Fialo, cože? O 10 Kč dražší vepřové. Cukr, sýry. A pak to nejhorší

11.10.2023 8:18 | Analýza

Ceny potravin zlevňují, tvrdí premiér Petr Fiala. V halířových či korunových položkách ano, nicméně ve statistikách za září lze najít o 10 Kč dražší vepřové. I cukr a sýry zdražují. Zemědělci přitom zlevnili své výrobky meziročně o 16,4 %. Pak ovšem přichází pro občana to nejhorší: Náklady na bydlení. Vodné meziročně vzrostlo o 16,3 procenta, stočné o více než 25 procent, ceny tepla a teplé vody o 36,2 procenta a také pohonné hmoty nezlevňují, jak se očekávalo.

Fialo, cože? O 10 Kč dražší vepřové. Cukr, sýry. A pak to nejhorší
Foto: Repro Facebook
Popisek: Cukr v supermarketu

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
I v září se v Česku výrazně zdražovalo a meziročně u nás vzrostla cenová hladina až o 6,9 procenta, a přestože je tak meziroční inflace vysoko nad dvouprocentním cílem České národní banky (ČNB), dobrou zprávou zajisté je, že i nadále pokračuje její sestupný trend a již osmý měsíc v řadě se zdražování zpomaluje. V meziměsíčním srovnání pak ceny oproti srpnu (kdy meziroční míra inflace činila 8,5 procenta) poklesly o 0,7 procenta.

Údaje naznačují, že aktuální vlna prudkého zdražování, které od období vzniku samostatné České republiky nemělo obdoby, pomalu polevuje a meziroční inflace se vrátila alespoň k úrovni, kde byla naposledy v prosinci 2021 (tehdy spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 6,6 procenta) a lehce optimisticky dopadl vývoj i nad očekávání centrálních bankéřů, kteří čekali, že bude zářijová cenová hladina meziročně výše o 0,3 procenta, než tomu bylo ve skutečnosti.

„Zapříčinilo to zejména výraznější než očekávané zpomalení růstu cen potravin, nižší jádrová inflace a v menší míře také slabší růst regulovaných cen. Naopak ceny pohonných hmot meziročně poklesly mírněji, než předpovídala prognóza,“ hodnotí Česká národní banka.

Zdroj: ČSÚ

Právě u pohonných hmot ČNB čekala meziroční pokles jejich cen až o 15,3 procenta. Ten se však nekonal a byl pouze o 6,6 procenta. Za růstem cen také nejvíce stojí náklady na bydlení. Nájemné stouplo téměř o 8 procent, vodné o 16,3 procenta, stočné o více než 25 procent a ceny tepla a teplé vody o 36,2 procenta.

„Meziroční dynamika regulovaných cen zůstává nadále silná, nicméně v září se viditelně snížila, a to jak vlivem srovnávací základny, tak díky zlevňování silové elektřiny a plynu před začátkem letošní topné sezóny. I přes meziměsíční nárůst cen pohonných hmot došlo v září k jejich meziročnímu poklesu, který je stále ovlivněn vysokou srovnávací základnou v loňském roce v důsledku ruské invaze na Ukrajinu,“ komentovala ČNB vývoj u regulovaných cen, kam patří i energie, jež vzrostly meziročně v září o 15,3 procenta.

Ceny zboží celkově vzrostly o sedm procent, ceny služeb o 6,7 procenta a ceny potravin, nápojů a tabáku vzrostly v září meziročně o 6 procenta. K nižšímu meziročnímu tempu zdražování potravin dle ČNB přispívají snižující se ceny světových agrárních komodit i domácích zemědělských výrobců, jakožto i utlumená spotřebitelská poptávka.

„Jádrová inflace v září dále zvolnila. V jejím postupném poklesu, který trvá již od října loňského roku, se projevuje nejen odeznívání růstu cen zahraničních vstupů, ale také zchlazená domácí poptávka. Ta působí proti dalšímu růstu ziskových marží výrobců, prodejců a poskytovatelů služeb. Zpomalil zejména růst cen zboží a v menším rozsahu také služeb,“ komentovala centrální banka.

Z pohledu cen výrobců velmi znatelně zlevnili své produkty zemědělci, a to meziročně až o 16,4 procenta. Naopak u tržních služeb ceny meziročně vzrostly o 5,3 procenta, u stavebních prací o 3,7 procenta a u průmyslových cen je vidět jejich meziroční nárůst o 1,8 procenta.

