Zákon Řápkové proti nepřizpůsobivým nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

12.09.2011 15:55

EXKLUZIVNĚ Návrh poslankyně Ivany Řápkové a dalších koaličních poslanců, který má řešit problémy s nepřizpůsobivými občany tím, že by recidivistům páchajícím přestupky měl zamezit v pobytu v části, či celé obci, má velkou šanci na úspěch. Řápková redakci prozradila, že se jedná de facto o návrh koaliční. Podpoří ho i někteří politici opozice. „Proticikánská“ novela reaguje na problémy s nepřizpůsobivými především z romské minority, ale má omezit například i prostituci a žebrotu.

Zákon Řápkové proti nepřizpůsobivým nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

Návrh na novelu zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích a novelu trestního zákoníka (č. 40/2009 ve znění zákona č. 306/2009) předkládá Řápková společně s dalšími koaličními poslanci. Podle serveru Poslanecké sněmovny by se o návrhu pod sněmovním tiskem č. 431 mělo hlasovat na 23. schůzi, která se bude konat od 20. září.

Čtěte také:

Napříč koalicí

Svůj podpis pod návrh kromě Řápkové konkrétně připojili šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, místopředsedové klubu Jan Vidím a Václav Mencl, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, vlivný poslanec Starostů a nezávislých Stanislav Polčák, poslanci Věcí veřejných Martin Vacek a Jana Suchá. Dále poslanci ODS Jiří Šulc, Zdeněk Boháč, Radim Fiala, František Dědič, Jan Kubata, Pavel Staněk, Dana Filipi, Jan Pajer a Jaroslav Krupka.

„Jedná se o koaliční návrh. Předjednala jsem ho s představiteli koaličních poslaneckých klubů. Vláda návrh nedoporučila schválit s tím, že by mohlo jít o rozpor s Listinou práv a svobod. To my si ale nemyslíme. Podle nás i dle Listiny si zaslouží ochranu zdraví i majetek lidí a veřejný pořádek," řekla ParlamentnímListům.cz Řápková.

O co jde?

Podle návrhu zákona lze zákaz pobytu až na tři měsíce uložit u osob, které během roku opakovaně spáchají přestupky narušující veřejný pořádek (ochrana rodiny, zdraví, mravnosti a majetku). Sankce se nemůže uplatnit, pokud má pachatel v místě své trvalé bydliště. Porušením takového zákazu narušitel spáchá trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle předkladatelů je návrh v souladu s českým ústavním pořádkem i mezinárodními smlouvami závaznými pro ČR. Účinnost zákona je navrhována od 1. července 2012. Návrh má projednat Ústavně-právní výbor.

K tématu: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

„Lze to aplikovat jak na celou obec, tak na její část. Tedy obec může zakázat, aby se osoba živící se prostitucí vyskytovala například v blízkosti školy. Lze to aplikovat jak na vymezená území obce, tak na celou obec či městskou část," vysvětlila Řápková. Má to ale pomoci řešit problém i s žebráky, osobami pojícími alkohol na veřejnosti, výtržníky, agresivními jedinci a podobně. V poslední době roste na severu Čech agresivita a kriminalita především romské minority.

Podpora i v ČSSD

Návrh má velmi slušnou šanci na úspěch, neboť kromě výše uvedených koaličních poslanců ho dle vyjádření pro ParlamentníListy.cz podpoří i mnozí další poslanci koaličních stran i někteří poslanci opozice. Zpravodajem návrhu je Stanislav Křeček z ČSSD. „Návrh podpořím," sdělil redakci poslanec ČSSD.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Konkrétní podobu návrhu novely zákona neznám a obávám se, že narazí na mnohá úskalí takzvané demokracie. Ta, jak je nám již dvacet let známo, spíše omezuje slušné lidi na úkor obrany práv druhé strany. Bude-li to i něco jako domovské právo, tak ano. Ale co tomu asi řeknou soudruzi v Bruselu? Leč mám podmínku. Pan Stanjura zase nesmí požadovat noční jednání. Dle ´moudré vicepremiérky nejsme chlapi a já se pak potmě bojím domu. A to nebydlím ve Varnsdorfu," narazil na romskou kriminalitu na severu Čech poslanec Jiří Koskuba.

„Je to jakási forma domovského práva. Zní to sympaticky. Myslím, že to podpořím," prozradil poslanec ČSSD Milan Urban.

Paroubek: jen za určitých podmínek

I poslanec Jiří Paroubek zvažuje svou podporu návrhu. „Ten návrh není špatný a částečně by řešil situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Ale podpořím to pouze v případě, když vláda představí komplexnější plán a řekne, co udělá například s nezaměstnaností bílých i tmavších spoluobčanů. Čili za tímto opatřením musí v návaznosti přijít i další včetně investic do tvorby pracovních míst. Dlouhodobě upozorňuji na potřebu masivních investic z veřejných zdrojů v Ústeckém kraji a především na Děčínsku s jeho setrvale vysokou mírou nezaměstnanosti," řekl redakci poslanec.

psali jsme: Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

„Mnohamiliardové sumy musí jít do sanace území a bývalých průmyslových objektů na Děčínsku. Po odstranění ekologických zátěží v těchto objektech je možné hledat nové investory, většinou středně velké domácí a zahraniční firmy, kteří budou vytvářet nová pracovní místa. Je třeba efektivně využít peníze z fondů EU. Tato vláda bohužel ale regionální politiku nemá," dodal Paroubek.

