válka slov v Českém rozhlase. Rozběsněný Kalousek dštil síru na moderátorku, ta si to nenechala líbit a... No přečtěte si sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podaří se Miroslavu Kalouskovi v pozici předsedy TOP 09, do které bude o víkendu zvolen, zastavit pokles stranických preferencí? Je TOP 09 postavená pouze na tandemu Kalousek - Schwarzenberg, nebo se v ní už vyprofilovaly i jiné osobnosti? Na to odpovídal v dnešním poledním Radiofóru Českého rozhlasu plus Miroslav Kalousek, dosavadní místopředseda TOP 09.

Kalousek na úvod rozhovoru řekl, že neví, proč je on jediným, kdo o víkendu bude na sněmu TOP 09 kandidovat na post předsedy.

„Je to spíše otázka na ně a ne na mne. Já bych samozřejmě protikandidáta rád uvítal, ale nevidím ho, nikdo se nepřihlásil,“ odpověděl na to Kalousek v Radiofóru, kde s ním vedla rozhovor Veronika Sedláčková. „Trochu bych zapolemizoval nad tou vaší sugestivní otázkou, jestli se mi podaří zastavit preference,“ oznámil ale následně ironicky Kalousek.

Podle něj totiž všechny agentury kromě jediné ukazují nárůst preferencí strany TOP 09 a tak mu prý není zřejmé, jaký důvod vlastně vede veřejnoprávní médium a konkrétně moderátorku Sedláčkovou k tomu, aby do éteru uváděla, zda se topce podaří zastavit pokles preferencí. V tu chvíli mu ale moderátorka skočila do řeči se slovy: „...ale pane místopředsedo..."

To si však Kalousek nenechal líbit. „Nechte mne domluvit, nechte mne domluvit!“ okřikl Kalousek moderátorku a pak si do ní ještě rýpnul: „Zejména od vás jsem přesvědčen o tom, že je to objednaná otázka.“ Sedláčková se ale ohradila slovy, že pouze citovala z rozhovoru Karla Schwarzenberga, který je umístěn na stránkách TOP 09. A pak se Kalouska otázala, zda mu stačí ony stranické preference, které se všeobecně uvádějí.

„Samozřejmě, že nám nestačí. Jsem přesvědčen o tom, že náš potenciál je vyšší,“ sdělil k číslům Kalousek a na to se s moderátorkou začal hádat o tom, zda má TOP 09 preference kolem osmi procent, anebo deseti. „Nelžete, paní redaktorko!“ pohrozil k tomu Kalousek. „Já věřím, že jsem ve veřejnoprávním médiu, já nemluvím s Mladou frontou!“

Následně nastala chvíle zklidnění, neboť Kalousek povyprávěl, zda může v partaji vůbec někdo nahradit Karla Schwarzenberga. „Jeho nemůže nahradit nikdo – ani na půdě TOP 09, ani na půdě EU, ale ani na půdě ČR. To je disciplína, ve které se nedá soutěžit. On je jen jeden, ale TOP 09 má své ideje a hodnoty bez ohledu na to, zda v jejím čele bude stát Schwarzenberg, nebo Kalousek,“ sdělil. Prý se ale nebojí toho, že by strana nějak odchodem Karla Schwarzenberga tratila.

Jste zaujatá! Nejsem! Jste! Nejsem!

„Jediné, čeho se bojím, tak to jsou zaujatí novináři, jako vy,“ zaťal Kalousek. „Tohle bych si vyprosila,“ atakovala na to Sedláčková.

„Já si zase vyprošuju vaše kapciózní otázky, kterými navozujete situaci, která tady neexistuje!“ byl neúprosný Kalousek.

„Já jsem přesvědčená, že to tak není,“ snažila se Sedláčková odvrátit další hádku.

„Já jsem přesvědčen, že to tak je. Jsem přesvědčen o tom, že jste zaujatá,“ útočil dále Kalousek.

„Nejsem zaujatá,“ opáčila ale na to Sedláčková. S potlačovaným smíchem se pak Kalouska otázala na to, do jaké míry má Schwarzenberg problémy se sluchem a zda mu tato vada nebude vadit v jeho poslaneckém mandátu.

„Byť špatně slyší, tak má stále co říci,“ odvětil ovšem na to budoucí lídr topky. Dále řekl, že věří, že se on sám ani jako stranický předseda nezmění a že bude stále stejný. „Spousta vlivových skupin si přeje nezralé politiky, neboť pak je mohou ve spoustě věcí zmanipulovat,“ vysvětlil.

Rozhovor se pak vedl kratičkou dobu již na klidnější vlně. Následně se ale opět ve studiu Českého rozhlasu rozpoutala slovní bouře. Kalousek třeba moderátorce velmi důrazně vytknul, že přednáší v přímém přenosu čísla z volebních modelů, kdežto Sedláčková namítala, že od začátku hovoří o volebních preferencích.

„Mluvíte o nich proto, že jste dva roky zaujatá proti TOP 09,“ vyčítal jí Kalousek a dodal: „Já jsem se vám dva roky vyhýbal a dnes jsem to přijal, abych mohl do éteru říci, že Veronika Sedláčková je z nějakého důvodu motivována k neustálým útokům proti TOP 09. Já bych rád, aby to vaši posluchači věděli,“ dodal Kalousek.

„Já jsem ráda, že dosavadní místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek sleduje tak moc moji práci,“ uzavřela moderátorka nakonec celý rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…