Ekonom Ševčík pomlouval před lidmi současné politiky. A padala silná slova

29.11.2012 16:31

V knihovně liberecké Technické univerzity se debatovalo o budoucnosti eura. Jako jeho velký kritik se ukázal jeden z hostů, které si sem pozvali - Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Své vystoupení uzavřel humornou říkankou: „Už ani korunu nazmar a euru nazdar!“ Předtím se tvrdě obul do politiků.

Ekonom Ševčík pomlouval před lidmi současné politiky. A padala silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

„Manipulují veřejné mínění, dezinterpretují informace, zkreslují realitu, jsou narcistní a sebestřední,“ konstatoval Ševčík na adresu zákonodárců.

Euro pak hájil jeho český národní koodinátor Oldřich Dědek. „Kde se berou ty síly, které neustále integrační projekt drží pohromadě a ženou dopředu? Já si myslím, že je to proto, že integrace má své nesporné výhody,“ uvedl. Nejhorší variantou by podle něj bylo rozpuštění eurozóny. „A návrat někam do šedesátých let s představou volného obchodu. To je cesta k otroctví,“ dodal.

Téma debaty organizátoři z libereckého Eurocentra nazvali Má euro budoucnost a půjde někdo z kola ven? Na to odpověděl Ševčík jednoznačně. „Euro budoucnost nemá a z kola ven určitě někdo půjde a možná se budeme divit, kdo bude první,“ řekl na úvod zaplněnému sálu univerzitní knihovny pětapadesátiletý ekonom, jemuž po celou dobu besedy ležel spořádaně u nohou jeho pes.

Politici nejsou vůbec spjati s reálným životem

Miroslav Ševčík nemá politiky v lásce. „Politika má být správou věcí veřejných. Ale v posledních dvou dekádách je vysoce individualizovanou záležitostí. Politici se seskupují do zájmových skupin, kde se snaží přerozdělovat záležitosti týkající se soukromého sektoru na oblasti veřejného zájmu. Za něj prohlašují kdykoli kdeco,“ upozornil. U evropských struktur je demokratický deficit podle něj velmi vysoký. „Politici na centrální a evropské úrovni povětšinou vůbec nejsou spjati s reálným životem běžných občanů. Každému doporučuji navštívit Evropský parlament. Takové panoptikum uvidíte pouze tady,“ zmínil.

Manipulace s veřejným mínění, zkreslování informací, sebestřednost

„Současný politik je uměle vytvořená osoba imagemakerů. Jejich nejhorší vlastností je, že se snaží manipulovat veřejné mínění, a to jim mnohdy podléhá. Dezinterpretují informace, zkreslují realitu, vytvářejí prostředí sociální demagogie, jsou narcistní a sebestřední. Netýká se to zdaleka jen českých politiků,“ domníval se Ševčík.

Dlouhodobě obstojí jediná země - Švýcarsko

Za jednou z hlavních přičin současné dluhové krize je podle Ševčíka masivní přerozdělování. „V jednu chvíli narazí na svůj strop. Část z nich, která je svázána se sociálními výdaji, je neufinacovatelná dlouhodobě. Čímž myslím dvě až tři desetiletí,“ objasnil. Z tohoto pohledu je schopná obstát jediná země – jejiž jméno jistě není překvapením. Jde totiž o Švýcarsko.

Ševčík nabádá rozlišovat dluhovou, finanční a hospodářskou krizi, mají ale několik společných příčin. „Rozšiřování veřejného sektoru, snaha financovat populistické sliby politiků v předvolebních bojích, naprosto neufinacovatelný stát blahobytu a dlouhodobá expanzivní politika velkých centrálních bank. Evropská centrální banka se v současnosti chová zločinně,“ zvolil tvrdá slova Ševčík.

Bilion euro se za poslední rok nasypalo do kolabujících ekonomik

A čím se mu tak tato významná instituce znelíbila? „Nakupuje státní dluhopisy nejzadluženějších ekonomik – Řecka, Itálie, Španělska, Portugalska, Irska - a kvantitativně uvolňuje peníze. Za poslední rok se nasypal bilion euro do bank, které za ně nakupovaly státní dluhopisy kolabujících ekonomik. Nejde v žádném případě o systémové řešení,“ zdůraznil. Další příčinu krize vidí ve financování naprosto nesmyslných projektů, které by soukromý sektor nikdy nerealizoval, protože jsou neefektivní a neživotaschopné.

V Evropském parlamentu se zabývají často nesmysly

Evropskou krizi zapříčinilo podle Ševčíka selhání autorit, kterými myslí například Evropský parlament. „Projednává často naprosté nesmysly, jako příklad z poslední doby uvedu nařízení, aby ve vedení soukromých společností bylo 40 procent žen. U nás na Moravě by se řeklo, že jde o zhovadilost. Kdyby to slyšel Baťa, obrací se v hrobě,“ konstatoval. Jeho drtivé kritice ale neušly ani vlády jednotlivých evropských zemí. „Vytvářely deficit i v době ekonomického růstu,“ upozornil.

