O studentech z Plzně. Před týdnem Dobeše proklínali, dnes k němu vzhlížejí

09.03.2012 10:05

Ještě minulý týden křičeli vysokoškoláci heslo "Dobeše do koše". Jen o pár dní později ovšem část z nich vzhlíží k ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) jako ke svému možnému spasiteli. Řeč je o studentech právnické fakulty v Plzni, kteří ráno vyjeli ze západočeské metropole, aby se shromáždili před Dobešovým úřadem v Praze a vyjádřili mu podporu v jeho úsilí o zachování plzeňských práv. Informuje o tom server Novinky.cz.

O studentech z Plzně. Před týdnem Dobeše proklínali, dnes k němu vzhlížejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se chce na dnešní tiskové konferenci vyjádřit k situaci na plzeňské právnické fakultě. V minulosti už tamní studenty podpořil a ti mu to teď oplácejí. Ráno si zaplatili dva autobusy a míří do Prahy, aby se setkali před budovou ministerstva a vyjádřili Dobešovi podporu.

Týdne neklidu jsem se neúčastnil

„Stále věříme, že fakulta zůstane,“ řekl Právu před odjezdem do Prahy Michal Volf, jeden z organizátorů studentských akcí. „Argumenty akreditační komise nejsou podle nás takového rázu, aby vedly ke zrušení školy,“ podotkl Volf. Na autobusy studentům přispěli soukromí sponzoři. „Ze školy jsme žádné prostředky nedostali,“ sdělil Volf. „Dnes nám nejde o žádnou demonstraci. Bude to jen shromáždění, ve kterém chceme podpořit ministra Dobeše.“

Volf v této souvislosti také zdůrazňuje, že se nezúčastnil protestních akcí během Týdne neklidu, který byl na vysokých školách zaměřen právě proti Dobešově politice. Organizátor dnešní cesty je přesvědčen, že lidí z právnické fakulty protestovalo jen málo.

Platnost diplomů může být zpochybňována, varuje Dvořáková

Akreditační komisi vadí především personální situace fakulty a údajně nedostatečná vědecká a publikační činnost. Vedení školy to odmítá. Verdiktu akreditační komise se nakonec vzepřel i ministr, který má v celém sporu konečné slovo, a prodloužil akreditaci studia do roku 2016. Předsedkyně AK Vladimíra Dvořáková však již dříve prohlásila, že ministr tím ohrožuje samotné studenty.

„Platnost jejich diplomů může být v budoucnu zpochybňována. Ve 250 případech od roku 1999 se nestalo, aby ministerstvo zpochybňovalo rozhodnutí komise,“ připomíná Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…