Církve dostanou majetek za 75 miliard. Už plánují, jak s ním naloží

12.11.2012 13:03

Církve by podle zákona o majetkovém vyrovnání mohly od státu dostat majetek v hodnotě 75 miliard. Jedná se zejména o rozsáhlé lesní a zemědělské půdy, některé budovy a vodní plochy. Server Aktuálně.cz zjišťoval, co by čtyři největší církve s nabytým majetkem podnikly.

Církve dostanou majetek za 75 miliard. Už plánují, jak s ním naloží
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Římskokatolická církev by podle tiskové mluvčí České biskupské konference Zuzany Burdové přidělila majetek jednotlivým právnickým osobám, farnostem nebo řádům. Nejbohatší církev se přitom případnou správou navráceného majetku zabývá už několik let a také dlouhodobě pracuje na identifikaci původního majetku pomocí archivů nebo pozemkových knih.

Řád augustiniánů shromáždil všechny podklady o původním majetku. Nejspíš ho budou pronajímat

Takhle si počíná například augustiniánský řád. Ten už má podklady o původním majetku shromážděné řadu let a jakmile vstoupí v platnost zákon o majetkovém vyrovnání, přihlásí se o své nároky. „Jedná se především o zemědělskou a lesní půdu u Prahy o výměře přes 1 tisíc hektarů, která dříve patřila k našim velkostatkům. Navrácený majetek budeme pronajímat," řekl Aktuálně.cz člen řádu Juan Provecho.

Augustiniáni se starají o rozsáhlý klášter a kostel na Malé Straně, který jim byl vrácen v 90. letech. Část kláštera, kam patří také pivovar, řád využívá pro své účely. Většina objektů se ale pronajímá hotelovému zařízení. Vydělané peníze jdou na opravu kláštera, splácení dluhů a vlastní charitu.

Provecho odmítl, že by augustiniáni nebo jiné řády začaly rozprodávat navrácený majetek.  Spíš se bude pronajímat. Největší majetek nejspíš připadne strahovským premonstrátům, mohou dostat zpátky až 9 tisíc hektarů.

Českobratrská církev využije restituce na podporu svých farností

Českobratrská církev evangelická (ČCE) má v Česku oficiálně 52 tisíc věřících. O majetek budou žádat jednotlivé farní sbory. Pokud jim bude majetek navrácen, bude využit pro financování konkrétní farnosti a její činnosti. „O použití případného výnosu navráceného majetku budou rozhodovat demokraticky zvolené orgány příslušného sboru, tzv. staršovstva," uvedl tiskový mluvčí ČCE Tomáš Najbrt.

Dodal, že ČCE měla kvůli historickému vývoji v Českých zemích ve vlastnictví pouze pozemky malého rozsahu. Většinou šlo o dary členů církve, které sloužily k zajištění živobytí kazatele a jeho rodiny.

Církve s vráceným majetkem dobře naloží, slíbila generální sekretářka

Generální sekretářka Ekumenické rady církví Sandra Silná tvrdí, že církve počítají s větší pozorností a že jsou připraveny dobře s majetkem hospodařit. Církev bratrská podle svého mluvčího Daniela Fajfrta nejspíš majetek díky novému zákonu nezíská, protože její původní majetek už státu nenáleží.

Podobně odpověděl i Karel Potoček z Církve československé husitské: „Podle současné podoby navrhovaného zákona by se Církvi československé husitské navrátil pouze zlomek z původního majetku. O správci majetku proto neuvažujeme."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…