Vláda hledá spojence proti tomu, aby vám EU vysála vaše peníze

14.09.2012 19:36

Podle informací ParlamentníchListů.cz se česká vláda bude stavět proti vzniku bankovní unie v Evropské unii. Česko by navíc mělo pro svůj postoj hledat spojence mezi dalšími státy EU.

Vláda hledá spojence proti tomu, aby vám EU vysála vaše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle předsedy Evropské unie José Manuela Barrosa by se bankovní unie týkala zatím jen členů eurozóny, pro ČR by tudíž zatím nebyla závazná. Problémem ale je, že dle přístupové smlouvy má Česko do eurozóny vstoupit. Summit EU, kde by se mělo o bankovní unii jednat, má proběhnout 18. až 19. října.

Pozice klíčových orgánů ČR by měla být jednotná

Podle informací redakce to nejprve vypadalo, že by české ministerstvo zahraničí mohlo být vstřícnější k bankovní unii, ale nakonec je pozice klíčových českých úřadů k bankovní unii skeptická. Konkrétně tedy České národní banky, ministerstva financí i ministerstva zahraničních věcí.

Vláda by měla schválit v nejbližší době dokument, kde bude zachycena její pozice a argumenty, které mohou přesvědčit i další členské státy v odporu k bankovní unii.

Vláda by měla brzy schválit pozici ČR a argumenty proti bankovní unii

„Z počátku se zdálo, že by zamini mohlo dělat trochu problémy, ale zdá se, že se umoudřilo. Jinak je tedy víceméně společná pozice ČNB, financí i premiéra, že bankovní unie je pro Česko nevýhodná. Budeme hledat i další spojence mezi zeměmi EU, které mají podobně kritický postoj k bankovní unii jako my,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

Premiéra a předsedu ODS Petra Nečase váže i usnesení Výkonné rady ODS z 27. srpna, v němž se praví: „Výkonná rada vyzývá předsedu vlády Petra Nečase, členy vlády za ODS, poslance, senátory a europoslance za ODS, aby důsledně zastávali takové pozice, které Českou republiku do projektu tzv. bankovní unie nezavlečou.“

Nečas: dokud budu premiérem, ČR do bankovní unie nevstoupí

Podle informací ParlamentníchListů.cz měl Nečas na jednání výkonné rady říci, že pokud by byla schválena bankovní unie, nebude premiérem. „Petr Nečas tam de facto řekl, že vstup Česka do bankovní unie jedině přes jeho mrtvolu. Abych ho citoval přesněji, tak řekl, že pokud on bude premiérem, tak Česká republika do bankovní unie nevstoupí. Členové Výkonné rady to podpořili jednomyslně,“ řekl redakci zdroj z jednání Výkonné rady.

Čeští ekonomové před bankovní unií varují. Ladislav Tajovský, Petr Mach, Lukáš Kovanda či Marek Loužek uvedli, že pro Českou republiku by to de facto znamenalo, že by čeští občané ze svého platili krachující státy eurozóny včetně bank z těchto států.

Dluhová unie na úkor zodpovědných států včetně ČR

„Podstatou té myšlenky bankovní unie je, že by vkladatelé z jedné země de facto dotovali krachující banky v druhé zemi prostřednictvím pojištění vkladů,“ varoval Petr Mach.

Podle ekonoma a ředitele Prague Twenty Lukáše Kovandy bankovní unie v podstatě znamená, že by zdravé české banky ručily za dluhy například španělských bank. Je to podle něj tak, že jde především o zespolečenštění problémových zadlužených bank, což může být velký problém. A spíše než o bankovní unii by šlo o dluhovou unii, kdy by se ti zadlužení vezli na účet těch zodpovědných.

„Bankovní sektor ve Španělsku je zadlužen v poměru 303 procent vůči HDP a dluh španělského státu je pouze 69 procent HDP.  A teď by to bylo zespolečenštěno v rámci Evropy. Takže úspěšné bankovní soustavy úspěšných zemí, kam patří i Česká republika, by vlastně dotovaly, subvencovaly bankrotující bankovní soustavy typu té španělské nebo nedávno té irské,“ upozorňuje Kovanda.

Česko už se zavázalo garantovat cizí dluhy

Evropská unie se neustále snaží získat z České republiky peníze na financování krachujícího projektu. Naposledy musela ČR Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu zadlužené eurozóny poskytnout garanci 38 miliard korun z devizových rezerv České národní banky.

Parlament také nedávno schválil, že v okamžiku, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, bude muset jen pro začátek do záchranného fondu ESM poskytnout částku ve výši zhruba 350 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…