260 tisíc čerpadlo, 200% zdražení elektřiny. Podvedení občané jdou na Fialu

14.11.2023 10:32

Kdo má tepelné čerpadlo, ten si příští rok připlatí, alespoň podle výpovědi energetického analytika Ušetřeno.cz Tomáše Vrňáka. „Zvýšení regulovaných poplatků je pro zmíněnou domácnost s tepelným čerpadlem enormní a dosahuje 150 procent,“ uvádí dotyčný. Na sociálních sítích se pak ozvali majitelé tepelných čerpadel. Cítí se podvedení. A rétoricky „jdou“ na Fialu a vládu. „Super. Pořídil jsem tepelné čerpadlo za 260 tisíc, zafixoval si elektřinu do konce roku 2024, a teď koukám, že stejnak zdražení neujdu,“ ozval se jeden z nich. Podle jedné odběratelky elektřiny od ČEZ se od podzimu 2021 zvýšila cena o 200 %. Ozvali se také ti, kdo tušili, že když se na tepelná čerpadla dávaly dotace, tak že si stát najde cestu, jak peníze získat zpátky.

260 tisíc čerpadlo, 200% zdražení elektřiny. Podvedení občané jdou na Fialu
Foto: ACOND
Popisek: Tepelné čerpadlo - ilustrační foto

Slovo „kotlíkové dotace“ se v Česku skloňuje už řadu let. Stát vydal na výměnu starých kotlů za nové, případně za tepelná čerpadla, miliardy. Včera však pro ty, kdo si s dotacemi nebo i bez nich nainstalovali tepelné čerpadlo, přišla špatná zpráva. Již před nějakou dobou bylo oznámeno, že se zvýší regulovaná cena elektřiny. Premiér sice uklidňoval, že zdražení nebude tak extrémní. Podle včerejšího článku Novinky.cz pro některé evidentně bude a nebude jich málo.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
To, že zdražení nemá být tak drastické, totiž platí pro ty, kdo nemají cenu elektřiny fixovanou. Kdo ji fixovanou má, toho se týká pouze zdražení regulované složky. „Většiny zákazníků se žádné zlevňování týkat nebude. Kdo si například fixoval cenu v roce 2021, tomu platby zdraží o devatenáct procent,“ řekl serveru ředitel sekce energie společnosti Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok.

„A o pětinu, téměř o 11 700 Kč, víc než nyní zaplatí příští rok podle energetického analytika Ušetřeno.cz Tomáše Vrňáka například domácnost, která si letos fixovala cenu a používá v distribuční oblasti ČEZ tepelné čerpadlo a spotřebuje megawatthodinu ve vysokém a devět megawatthodin v nízkém tarifu,“ píší dále Novinky.cz.

„Zvýšení regulovaných poplatků je pro zmíněnou domácnost s tepelným čerpadlem enormní a dosahuje 150 procent. Je varovné, že lidé, kteří přecházejí na ekologický způsob vytápění, zatímco dříve vytápěli například tuhými palivy, budou takto znevýhodněni,“ podotkl Vrňák s tím, že výpočet ČEZ byl zavádějící.

„Skvělý,“ komentoval ironicky fakt, že bude za elektřinu platit mnohem více, Oldřich Fojtík, který topí tepelným čerpadlem. A poznamenal ještě, že „český průmysl jistě skáče radostí a konkurenceschopností“. „Já věděl, že dělám dobře, když jsem ta tepelná čerpadla dával, že ten kotel v kotelně pro jistotu nechám,“ dodal do třetice.

Vysvětlil, že mu klidně může jít cena elektřiny nahoru o 150 %, přičemž 100 % z toho je cena elektřiny a 50 % pak regulovaná složka.

S tím, jaké sumy musejí platit, se svěřovali i další. „TČ (tepelné čerpadlo) vzduch, voda (12 kw TČ), tarif pro velkoodběratele, rodinný dům třídy B, navýšení od podzimu 2021 o cca 200 %, roční daň OZE v 2021 9600 Kč. Průměrná spotřeba 16 MWH/rok. Bez plynu. Nemám hypotéku, ani jiný finanční závazek. Nemusím říkat, co si myslím a honí se mi hlavou,“ uvedla jedna z diskutujících a Fojtík přitakal, že je na tom podobně, jen jeho spotřeba je menší.

