Dostavba dálnice D3? Zřejmě se jí nikdy nedočkáme, obává se vědma

09.03.2013 18:10

Nejen Jihočeši, ale všichni, kteří míří od Prahy na České Budějovice a dále na jih, by už konečně uvítali, kdyby mohli jezdit po dálnici. Jenže kompletní dostavba dálnice D3 je v nedohlednu. Její dokončení spíš připomíná nekonečný příběh. Vědma Dagmar Kroužilová, která nedávno dělala pro ParlamentniListy.cz rozhovor, dokonce uvedla, že se obává, že tato komunikace komplet snad nikdy nebude.

Dostavba dálnice D3? Zřejmě se jí nikdy nedočkáme, obává se vědma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Letos v létě se otevře další kus D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Jde o 25 kilometrů dlouhý úsek, který uleví městům Planá nad Lužnicí a Soběslav, přes které jezdí denně desítky tisíc aut. Jenže základní problém s tranzitem nevyřeší. Ten zřejmě vyřešen ještě dlouho nebude. „Vše záleží na penězích, na výkupech pozemků. V současné době se připravuje stavba obchvatu kolem Českých Budějovic a trasy od Budějovic do Bošilce. Pokud se ještě letos podaří dovykoupit potřebné pozemky, pak by se mohlo začít s těmito úseky. Je to ale složitý proces,“ řekl pro ParlamentniListy.cz senátor za ODS, starosta Chýnova a předseda sdružení pro dostavbu D3 Pavel Eybert.

Snad se v následujícíh letech podaří dokončit jihočeskou část, doufá Eybert

Právě výkupy pozemků a další peníze od státu brzdí dostavbu 160 kilometrů dlouhé důležité spojnice, která má nejenom regionální a český, ale celoevropský význam. „Neviděl bych pozitivně snahy o to, aby se část dálnice financovala formou PPP projektem. Tedy, aby do něj vstupoval soukromý subjekt. Doufám, že se podaří v následujících letech dokončit alespoň tu jihočeskou část, na kterou naváže rychlostní silnice směrem na hranice s Rakouskem,“ věří Eybert.

Jenže sám je skeptický k tomu, kdy že to tak bude. Podle všeho ale dálnice nebude dokončena dříve než v roce 2030. Protože jsou ale stále spory o území směrem od Tábora na Prahu, není vůbec jasné, kdy tady se začne s další částí stavby. Největší "ťafku" dala celému projektu přední česká vědma Dagmar Kroužilová, ke které se chodí radit politici, soudci, advokáti či někteří umělci.

Kroužilová: Do dvaceti třiceti let dokončení stavby nečekejte

„Nechci nikoho strašit, ale mám za to, že ta dálnice hotová celá nikdy nebude. Nebo ne tedy v nejbližších desetiletích. Blokováno je to tam penězi a neschopností některých politiků dostatečně prosazovat tuto zásadní stavbu. Obávám se, že nejméně v dalších dvaceti třiceti letech nebude tato komunikace dokončena a budou s tím ještě velké potíže,“ míní Kroužilová, která třeba jasně předpověděla, že s určitostí se prezidentem ČR stane Miloš Zeman.

Dálnice D3 od Prahy na České Budějovice a dále v podobě rychlostní silnice by vyřešila nejen přetíženost s dopravou, ale i velmi nebezpečné úseky současné mezinárodní silnice E55. Například v pátek tomu bylo 10 let, kdy se u jihočeských Nažidel, nedaleko Dolního Dvořiště stala nejtragičtější autobusová havárie všech dob v Česku. U nehody neoplanu tehdy zahynulo celkem 19 lidí, dvacátý zemřel později na následky zranění. I když byly po tragédii sliby o tom, že silnice smrti se musí změnit, dodnes se nezměnilo nic a zůstalo jen u slibů politiků, ať už od těch nejvyšších, tak i u krajských. Nikdo za posledních deset let nedokázal nic s touto přetíženou silnici vedoucí na hranice nic udělat a od té doby se zde stalo mnoho nehod, některé byly i smrtelné.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…