Zdroj: ČSÚ
 

Zlevňování u zemědělců bylo viditelné již v měsíci předchozím, problémem však je, že jde o trend, který zákazníci v obchodech zcela v takové razanci nepocítili. Příkladem mohou být ceny jablek. Zatímco zemědělci prodávali jablka v srpnu za 10,3 Kč, v obchodech stály 39,5 Kč a podobné rozdíly bylo možné spatřit i u mnohých dalších komodit. Přesto však už i u zmíněných jablek došlo k poklesu cen i v obchodech a v září průměrně jejich kilo stálo 33,50 Kč.

A výsledné ceny potravin, jejichž pokles avizoval premiér Petr Fiala? Pokud se podíváme na meziměsíční srovnání průměrných cen potravin v obchodech z dat z pokladen maloobchodních řetězců, tak lze u většiny položek pozorovat zlevnění v řádech desítek haléřů. Hladká pšeničná mouka pak zlevnila o korunu, o více než 2,50 Kč zlevnily vaječné těstoviny a o 5 korun bylo levnější také zadní hovězí, které se aktuálně prodávalo v září průměrně za 268,7 Kč za kilo.

Pětikorunové zlevnění u hovězího naopak odmazalo zdražení 5 korun u vepřové krkovice a vepřová plec pak za měsíc zdražila až o 10 korun na 109,1 Kč.

Pokles cen o 11 korun pak je vidět oproti srpnu u vepřové pečeně, která průměrně v září stála 126,5 Kč a o více než 5 korun zlevnily také kuřecí prsní řízky, jejichž kilogram stál 154,8 Kč.

4 koruny lidé ušetřili také oproti srpnu při nákupu kuřecích stehen, která se prodávala za 100,4 Kč a o více než desetikorunu zlevnila také vepřová šunka z 269 Kč v srpnu na průměrných 258,4 Kč v září. Poličan naopak zdražil z 307,4 Kč na 316,2 Kč.

Plnotučné trvanlivé mléko zlevnilo o padesátník na 20 korun za litr, avšak sýr eidam oproti tomu zdražil z 192,1 Kč za kilo na 197,6 Kč.

Ušetřili také lidé, kteří nakupují lučinu, jejíž průměrná cena poklesla z 286,8 Kč v srpnu na 259,2 Kč v září, kdežto ti, kteří mají radši tvrdší sýry, naopak čekalo nemilé překvapení v podobě výrazného zdražování. Niva zdražila z 256 na 267 Kč za kilo a gouda z 185,2 Kč na 194,7 Kč.

Ceny oleje byly téměř srovnatelné a v září olej stál průměrně 49,1 Kč, vejce zlevnila ze 41,4 na 37,3 Kč za 10 kusů a levnější byl i cukr krystal, jehož cena klesla o více než korunu na průměrných 26,1 Kč za kilogram. Oproti tomu moučkový cukr zdražil z 34 korun na 37 korun.

Zdroj: ČSÚ

Podle analýzy investiční platformy Portu je na tom, co se týče tempa zdražování, Česko již znatelně lépe, avšak stále jsme v žebříčku růstu cen na 13. místě ze 41 sledovaných evropských zemí. Na vrcholu žebříčku je aktuálně Maďarsko, kde se zdražuje nejrychleji z celé Evropy a tamní inflace činí až 12,2 procenta, naopak v Nizozemsku vzrostly ceny meziročně jen o 0,2 procenta. Z okolních zemí je na tom nejhůře Slovensko, kde byla zářijová inflace 8,84 procenta a nejlépe Německo, kde cenová hladina meziročně vzrostla o 4,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo, nejpravdivější výsledek působení pětikolky je porovnání cen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 11.10.2023 9:30:30
před vaším demoličním působením s dnešními cenami. Uvedu příklad třeba na řepkovém oleji. Ten stál před vaším hororem cca 30 Kč/l a dnes stojí opět cca 68 Kč/l / liší se to v různých obchodech. Ale princip je stejný. Dnešní cena je vyšší o více než 100 %. Toto je malá ukázka vašich " ÚSPĚCHŮ ". Vy sám s celou diletantskou vládou jste poškodili naši republiku na mnoho let. Zmizte co nejrychleji odtamtud. To je to nejlepší, co můžete pro Česko udělat.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…