Středočeši budou jezdit po rozbitých silnicích. Nadějí jsou jen eurodotace

26.12.2012 18:59

Do oprav rozbitých středočeských silnic příští rok půjde jen minimum financí. Tedy pokud krajský úřad nezíská dotaci. Opozice kritizuje seškrtání investic s tím, že zbývá jen na úklid sněhu a sekání příkopů.

Středočeši budou jezdit po rozbitých silnicích. Nadějí jsou jen eurodotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

Rozpočet na příští rok počítá s 2,5 miliardy korun na oblast dopravy. Po odečtení autobusové a drážní dopravy zbývá 800 milionů korun. Ty mají pokrýt údržbu silnic v zimě a sekání v létě. Podle opozice ale nebudou stačit na potřebné rekonstrukce.

Opozice: Peníze stačí jen na údržbu silnic, ne na opravy

„Kromě toho mají putovat i na opravy. Po údržbě na ně ale peníze nezbydou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz lídr středočeské ODS Raduan Nwelati. Do dopravy v kraji bude příští rok putovat o 244 milionů korun méně, než letos. Rozbitým silnicím svítá naděje jen v evropských dotacích. Středočeský kraj má na rok 2013 připraveny projekty za 1,3 miliardy korun. „Jejich realizace je však závislá na dostatku finančních zdrojů na kofinancování podílu kraje,“ uvedla Markéta Vítková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Jedinou nadějí rozbitých silnic jsou dotace

V takovém případě by dotace pokryly 85% nákladů. Zbytek by kraj musel platit ze svého a hledat peníze v napjatém rozpočtu. O realizací konkrétních projektů a jejich objemu v případě úspěšnosti žádostí budou rozhodovat zastupitelé. Opozice však nesouhlasí s omezení investic na opravy. „Do roku 2008 putovalo do silnic jeden a půl až dvě miliardy korun. David Rath pak částku snížil na jednu miliardu a teď je to osm stovek milionů a bude to sotva stačit,“ dodal Nwelati.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…