Velká zloba Kellera: Kvůli Dobešovi se dnes stydím, že jsem profesor

11.03.2012 5:40

Na rozdíl od pískotu z Týdne neklidu na vysokých školách sklidil v pátek ministr školství Josef Dobeš (VV) potlesk studentů plzeňských práv, proslulých vydáváním titulů takřka ze dne na den. Dobeš totiž zrušil rozhodnutí akreditační komise, kterým měla plzeňská práva s červencem skončit. Akreditační komise na ministra podává žalobu. Sociolog Jan Keller by práva v Plzni rovnou přejmenoval na fakultu Josefa Dobeše, a to s veškerou ostudou, kterou s sebou prý jeho jméno nese.

Velká zloba Kellera: Kvůli Dobešovi se dnes stydím, že jsem profesor
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Nedostatek odborných pedagogů, absence vědecké činnost, v neposlední řadě ostudná aféra s udělováním titulů politikům a podnikatelům, to byly důvody, proč se akreditační komise rozhodla zrušit s červencem plzeňská práva. Ale ouha, ministr Dobeš rozhodnutí akreditační komise zrušil a právům udělil akreditaci na další čtyři roky. Studenti mu děkovali potleskem a zdálo by se, že tak byl naplněn alespoň lidský rozměr celé kauzy.

Studenti z Plzně věděli, do čeho jdou!

„Podle mě to nemá lidský rozměr,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz rezolutně sociolog Jan Keller. „Ti študáci z Plzně hazardují s pověstí vysokých škol. Ta kauza plzeňských práv se táhne už řadu let. To znamená, že i ti, co studují ve vyšších ročnících, už vstupovali na krajně podezřelou školu,“ míní Keller, sám vysokoškolský profesor.

„Takže pro mě oni si zahrávají s vlastním osudem a spoléhají se na to, že u nás nekvalitním školám, které mají vysoké konexe, nemůže nikdo nic udělat. Ti studenti byli a jsou informovaní a vědomě šli do rizika a spoléhali na to, že jakákoliv škola u nás bude podržena, pokud na tom budou mít určité síly zájem,“ dává Keller najevo svůj nesouhlas.

Dobeš otvírá kanály pro špinavé peníze

„To je jedna strana mince. Tou druhou je ze strany ministra Dobeše obrovské podkopání autority a celé práce akreditační komise. Navíc ministr Dobeš vůbec neví, jak ta komise pracuje. To je obrovská tragédie,“ pokračuje v kritice pro ParlamentníListy.cz Keller.

„On navrhuje zlepšení akreditací podle naprosto nesmyslného systému, kdy v podstatě každá škola si má svoji kvalitu hlídat sama a potom na to dohlédne soukromá agentura, které se za to bude platit,“ děsí se Keller.

„To znamená, že tady akreditační komise ztratí jakoukoliv roli. Vznikne soukromá agentura, které se bude platit za zjišťování kvality škol a akreditace a reakreditace. Já myslím, že každý člověk si dovede představit, jak se ve vysoce korupčním prostředí České republiky tímto otevřou další kanály pro špinavé peníze,“ dodává sociolog důrazně.

Směšný Dobeš neví o školství nic, proto je ministrem

„A ministr Dobeš? Je naprosto směšný. On říká, že akreditační komise nemůže ve volném čase posuzovat tisíce oborů, zda jsou ke studiu vhodné nebo ne. On prostě vůbec neví, že ta akreditační komise není jen těch asi sedmnáct lidí. Ta komise má pod sebou stovky lidí pracujících v jednotlivých akreditačních skupinách podle oborů, které ti lidé důkladně znají,“ vysvětluje Keller, proč komise může obsáhnout tak široké spektrum studijních oborů.

„Já jsem asi pět roků byl členem akreditační skupiny pro sociologii, mediální studia, sociální práce. To jsou obory, kde jsem v oborových radách v celé republice. A my známe prakticky všechny lidi, kteří kde chtějí učit. Víme, kde jsou slabiny, víme, kde jsou jaké švindly, kde někdo učí na pěti školách, což znamená, že neučí nikde,“ popisuje ParlamentnímListům.cz Keller, proč jsou akreditační skupiny přínosem.

Buď neví, nebo lže

„Na to ty akreditační skupiny upozorňovaly. Každá dělala jenom tu oblast, která odpovídala kvalifikaci členů té akreditační skupiny. A nic z toho Dobeš neví, nebo vědomě lže,“ komentuje Keller rozhořčeně Dobešovu kritiku akreditační komise, s níž se pustil ministr do křížku.

„Já jsem strávil stovky hodin studováním různých žádostí o akreditace a reakreditace. Vždycky to posuzovalo více lidí nezávisle na sobě. Dlouze se o tom diskutovalo, to byly další stovky hodin, co jsem projezdil do Prahy,“ popisuje Keller časové investice do akreditační práce.

"A potom přijde nějaký Dobeš, který o školství neví vůbec nic, což je jediná schopnost, proč ho tam dosadili, protože je naprosto ovladatelný. A škrtem pera tento člověk práci desítek odborníků zvrátí na truc těm lidem, kteří tomu rozumí,“ myslí si sociolog.

Radši komisi rozpusťme, politikům korupce nevadí

„To je naprosto skandální. Já myslím, že teď by se ta akreditační komise měla rozpustit, protože jakou školu ona teď chce nepovolit, když díky ministrovi povolila plzeňská práva? Tam byly jeden vedle druhého všechny předpoklady pro to, aby ta škola byla zrušena,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Keller rozhodně.

A dodává: „To budou zase stovky odborníků akreditačních skupin jezdit po republice? Proč? To nemá žádný smysl. Slušnou školku zakázat nemají důvod a tu neslušnou školu jim ministr Dobeš na truc okamžitě zase povolí. A to nebyl první případ.“

„První případ byla Metropolitní univerzita v Praze. Tam byla šéfka školy pravomocně odsouzena za korupci a protekce. Škole se nestalo nic, šéfka od prezidenta dostala milost a politici zase vyslali signál, že korupce jim vůbec nevadí! To je naprosto skandální,“ přidává Keller nedávný velmi medializovaný případ prezidentské milosti.

Fakulta práv Josefa Dobeše

„Já teď píšu článek, že plzeňská práva si zaslouží název fakulta Josefa Dobeše s celou tou ostudou, se kterou je jeho osoba spojena. To je strašlivé degradování vzdělanosti u nás. To je šílené. Aby se člověk styděl za to, že učí na vysoké škole, protože já když přijdu do hospody, kde sedí havíři, tak mi říkají 'áááá, to jste vy, co berete prachy za to, že prodáváte tituly'. Šílená ostuda. A člověk aby se styděl, že se celoživotním úsilím dopracoval na vysokoškolského profesora univerzity,“ uzavírá Jan Keller znechuceně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…