„Super. Pořídil jsem tepelné čerpadlo za 260 tisíc, zafixoval si elektřinu do konce roku 2024, a teď koukám, že stejnak zdražení neujdu. V tomhle našem životním prostoru to jde nějak do prdele, zdá se mi...“ komentoval Radan Beneš.

Fojtík dodal, že kamna pro něho nejsou úplně dobrá alternativa, protože trpí těžkým astmatem. „No jo, jenže to je pro zdravýho, pár polínek do krbovek ještě jo, ale tahat se s uhlím... Navíc když to spočítám, tak co šlo uhlí nahoru, mi to topení TČ vyjde finančně skoro stejně a bez práce,“ reagoval.

Čerpadlo zřejmě nemá kvůli ekologičnosti. „Není z něj smrad po celé vesnici a hlavně praktičnost a pohodlí. Ono tahat se každý den s kbelíky uhlí nebo řezat a skladovat kamion dříví není taky žádná hitparáda, zvlášť když zdraví neslouží,“ narážel opět na své onemocnění.

Další mu doporučoval, aby přestal kouřit. „Poněvadž topím TČ, tak pouze u té regulované složky mi to dělá ne 4000,-, ale 14 000,-. Plus dalších přes 20 000,- za silovku,“ vysvětloval majitel čerpadla.

Pan Fojtík nebyl jediný, kdo byl z článku a zjištění v něm obsažených, rozezlen. „Vláda Petra Fialy veřejně opět lhala přímo na tiskové konferenci ohledně zvyšování cen energií! Vláda je zcela nekompetentní. Dokazuje to každým dnem, kdy se zasazuje o ekonomickou likvidaci střední třídy,“ reagoval na zprávu fotograf Martin Motlík. A dodal: „Alarmující skutečností v rámci zvýšení regulovaných poplatků energií je situace kolem ekologičtějších zdrojů. Právě domácnosti využívající tyto ‚zelené‘ zdroje energií budou zasaženy podstatně! Je to krok proti občanům ze strany vlády Petra Fialy a také to potvrzuje, že na ekologický fanatismus Green Dealu EU doplácíme již dnes. Celý ‚zelený‘ koncept EU, je nereálný a špatný. Vláda dlouhodobě slibuje výhody a dotace uživatelům eko zdrojů. Čeho se ve skutečnosti dočkali? Nejdražší energie v Evropě, daň za využívání těchto zdrojů.“

„My, co ovládáme alespoň trojčlenku, jsme si prudké zdražování elektřiny spočítali. Ti ostatní se mohou o dalším lhaní vlády přesvědčit v tomto článku, anebo si počkají na vyúčtování. Rodiny s předškolními dětmi topící elektřinou, to budou mít hodně těžké,“ odhaduje podnikatel a vědec Tomáš Stejskal.

Ozvala se také řada těch, kdo dle svých slov čekali, že stát majitele čerpadel „vyšplouchne“. „To opravdu nejde, nesmát se tomu. Jako opravdu jsem to čekal a každému, kdo si to chtěl pořídit, jsem radil, ať to nedělá. Je fajn, že jako amatér umím odhadnout kroky těchto loupežníků,“ uvedl jeden. „Tak to tepelný čerpadlo je prostě pí*ovina, kdo to nepochopil a zakoupil, se přesvědčí na vlastní peněženku. Ještě že máme krb,“ přidal se Martin Musil. „Ať žije pokrok. Vždy se vyplatí investovat... dotace na přímotopy, plynové kotle, tepelná čerpadla, solární panely, větrné elektrárny. Stát vždy najde způsob, jak nás oholit,“ komentoval Pavel Roman.

„Pro pamětníky: stejně jako to bylo s přímotopy a později s plynem... Panská láska po zajících skáče,“ připomínal Jiří Doskok. „Já čekám, co se časem chystá na lidi s fotovoltaikou. Čuchám nějakou podobnou sviňárničku, až to bude mít většina na střeše,“ odhaduje Kateřina Vávrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

poděkujte mladým, praze , hloupým co nám navolili zločineckou ods aspol ,pokaždé je vláda mafie ods a spol peklo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 14.11.2023 11:43:07
ale jitrnice zmanipulované medii, neziskovkami, youtubery, nám to peklo rádi dopřejí

|  18 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…