Zeman tvrdší k nepřizpůsobivým, kníže k nemocným. A pokud jde o KSČM...

15.01.2013 8:41

Deník Blesk položil oběma postupujícím prezidentským kandidátům deset otázek a zjišťoval jejich názory. Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Miloš Zeman (SPOZ) se liší v otázkách zdravotní a sociální politiky i pohledu na to, v čem vězí největší problém české společnosti. Shodnou se naopak na případném jmenování vlády s podporou komunistů.

Zeman tvrdší k nepřizpůsobivým, kníže k nemocným. A pokud jde o KSČM...
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

První rozdíl je patrný už z odpovědi na otázku, která zjišťovala, co je podle dotyčných kandidátů největším problémem České republiky. Podle Zemana je největším nešvarem nedostatek investic a díky tomu pomalý nebo žádný hospodářský růst. Řešením je prý změna struktury státního rozpočtu.

Schwarzenberg spatřuje rovinu tohoto problému zcela jinde. „Hlavní problém České republiky jsou její občané, kteří si musí uvědomit, že problémy hospodářské korupce, nespolehlivosti, deziluzi a podobné si musejí vyřešit sami. Nikdo jiný to za ně neudělá. Vláda v tom může být aktivní, ale bez účasti občanů může dokázat jen velmi málo," říká.

Zeman pro bezplatné zdravotnictví

Ani v otázce zdravotnictví se politici neshodnou. Zatímco Karel Schwarzenberg podporuje spoluúčast pacientů ve zdravotnictví, protože jen tak si pak prý začneme vážit svého zdraví a budeme se o ně sami starat, Miloš Zeman zastává opačný názor. Podle něj má být zdravotnictví bezplatné, jak je zakotveno v Listině práv a svobod.

Schwarzenberg: Lidé by měli být tolerantní

Odpovědi kandidátů se liší také v otázce postupu vůči nepřizpůsobivým občanům. Zeman je zastáncem tvrdšího přístupu. „Jsem pro to, aby jakákoli sociální pomoc, tedy výplata sociálních dávek, byla vázána na pracovní činnost občanů. To znamená omezit sociální dávky těm, kteří odmítají pracovat," uvádí.

Schwarzenberg ovšem zastává jiný postoj. Podle něj je důležitá především tolerance. „Člověk má být tolerantní i k odlišnému způsobu života. Spousta potíží, které máme, pramení z toho, že dotyčným nikdy v dětství nebyla dopřána řádná škola a vzdělání, na čemž nese vinu většinová společnost. Nejde to vyřešit jednoduše. Jde o nápravu problematického vztahu, na kterém se podepsaly nesprávné postupy našich otců a dědů, i nás samotných," domnívá se.

Vláda s komunisty? Když nebude nazbyt...

Oba uchazeči o Hrad se shodli na tom, zda by jmenovali vládu založenou na podpoře KSČM. Oba, ačkoli s výhradami, odpověděli kladně.

„Může nastat situace, kdy pouze taková koalice - ať už přímá, nebo nepřímá - najde většinu ve sněmovně," uvádí Schwarzenberg.

Miloš Zeman se ve své odpovědi odvolává na vůli voličů. Ta je podle něj zásadní: „Každá vláda musí získat podporu ve sněmovně.  Tuto podporu získává hlasy poslanců a poslanci jsou závislí na podpoře voličů. Každý politik, který respektuje vůli voličů, musí vycházet z těchto předpokladů."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …