Zeman v Terezíně: Nenechme sebou manipulovat. Nebuďme jako ovce

19.05.2013 12:04

Prezident Miloš Zeman na nedělní Terezínské tryzně varoval před podléháním jakékoli manipulaci. Necháme-li sebou manipulovat, budeme se chovat jako ovce, řekl na vzpomínkové akci k uctění obětí nacistické perzekuce. Připomněl v této souvislosti totalitní diktatury nacistického Německa i stalinského Ruska.

Zeman v Terezíně: Nenechme sebou manipulovat. Nebuďme jako ovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystoupil na 2. sjezdu Rady seniorů ČR

Zeman upozornil na tehdejší účinnou nacistickou propagandu a také na to, že ve 30. letech minulého století odjíždělo mnoho intelektuálů do Ruska a až na výjimky se vraceli oslněni tamější Potěmkinovou vesnicí. "Uvědomme si, prosím, že není možné nechat se ohlupovat jakoukoliv manipulací," podotkl prezident. "Vzdáme-li se práva na informace, na srovnání těchto informací z různých zdrojů a necháme-li sebou manipulovat, pak se opravdu budeme chovat jako ovce," dodal Zeman.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička se ve svém proslovu kriticky vyjádřil zejména o těch, kteří označují poválečný odsun Němců z pohraničí za nespravedlivý a podle něj tak hrubě zkreslují dějinné události. "Odmítáme pokusy historii manipulovat, přepisovat a zamlčovat," řekl. "Zlo staré více než 60 let si musíme připomínat, aby se už nemohlo opakovat. Jsme tím rovněž povinováni všem mrtvým i přeživším z Terezína," řekl Vodička.

Vodička už v dubnu kritizoval premiéra Petra Nečase (ODS), který se při únorové návštěvě Bavorska omluvil za odsun Němců na konci války.

Terezínská tryzna je pravidelné setkání k uctění památky lidí, kteří trpěli v represivních zařízeních v době nacistické okupace - v terezínském ghettu, policejní věznici pražského gestapa v Malé pevnosti a v koncentračním táboře v Litoměřicích. Koná se každoročně už od konce druhé světové války.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32.000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…