Zadlužuje se i Německo

Hlavním ekonomickým motorem Evropské unie je bezpochyby Německo. I to se však v posledních třech letech výrazně zadlužilo. „Jejich dluh vzrostl o 17 procent. Takové výrazné tempo zadlužování může ohrozit i samotnou německou ekonomiku,“ obával se Ševčík. Vnitřní zadlužení se zvyšuje i u jiných zemí, ale německá ekonomika se považuje za tu, která má eurozónu zachránit.

„Ač o tom politici nehovoří, Řecko vpodstatě zbankrotovalo. Bankrot znamená, že někdo není schopen splácet své zavazky. Což Řecko už nedokáže několik let,“ upozornil. Trošku pozitivní zprávou je, že Česko je v první pětce nejméně zadlužených zemí Unie.

Co udělala Evropská unie za chybu?

„Přeskočila nižší formy integrace, vrhla se na vytvoření hospodářské a měnové unie. Přitom nemá vytvořený jednotný, společný ani vnitřní trh. A navíc chce dělat unii politickou – federaci,“ podivil se Ševčík. Evropská unie podle něj hlavně slouží eurokracii. „To je až šest stovek politiků, úředníků či lobbistů,“ vysvětlil. Flikovat současnou eurozónu je možné dle názoru Ševčíka ještě deset až patnáct let. „Což je zhruba životnost politiků, proto jim to vyhovuje,“ mínil. „Tudy ale cesta nevede,“ zdůraznil.

Možná vznikne tvrdé jádro

Ševčík upozornil na zajímavou možnost budoucího vývoje. „Všude se mluví, že z eurozóny odejdou Řecko, Španělsko či Portugalsko. Ale může dojít k opaku, že vystoupí naopak nejsilnější ekonomiky. Vzniklo by tvrdé jádro – Německo, Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko,“ ozřejmil. Současná dluhová krize bude trvat podle Ševčíka delší dobu, odhaduje ji na třicet let. „Evropská unie je ve slepé uličce, která může skončit koncem svobody a tržního hospodářství,“ obával se. „Jsem Evropan, eurorealista. Nechci, aby padla Evropská unie, ale aby se vrátila ke svým kořenům a prohlubovala je,“ zdůraznil Ševčík.

Integrace je výhodná

Po něm s nelehkou úlohou euro hájit vystoupil Oldřich Dědek, který je národním koordinátorem pro zavedení eura v České republice. „Milton Friedman prorokoval v roce 1999, že eurozóna se rozpadne do tří let. Máme rok 2012 a rozpad se nekoná. Jak je to možné?“ ptal se. Hlavním tématem mezi evropskými politiky podle jeho slov není vystoupit z eurozóny, ale naopak vytvořit bankovní unii. „Kde se berou ty síly, které neustále integrační projekt drží pohromadě a ženou dopředu? Já si myslím, že je to proto, že integrace má své nesporné výhody,“ uvedl Dědek.

Nejsou možné měnové války

Národní měny podle něj vytváří překážky obchodu. „Jednou z největších výhod společné měny je to, že není možné provádět měnové války. Kdežto Američané si stěžují na Číňany, že používají malý kurz, Brazilci zase na Američany. Pokud by krize dopadla na Evropskou unii za situace, kdy by měly státy národní měny, nastalo by panikaření, uvolňování měnových politik s cílem co nejvíce urvat a získat konkurenční výhodu. Byl by to závod ke dnu. Tak jako se to stalo mezi první a druhou světovou válkou,“ upozornil.

Spor o rozpuštění eurozóny

Eurozóna se podle Dědka snaží problém řešit. „Končí etapa žití na dluh a je snaha naučit se žít s konsolidovanějšími financemi,“ konstatoval. Nejhorší variantou by podle něj bylo rozpuštění eurozóny. „A návrat někam do šedesátých let s představou volného obchodu. To je cesta k otroctví,“ sdělil Dědek, přičemž vedle sedící Ševčík s ním výrazně nesouhlasil. „Naopak. Nejlepším scénářem by byl řízený rozpad eurozóny. Ať si půjčí Pavla Kysilku, který dělal rozpad československé měny. Určitě by to technicky zvládl,“ komentoval Ševčík.

Česko patří k nejvyspělejším zemím světa

Na závěr trochu optimističtější zpráva do tohoto pochmurného textu. „Česko pořád patří do první dvacítky nejvyspělejších států světa. A pokud by mělo lepší politiky, je v první patnáctce,“ myslí si Miroslav Ševčík.

Miroslav Ševčík je český ekonom a vysokoškolský učitel. Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze a ředitel Liberálního institutu.

Oldřich Dědek je uznávaným ekonomem, bývalým viceguvernérem České národní banky. Přednáší na Institutu ekonomických studií FSV UK. Od března 2007 je národním koordinátorem příprav na zavedení eura v České republice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…