Starostové z ODS mají pochopení

„Novelu v předložené podobě, upravené oproti původnímu návrhu poslankyně Řápkové, pokládám za dobrý základ pro diskusi a podpořím postoupení do výboru," řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda Ústavně právního výboru pověřený jeho řízením Marek Benda. Právě tento výbor má návrh projednat.

SLEDUJEME téma Romové

„Jako bývalý starosta vím dobře, jak náročné a někdy prakticky nemožné je efektivně bojovat proti chronickým přestupcům proti veřejnému pořádku včetně pouličních prostitutek. Proto tento návrh podpořím," sdělil poslanec ODS Jan Bureš. Podobně argumentuje i místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. „Jako bývalý dvanáctiletý starosta Prachatic mám pro tento návrh velké pochopení," vysvětlil poslanec.

Z poslanců ODS návrh dále určitě dle svých odpovědí ParlamentnímListům.cz podpoří Petr Bendl, Zdeňka Horníková, Jan Papež, Jaroslava Wenigerová, Igor Svoják, Jaroslav Martinů, Marek Šnajdr, Jana Fischerová, Pavel Svoboda, Jana Černochová, Radim Jirout, Jan Čechlovský, Lenka Kohoutová, která míní, že takový zákon zde měl být již dávno. Walter Bartoš uvedl, že návrh spíše podpoří.

Véčkaři i topkaři pro

„Jsem rozhodně zastáncem limitace pobytu těchto osob proti dlouhodobě uplatňované ghetizaci. Mým vzorem je Španělsko," uvedl člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

„Uvažuji o tom, že návrh podpořím," sdělil ministr školství z VV Josef Dobeš. „Jednoznačně podporuji, protože umožní, aby pachatelé trestných činů neměli možnost úniků prostým přestěhováním. Porušení zákona půjde s pachatelem a orgány činné v trestním řízení budou mít přehled," uvedl Jiří Štětina z VV. Spíše pro je i Jiří Rusnok.

Poslanec VV Otto Chaloupka se vyslovuje pro návrh. „Občané mají právo na klid a bezpečí i ve svém bydlišti. Má to i další souvislosti , například sestěhování ´nepřizpůsobivých´ a podobně," vysvětlil poslanec.

Z klubu TOP 09 a Starostové podporují novelu Václav Cempírek, Ludmila Bubeníková, Jan Husák, Gabriela Pecková, Jan SmutnýJiří BesserPatricie Kotalíková, Renáta Witozsová. Helena Langšádlová míní, že novela může zklidnit stav v některých lokalitách.

Komunisté proti

V KSČM jsou naopak k návrhu velmi zdrženliví. „Ještě jsem návrh nečetl, tak nevím. Až si jej nastuduji, tak se vyjádřím," reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip. „Na klubu jsme to zatím neprojednávali. Já osobně s největší pravděpodobností nebudu pro podporu," uvedl Josef Šenfeld. Ivana Levá návrh nepodpoří.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

„Rozumím smyslu návrhu, ale myslím, že je v rozporu s národním právem i právem EU, co se týče svobodného pohybu, formálnosti institutu trvalého bydliště a podobně. Návrh je populistický a neřeší příčiny problému, tedy bídu, lichvu, vzdělání, práci a mzdu, prevenci, efektivnost represivních složek, projekty stability a podobně. Zákon tedy nepodpořím," řekl redakci Miroslav Opálka.

Pár odpůrců v koalici

I v koalici se našlo několik odpůrců návrhu. „Jako předsedkyně Legislativní rady vlády jsem k návrhu dala negativní stanovisko, které podpořila vláda. Chápu, co chtějí kolegové řešit. Bohužel jejich návrh není řešením, ale jen přesouváním problému z jedné obce do druhé. Musíme se o tom ještě pobavit v poslanecké sněmovně," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně vlády a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Psali jsme: Na Romy platí tvrdá i pomocná ruka. Svědectví šéfa ústecké policie

Místopředseda ODS Pavel Drobil chápe motivaci navrhovatelů, ale obává se zneužití normy. „Myslím, že de facto znovuzavádění domovského práva není to pravé řešení. Myslím, že problém nepřizpůsobivých se takto jednoduše nevyřeší," uvedl Drobil.

Poslanec ODS Aleš Rádl také nemá v úmyslu návrh podpořit. „Asi by to nakonec skončilo tak, že by si ČR nakonec musela pronajmout kousek Kamčatky či tak něco," dodal Rádl.

Proticikánská novela

„Důvodně lze předpokládat, že tento zákon bude uplatňován výlučně proti sociálně nejslabší skupině obyvatel, především Romské národnostní menšině, jelikož sankce za přestupek již zákon o přestupcích určuje," kritizuje návrh Řápkové občanské sdružení Forum.cz.

Čtěte také:

Zákony navrhované Ivanou Řápkovou jsou neslučitelné s demokratickými principy

Pokud jde o řešení problému s nepřizpůsobivými, tak Řápková ještě společně s poslankyní Lenkou Kohoutovou navrhli , aby dávka na živobytí podléhala exekuci a aby dlužníci měli možnost podepsat s úřady dohodu o srážkách na tuto dávku.

Cílem novely je podle autorek zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Připomněly, že plat pracujících lidí exekuci podléhá. „Ten, kdo pobírá dávky, požívá zvláštní ochrany a není postižitelný za své činy," napsaly poslankyně v důvodové zprávě. Tyto návrhy podpořil sociální výbor sněmovny.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…