Zastupitelé mají odstoupit. Proč čekat, až je zavřou, zlobí se Stropnický

12.06.2010 7:44

Dva ze žižkovských zastupitelů pravděpodobně zneužili pravomoc veřejného činitele. Po obdržení obvinění si vzali dovolenou a ve svých funkcích setrvávají.

Zastupitelé mají odstoupit. Proč čekat, až je zavřou, zlobí se Stropnický

Vedení Prahy 3 čekají zřejmě v následujích dnech a týdnech horké chvíle. Tamější místostarosta Jan Šmíd a vedoucí odboru výstavby žižkovské radnice Karel Urban (oba ODS) byli totiž obviněni z přijetí úplatků a zneužívání pravomoci úřední osoby.

Zastupitelé mohli způsobit škody až do výše deseti milionů korun. Oba ale obvinění popírají a ihned po jeho obdržení proti němu podali stížnost. Následně si prý vzali dovolenou, aby se mohli věnovat detailnímu probírání případu se svými právníky.

Podle policie je problémem posuzování přestavby dělnické ubytovny v Malešické ulici. U té Urban nařídil demolici i přesto, že k tomu podle policie neměl ze zákona právo.

Radnice mlží

Žižkovská radnice ale korupční obvinění popírá. "Nevím o žádné korupční kauze, ani o žádném obvinění z braní úplatků v této souvislosti. Vím, že byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterým neměl podle názoru vyšetřovatele přivodit prospěch sobě, ale veřejnému rozpočtu," sdělil Parlamentnimlistum.cz mluvčí městské části Praha 3 Jiří Sotona.

Podle něj dali již Šmíd i Urban na základě obvinění k dispozici své funkce, v nich však zatím zůstávají. "V případu nenastaly žádné nové relevantní skutečnosti," prohlásil Sotona s tím, že radnice čeká na vyjádření právníků obou obviněných. Do té doby tak Šmíd i Urban ve svých funkcích formálně setrvají. Ti se nechtějí k podrobnostem vyjadřovat.

Stropnický: Nechci čekat, až je zavřou

Některým zástupcům městské části se ale jednání obou obviněných ani radnice nelíbí. Odsoudil jej například zastupitel Matěj Stropnický (SZ). "Myslím si, že by oba měli odstoupit. Proč čekat, až je zavřou?" vyjádřil se pro Parlamentnilisty.cz proti postupu radnice.

Policie podle něj měla relevantní důvody k tomu, aby zahájila vůči oběma zastupitelům trestní řízení.

Dovolená? Neslýchané, rozčiluje se Stropnický

A Stropnický nesouhlasí ani s tím, že se Šmíd ani Urban k obvinění ani následné stížnosti proti němu nevyjádřili. "Měli by mít tolik cti, že předstoupí před novináře a vysvětlí svou stížnost, a ne si proboha vzít dovolenou," rozhořčil se Stropnický.

Více čtěte:
Korupce v obcích by nerostla, reaguje Svaz měst a obcí na Klausovo veto

Žádný zákon nás před korupcí neochrání, říká senátor Horník

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…