Až mrazí. Celá pravda o zdražení. „Náhoda?“

29.02.2024 11:10 | Analýza

Prudký růst cen v Česku už postupně odeznívá, ale při pohledu na to, o kolik se co v Česku zdražilo za poslední 2 roky, až mrazí. Jen náklady na bydlení, energie, paliva a vodu se lidem dle dat Českého statistického úřadu zvedly za dva roky průměrně až o 45,6 %, výdaje na léky a zdraví o 21,7 % a oblečení je oproti roku 2021 dražší o 35,4 %. Ekonomové Tomáš Adam a Jiří Schwarz ml. si všimli, že skokové zdražení posledních let se týká téměř výhradně postkomunistických zemí. Pravda je prý taková, že hranice masivní inflace vede tudy, kudy vedla někdejší „železná opona“.

Až mrazí. Celá pravda o zdražení. „Náhoda?“
Foto: Repro Facebook
Popisek: Přeplněný supermarket

Z ročních indexů spotřebitelských cen zboží a služeb vyplývá, že si v posledních letech Češi pohoršili u velkého množství zboží a služeb velmi výrazně a výjimkou zdaleka nejsou ani případy, kdy ceny některých položek vzrostly jen během posledních dvou let o 30 až 40 %.

Že zdražovaly potraviny, si asi všiml každý Čech, který v uplynulých dvou letech navštívil alespoň jednou supermarket a to, že byly celkově ceny potravin o 34,4 % vyšší v roce loňském oproti těm v roce 2021, překvapí málokoho. Ceny se ovšem velmi výrazně zvedly i u dalších položek, z nichž mnohé s podobnou výší růstu cen lidé spotřebovávají rovněž na denní bázi.

Zvláště poslední dva roky se zvedly ohromně náklady na bydlení, energie, paliva a vodu, u nichž si lidé připlatili v roce 2023 oproti roku 2021 až 45,6 %, což je výrazný skok, když vezmeme, že celkově se tyto náklady zvedly od roku 2015 o 62,9 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud někdy vůbec existoval nějaký významný rozdíl mezi Západem a Východem, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 29.02.2024 12:10:24
tak se za těch 30 let akorát těžce prohloubil... Chcete mi snad někdo tvrdit, že naše životní úroveň byla až tak nízká, ve srovnání s Řeky, Francouzi, Španěly a jinými? Jasně, že je rozdíl, když se srovnaly průměrné podmínky naše a Německa, Lichtenštejnska či Dánska. Všude je něco... Ovšem to, že jsme nyní těžce vykrádáni, to nikdo neoddiskutuje.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…