O sudu s prachem, na kterém sedíme. Poznámky z jaderného skladiště nedaleko Prahy

25.03.2014 9:34

REPORTÁŽ Jaderné hlavice, které mohly mít dohromady sílu mnoha Hirošim. Skrývali je Rusové v bunkrech v Brdech. Zájemce tam včera zavezl novinář a spisovatel Milan Syruček a bylo se na co dívat. Dnes má jaderné zbraně hned devět zemí, což dle mnoha odborníků dělá z každého problému, třeba i nepokojů na Ukrajině, hrozbu nedozírných následků.

O sudu s prachem, na kterém sedíme. Poznámky z jaderného skladiště nedaleko Prahy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule v brdském objektu Javor 51, kde byl skklad jaderných hlavic SSSR

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

„Když  jsem si tu kaši navařil, tak se s vámi o ni podělím," sdělil na úvod Milan Syruček, když včera představoval svou knihu Záhady brdských lesů v Evropském domě v Praze. Publikace unikátně pojednává o tom, co se všechno skrývalo v lesích vojenského újezdu v Brdech. Jako jedna z prvních dokládá, že v tamních bunkrech Javor poblíž vesnice Míšov, ale nejen tam, skladovali vojáci SSSR jaderný arzenál.

Mnoho kmotrů

Syruček si na představení nové, již sedmadvacáté knihy, která prý byla z hlediska ověřování faktů jednou z nejsložitějších, pozval několik důležitých kmotrů. Náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Jakůbka, místopředsedu Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka a zakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha.

„Přečetl jsem si knihu Je třeba se bát Ruska, která je vlastně pořád vysoce aktuální. Jsem rád, že mohu být kmotrem další výjimečné publikace, tedy knihy o Brdech, kde byly několik desítek let skladovány jaderné hlavice a pak se tam měl stavět radar," řekl Jakůbek. „Odkrývání historie je nedílnou součástí naší kultury. Každý z europoslanců má i povinnost informovat ostatní o dějinách své země," sdělil Vlasák.

„Byl jsem z toho dost nesvůj, když jsem se dozvěděl, že nedaleko Prahy byly desítky jaderných hlavic připravených k odpálení. Jejich síla přitom byla mnohonásobnmě větší než ta v Hirošimě. Tato knížka je zajímavá a vysoce aktuální, když si člověk představí, že jsme tu žili v podmínkách, kdy nám za zády do země vozili jadernou munici," doplnil Janouch. Pak se poukázalo i na to, že neklid na území Ukrajiny může být v těchto souvislostech ještě větší hrozbou, než jakou si dokážeme představit.

Školení o atomovkách

Ostatně do objektu Javor 51 u obce Míšov byli následně zájemci zavezeni na prohlídku. Vzhledem k tomu, že o Atom Muzeum, které tam před půl rokem vzniklo, je neustále obrovský zájem a prohlídky probíhají jen o sobotách, si tuhle příležitost nenechal ujít skoro nikdo. Takže železná brána, pes v kleci, malé parkoviště a pod střechou se do podzemí otevřely mohutné dvojitě opancéřované dveře.

„Máme třeba unikátní obrázky z Pervomajsku z Ukrajiny, kde se zachovalo jedno jediné silo, kde byla raketa Satan, nejstrašnější zbraň studené války. Dělala čest svému jménu. Jedna raketa, co měla ve své hlavici deset malých jaderných zbraní, byla schopna vyklidit území tří set tisíc kilometrů čtverečních. Na území Ukrajiny jich bylo rozmístěno devadesát. Takže jen Ukrajina byla schopna třikrát zlikvidovat planetu," pochlubil se například Václav Vítovec, jeden ze tří nadšenců Nadace Železná opona, kteří muzeum vypiplali do dnešního stavu.

„Ukrajinci je nechtěli odevzdat, ale Moskva s Washingtonem shodně tvrdily, že pokud tak neučiní, neuznají jejich nezávislost a budou vetovat přijetí Ukrajiny do OSN. Nakonec to bylo podepsáno s podmínkou, že bude zachována celistvost Ukrajiny," doplnil jej Syruček.

Bunkr Javor 51

„Neexistuje nic hrozivějšího, než jsou vodíkové bomby. Neexistuje nic, co by je předčilo destrukční silou. Atomové bomby štěpného typu jsou proti nim hračkami pro děti. Pro vodíkovou pumu totiž neexistuje funkční limit a lze vyrobit takovou bombu, že roztrhne celou planetu. K tomu je třeba dodat, že jde o málo publikované údaje. Na světě bylo celkem uděláno 2026 testů jaderných zbraní. Je důležité vědět, na jakém sudu s prachem sedíme," podotkl ještě Vítovec.

Bunkr je obrovský, rozdělený na několik sálů, v nichž jsou různé expozice. Ostatně je svého druhu jediným muzeem na světě, protože zbývající dvě se týkají raketových základen v ukrajinském Pervomajsku a americké Arizoně. Toto české je však i depozitem jaderných hlavic, tedy skladem toho, co teprve z rakety činí tak nebezpečnou zbraň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…