Dobeš kvůli prodloužení akreditace plzeňským právům čelí žalobám

09.03.2012 16:45

Bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška v pátek podal trestní oznámení kvůli možnému zneužití pravomoci veřejného činitele na současného ministra školství Josefa Dobeše. Liška to v pátek řekl s tím, že byl šokován podle něj nezákonným Dobešovým rozhodnutím prodloužit Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) akreditaci do roku 2016.

Dobeš kvůli prodloužení akreditace plzeňským právům čelí žalobám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Ministr nemůže rozhodnout v rozporu s akreditační komisí. Prostě nemůže, to je nezákonná věc,“ poznamenal Liška, který ministerstvo řídil v letech 2007 až 2009. Zajímalo by jej prý, který právník podobný postup Dobešovi poradil.

Dobeš dnes oznámil, že škole, která v minulosti čelila skandálu s rychlostudenty, prodloužil akreditaci do roku 2016. Podle něj nebyla jiná cesta, jak by mohlo 1800 studentů dokončit studium. Podle ministra má jeho rozhodnutí oporu v právních analýzách.

Ukazuje to, že politici chtějí válcovat odborníky, bojí se Bartoš

„Politicky je toto rozhodnutí pana ministra velmi špatné, protože to je precedenční rozhodnutí. Pan ministr jinými slovy říká, že důležitější než odborný orgán je orgán politický,“ poznamenal poslanec ODS Walter Bartoš v České televizi.

Tato otázka je přitom podle něj zvlášť citlivá ve specifickém akademickém prostředí. „Myslím si, že ta odborná úroveň by měla mít před politickou navrch,“ dodal.

Ministr postupoval proti názoru akreditační komise, která škole akreditaci neprodloužila, a plzeňská práva tak měla letos skončit. Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková označila Dobešův postup za nezákonný. Komise chce prostřednictvím nejvyššího státního zástupce podat na Dobeše žalobu.
 

Je třeba zákonem zajistit autonomii akreditační komise i ochránit studenty

Podle stínového ministra školství opoziční ČSSD Marcela Chládka se nyní ukázalo, že je potřeba legislativně ošetřit autonomii Akreditační komise a oddělit ji od politického vlivu.

„Zákonem je také potřeba řešit situaci, která může nastat, když vysoká škola ztratí akreditaci. Není možné, aby bylo ze dne na den ohroženo studium téměř 2000 studentů,“ poznamenal Chládek.

Také exministr Liška zdůraznil, že o studenty plzeňských práv, z nichž někteří dnes v Praze Dobešovo rozhodnutí uvítali a slavili, je třeba se postarat.

„Oni to subjektivně vnímají tak, že jim bylo pomoženo, že budou moci studovat. Bohužel se ale jedná o pravý opak,“ míní Liška. Studenti podle něj nyní budou jen oběťmi delšího provizoria a období nejistoty.

Dobeš vykopal válečnou sekeru s Pospíšilem

Dobeš dnes při hodnocení situace na plzeňských právech kritizoval i ministra spravedlnosti a někdejšího děkana fakulty Jiřího Pospíšila. Pospíšil podle něj při svém nástupu do čela problematické fakulty sliboval, že je možné reformy stihnout během jednoho akademického roku.

„Nedotáhl, co slíbil,“ řekl Dobeš o svém vládním kolegovi.

„Já jsem opravdu fascinován tím, že ministr školství ve chvíli, kdy rozhoduje jako správní orgán o akreditaci školy, to využívá k takovýmto nepravdivým proklamacím a politickým útokům,“ reagoval Pospíšil na Dobešovy výtky. Od zástupců VV ho však prý takový postup nepřekvapuje.
 

„Pokud na mě Věci veřejné jednou týdně nezaútočí, tak to není ono,“ řekl ministr spravedlnosti. Od počátku prý dával jasně najevo, že jeho role na plzeňských právech je jen přechodná a má přispět ke zklidnění situace na fakultě.

Samotné rozhodnutí Dobeše o pokračování plzeňských práv nechtěl ministr spravedlnosti Pospíšil komentovat s tím, že nezná jeho právní zdůvodnění. „Jako Plzeňák jsem rád, že škola má šanci pokračovat, doufám, že tam budou pokračovat nutné reformy a změny, a dále to komentovat nebudu, na rozdíl od pana ministra budu zdrženlivý,“ řekl Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …