Vezměte si můj dům, podepisují lidé exekutorům. Zcela dobrovolně

19.09.2011 9:41

V tíživých finančních situacích jsou lidé ochotni podepsat cokoli. Nejen půjčku s vysokým úrokem, ale i exekutorský zápis, který je u nás součástí čím dál většího počtu půjček. Když pak dojde k prodlení splátek, nemusí věřitel čekat na rozhodnutí soudu, ale vymahači dluhů mohou hned začít zabavovat majetek, informuje deník Právo.

Vezměte si můj dům, podepisují lidé exekutorům. Zcela dobrovolně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Tíživá finanční situace mnohých rodin i jednotlivců vyvolává stále větší poptávku po půjčkách. Když už je lidé nemohou získat od bank, obracejí se na soukromníky, jejichž nabídky jsou takřka na každém rohu. Jak už ale ParlamentníListy.cz informovaly, tito rádoby zachránci poskytují půjčky na úrok i čtyřnásobně vyšší, než požadují banky.

Právě boj proti lichvě byl ale jedním z hlavních bodů volebního programu Věcí veřejných. Ty opakovaně upozorňují na to, že již několik let zneužívají bankovní a nebankovní úvěrové společnosti tísně a neznalosti občanů v oblasti finančnictví. Poskytují půjčky, které jsou spojené s nepřiměřenými úroky a dalšími poplatky, které tyto občany přivádějí do neřešitelných životních situací, včetně osobního bankrotu.

SLEDUJEME téma exekuce

Brojení VV proti lichvám zatím zůstalo jen u slov

„Zákon tuto problematiku řeší nejednoznačně. Proto požadujeme uzákonění povinnosti uvádět ve všech smlouvách přehledně a viditelně všechny údaje vztahující se k dané smlouvě, včetně hrozících sankcí. Dále uzákonit povinnost uvádět na všech smlouvách varování před nezodpovědným zadlužováním, které může vést až k osobnímu bankrotu," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Radim Vysloužil.

Místo toho se ale součástí půjček stále častěji stávají exekutorské zápisy. „Soudní exekutoři se podstatným způsobem podílejí na relativně snadné možnosti věřitele, jak získat exekuční titul prostřednictvím sepisů exekutorských zápisů s doložkou přímé vykonatelnosti," uvedla pro deník Právo prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdíková.

Dlužník dává souhlas k exekuci bez jednání soudu

Pro věřitele je exekutorský zápis jako součást smlouvy o půjčce velkou výhodou, protože už nemusí čekat na jednání soudu. Když totiž tento zápis není uzavřen a dlužník splátky nehradí, musí věřitel podat žalobu a s ní předložit veškeré doklady. Soud následně posoudí oprávněnost pohledávky, především to, zda je řádně doložena, a teprve poté mohou nastoupit exekutorští vykonavatelé.

Exekutorský zápis je veřejnou listinou, a proto jsou stanoveny poměrně přísné náležitosti, které v něm musí být uvedeny. „Obsahuje de facto uznání dluhu ze strany dlužníka a výslovný souhlas s tím, aby v případě, že závazek dle zápisu nebude plněn, mohl být přímo podle zápisu podán návrh na nařízení exekuce," vysvětlil pro Právo Radovan Bajgar z Exekutorského úřadu v Přerově.

V minulém roce došlo k ohromnému nárůstu exekucí

ParlamentníListy.cz nedávno informovaly o případu samoživitelky, která se třemi dětmi a platem devět tisíc hrubého nebyla schopna zaplatit drobné dluhy, které se jí nastřádaly - nedoplatek za plyn, poplatky za pobyt dítěte v nemocnici. Měla však byt v hodnotě bezmála milion a půl. Ten tedy exekutor prodal v dražbě za 370 000 Kč. Zřejmě jen náhodou zrovna jinému exekutorovi.

Do minulého roku bylo v ČR zaznamenáno přes milion exekucí, jen loni jich bylo více než 700 tisíc. Podle údajů České exekutorské komory je zatím vyhlášeno 15 a půl tisíce osobních bankrotů. Ty jsou do jisté míry řešením pro lidi, kteří mají několik exekucí a neměli by jinak šanci se z nich vymanit. Ovšem nejsou řešením pro každého, ne každému může být vyhověno.

K věci:

Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA  

Smrtící půjčky pro chudé. Čtěte o blahobytu lichvářů v Čechách 

Topí se v dluzích, začínají krást. Poslanci to chtějí řešit 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …