„Propásli jste to.“ Ukrajinu čeká utrpení. Možná věčné

26.02.2024 10:52 | Analýza

Ukrajinu čekají temné časy, míní finský analytik Emil Kastehelmi. Podle něho Ukrajina příliš dlouho otálela s mobilizací a teď bude mít až do léta podstav, protože tento problém, kterého si bylo vojenské velení vědomo, neřešila s patřičnou naléhavostí. Je podle něho nutné se řídit těmi nejpesimističtějšími scénáři. Švédský analytik Mikael Valtersson pak poznamenal, že co se týče pomoci Ukrajina nedokázala cíl splnit ani s tou, která jí přišla v roce 2023. A další dodávky podle něj jen utrpení prodlouží. Americký analytik Tyler Weaver pak nastínil, kam by mohli Rusové oslabené Ukrajince zatlačit.

„Propásli jste to.“ Ukrajinu čeká utrpení. Možná věčné
Foto: Repro X
Popisek: Scénář ofenzivy na Dněpro a Záporoží

Výročí dvou let války na Ukrajině se v Česku neslo ve znamení setkání na náměstích, přehršle projevů o neutuchající podpoře Ukrajině, sbírek na drony, vzpomínek a kompilací. Nicméně, situaci na frontě to nijak nemění. Ostatně na Staroměstském náměstí prezident Petr Pavel řekl: „Válka na Ukrajině bohužel nekončí a v dohledné době zřejmě ani neskončí,“ řekl s tím, že Putin prohlásil, že chce dobýt minimálně administrativní území Luhanské a Doněcké republiky, ale také že mu jde o porážku Ukrajiny jako celku.

Podle dalších analytiků bude budoucnost Ukrajiny temná. Finský analytik Emil Kastehelmi míní, že není žádný prostor pro optimismus, protože řada problémů, kterým Ukrajina čelí, je v dohledné době neřešitelná. Podotýká, že zatímco v roce 2023 vedla Ukrajina ofenzivu, Rusové shromáždili značné síly a od října už útočí na několika frontách, zatímco Ukrajina musí řešit problémy jak vnější, tak vnitřní.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49988 lidí
Jednak proto, že v roce 2023 utrpěla značné ztráty. „Letní ofenziva byla drahá, ale nedosáhla žádných strategických cílů. Po létu bylo čím dál těžší ztráty nahrazovat. Vojenské velení pravděpodobně tyto problémy předvídalo. Na konci roku 2023 se objevily veřejné roztržky ohledně nového mobilizačního zákona. Vojenské velení a prezident Zelenskyj se neshodli, kolik lidí má být mobilizováno. A i když bylo problém s nedostatkem mužstva potřeba vyřešit, při rozhodování nebyla tato naléhavost zohledněna,“ tvrdí analytik a dodává, že nové mobilizační zákony nenabydou do konce jara platnosti.

Noví rekruti tak zřejmě budou mít jeden až dva měssíce na to, aby si vyřídili potřebné záležitosti a pak bude následovat dvouměsíční výcvik. Zde Kastehelmi podotýká, že dva měsíce není moc a že minimální trénink povede k nepřipraveným vojákům a ztrátám, kterým by se dalo zabránit. Noví vojáci pak na frontu dorazí na konci léta a do té doby má Rusko příležitost slabosti využít.

Poukazuje dále, že Ukrajina má jen omezené možnosti, jak ovlivnit zahraniční pomoc. Tu ovlivňuje řada faktorů, mimo jiné nadcházející volby v USA. A i když EU navyšuje svou výrobní kapacitu, pro potřeby Ukrajiny to zdaleka nestačí.

„Za problémy s mužstvem si Ukrajina může sama. I když bylo jasné, že posily budou potřeba, tak politické a vojenské priority nebyly v souladu. Starosti o to, kolik bude masivní mobilizace stát, jsou sice správné, ale řešení původního problému se nedá odložit,“ píše analytik s tím, že Rusko si je vědomo těchto slabostí a využívá je. A i když v zimě byly výsledky skromné, od ledna „padlo agresorovi“ čím dál více vesnic a měst. Především Avdijivka.

Analytik konstatuje, že Rusko útočí na několika frontách zároveň a hledá, kde je linie slabá. To vede ke ztrátám, ale ty je Rusko ochotné tolerovat. Po mobilizaci už tak příhodné podmínky nebudou. A i když někde budou mít Rusové větší ztráty, oslabené ukrajinské síly se stejně nezmůžou na protiútok. I když Rusko útočí, hluboké průniky se zatím nekonají a k žádnému velkému zhroucení ukrajinských sil nedošlo. Ruské síly prý spoléhají na to, že opotřebovávací válka přinese výsledky. Jak analytik také konstatuje, značné síly ještě nebyly ani nasazeny, což vede k tomu, že Rusko může vést týdny i měsíce trvající ofenzivy a v případě potřeby je posílit.

„Nepředvídám zásadní kolaps, ale jsou tu určité ozvěny protiofenzivy v Charkově v roce 2022 – ale v opačném gardu. Pomalá reakce na kritické problémy, zvýšené schopnosti nepřítele a problémy s vnějšími aktéry vytvářejí rizikovou situaci s možnými negativními důsledky. Tohle jaro jde o přežití. Ukrajina stále čelí existenčním hrozbám a i nadále jsou možné různé scénáře. Politici by se měli řídit pesimismem a zejména všechny plány pomoci by měly být přizpůsobeny nejhorším scénářům. Krizové povědomí by mělo odpovídat povědomí z počátku roku 2022,“ tvrdí Emil Kastehelmi a shrnuje, že několik následujících měsíců bude Ukrajina mít vojenský podstav a kvůli omezeným zdrojům toho tolik nedokáže. Rusko ví, že má v počtu vojáků, vybavení i v palebné síle převahu a nebojí se riskovat ztráty, když může zabrat území.

O tom, co může Ukrajina dokázat, udělal krátký komentář i švédský vojenský analytik Mikael Valtersson. Ten především vyvracel myšlenku, že s vyšší mírou zahraniční pomoci může Ukrajina Rusko porazit. Tato myšlenka převládala zejména v roce 2023, poté, co byly ruské síly v roce 2022 vyhodnoceny jako slabé.

„Všichni víme, co se stalo. Ukrajina dostala spoustu vojenského vybavení a výcviku s cílem vybudovat nové, údajně lepší západní jádro svých ozbrojených sil. Tato ukrajinská elita a mnoho dalších ukrajinských jednotek pak strávily velkou část roku 2023 tím, že bily hlavou o ruská opevnění. Takže i s velkorysou podporou Západu a s Ruskem, které až do podzimu 2022 nebralo válku vážně, Ukrajina žalostně nesplnila vysoká očekávání, která všichni, jak na Ukrajině, tak na Západě, na počátku roku 2023 měli. Pokud Ukrajina nedokázala v roce 2023 uštědřit Rusku drtivou porážku, jsou její šance v roce 2024, kdy bude čelit mnohem silnějšímu Rusku, mnohem menší,“ soudí.

A také říká, že podporovat slabší stranu jen prodlužuje utrpení a válku. „V nejhorším případě bude válka a utrpení věčné. Ale můžete mít dobrý pocit, když jste daleko a to utrpení nemusíte vidět,“ podotýká s tím, že nejjednoduší způsob, jak utrpení ukončit je buď podpořit vítěze, nebo stáhnout podporu slabší straně. „Pokud budete čekat moc dlouho, vítěz během totální války bude mít takové ztráty, že nic než totální vítězství mu stačit nebude.

Co by Rusové letos mohli udělat, pak zhodnotil analytik Tyler Weaver. Doslechl se totiž, že Rusové do oblasti operací posílají posily z Krymu. Což ho přimělo se zamyslet nad potenciálním směrem ruské ofenzivy. Diskuse se vedou zejména o severu, tedy o Charkovu, Kupjansku, Slavjansku, Kramatorsku a Sumy. Ochrana hranic je v této oblasti slabá a Putin sám uvedl, že bude potřeba zajistit ochrannou zónu okolo hraničního pásma, nemluvě o tom, že by se jednalo o svého druhu pomstu za charkovskou protiofenzivu.

Ale podle analytika je zde lepší příležitost. Totiž útok z jihu, podél Dněpru. Zatímco obsazení Charkovského regionu by pozice u Donbasu neovlivnilo, nemluvě o ukrajinské logistice, ofenziva podél řeky by přerušila ukrajinskou komunikaci přes Dněpr. „Vše, co by bylo posláno směrem na Donbas, by muselo projít přes nyní nebezpečně ohroženou výspu a pevnost Charkov by byla v podstatě nevýznamná,“ míní Weaver.

Samozřejmě, tento plán by byl riskantní, jednalo by se v podstatě o opačnou verzi ukrajinské letní ofenzivy ve stejném terénu, takže se na začátku dá očekávat velice tuhý odpor. A vyžadovalo by to dobytí dvou měst, ne jen jednoho. Nicméně, obě města mají dohromady stejnou populaci jako Charkov.

„Na začátku války by bylo něco takového logisticky obtížné kvůli špatné infrastruktuře v regionu, ale Rusové již dva roky budují a opravují infrastrukturu v Záporoží a Chersonu. A jak nám nedávno předvedli v Avdijivce, ve skutečnosti nemají problém s prováděním odvážných bojových plánů, které se poněkud vymykají konvenčnímu chápání,“ podotýká analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Věčně živý, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 26.02.2024 12:14:44
"Drang na Osten" vrtá v palicích pohrobkům nácků a fašounů, a západ podrazem na Rusko v případě minských dohod ucítil příležitost. Kdyby se válkychtiví ........ již na začátku obrátili na ty, zejména staré spoluobčany, kteří o válčení něco vědí, dozvěděli by se, že už od začátku nemá Ukrajina žádnou šanci. A to ani s USA ani s EU. To je fakt. Pokud jde o situaci Česka, tak tato vláda dostala republiku do svízelné situace. Nejprve odzbrojila armádu, a dále nedozbrojila či nedovybavyla stávající jednotky vojska aby bylo funkční. A nyní nás budou ještě strašit válkou? Prosím vás, vždyť na straně Česka nemá ani kdo, ani čím a dokonce ani za co bojovat. Kdo by chtěl umřít za ty a ideje těch, kdo nás do toho prů*eru zatáhli?

|  23 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…