Děkan Pauly: Nepředstavitelné, že by bylo rozhodnutí Dobeše zpochybněno

09.03.2012 18:56

Jsem přesvědčený, že rozhodnutí ministra školství je rozhodnutím naprosto správným, řekl děkan plzeňských práv Jan Pauly v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Děkan Pauly: Nepředstavitelné, že by bylo rozhodnutí Dobeše zpochybněno
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Ministr podle Paulyho protizákonně nejednal, protože ministerstvo není návrhem komise vázáno. Sám Pauly přitom říká, že jeho škola se chtěla proti rozhodnutí komise případně odvolat.

Studenti plzeňských práv dokonce zvažovali ústavní žaloby, které měly školu zachránit. Nakonec ji zachránil svým rozhodnutím ministr Dobeš.

U něj prý Pauly ani nikdo z jeho školy neloboval. Děkan plzeňských práv se přitom ostře ohradil proti tomu, že by škola měla stále nějaké problémy s rychlostudenty, nebo s jinými nekalými praktikami, díky nimž nechvalně proslula.

„Byl bych rád, abychom na to my a všichni posluchači zapomněli, že se na plzeňských právech udělovaly tituly rychlostudentům. To je něco, co už na naší škole není,“ rezolutně odmítá jakákoliv obvinění Pauly a nabízí přirovnání: „To je jako byste odmítali podat ruku někomu, kdo měl před dvěma roky žloutenku.“

Akreditační komise však zvažuje, že se obrátí na nejvyššího státního zástupce, aby podal žalobu na ministra za zneužití pravomocí veřejného činitele. Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková má navíc obavy, že to zpochybňuje akreditační komisi jako instituci.

„Pravděpodobnost, že by mohlo být ohroženo rozhodnutí ministra, považuji za velice nízkou,“ je však přesvědčen Pauly a ohrazuje se i proti výtkám akreditační komise: „Pro účely magisterského programu je u nás vše splněno.“

Komise si na nás vymýšlela, ohrazuje se Pauly

Podle Paulyho komise jednala netransparentně a měla proti plzeňským právům daleko přísnější metr, než jaký aplikovala u jiných škol.

Přestože s výtkami na nedostatečný počet docentů a profesorů, kteří by měli plný úvazek pouze na plzeňských právech, Pauly nesouhlasí, v následujících čtyřech letech, které ministr škole daroval, chce děkan zjednat nápravu.

„Hlavním úkolem je, aby se naši vysoce odborní pedagogové v co nejrychlejší době habilitovali, aby byly splněny i skryté podmínky komise,“ vysvětluje.

Situace, kdy by téměř dva tisíce studentů najednou mohlo skončit bez studia a muselo by se složitě pokoušet o rozdílové zkoušky a doufat, že uspějí s žádostmi o uznání již absolvovaných atestací, je tak zažehnána.

Ovšem zažehnána je pouze dočasně. Protože prodloužením akreditace školy bude plzeňským právům nadále umožněno přijímat nové studenty.

„Dojde-li k prodloužení akreditace magisterského programu, tak budeme samozřejmě přijímat nové studenty. Nedokážu si představit, že by to bylo jinak,“ potvrzuje děkan. Za čtyři roky je proto opět možné, že se řada studentů ocitne ve velice svízelné situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…