Ostravský europoslanec z ODS reaguje na obavy z nepokojů: Je to tu vážné, ale víme, co dělat

25.07.2013 17:09

Na průmyslové Ostravsko doléhá krize. Těžaři propouštějí. O práci přijdou stovky, možná tisíce lidí. To bude mít výrazný dopad na život v regionu. Budou se zavírat obchody, restaurace, hrozí sociální nepokoje. Že je situace vážná, ví i europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Ostravský europoslanec z ODS reaguje na obavy z nepokojů: Je to tu vážné, ale víme, co dělat
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Dvacet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, taková je teď situace v Moravskoslezském kraji. Práci zde nemá přes osmdesát tisíc lidí. A přibydou k nim další. Těžební společnost OKD propustí do září 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet pracovníků dodavatelských firem pak klesne zhruba o třetinu na 2 700. Jde o součást rozsáhlých úsporných opatření, která firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci.

Šéf OKD: Jediná šance na přežití? Snížit náklady

„Jde o bolestný, ale nezbytný krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Snižování počtu zaměstnanců souvisí s dříve avizovaným balíkem úsporných opatření, která by firmě měla jen letos přinést kolem 2,6 miliardy korun. Společnost počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na důl Darkov nebo s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a jedná o prodeji dolu Paskov na Frýdeckomístecku. Důl Paskov zaměstnává 2 500 lidí a v případě, že se pro něj nenajde kupec, což se zatím nedaří, firma důl zavře. Pokud k tomu dojde, OKD ubezpečuje, že většina zaměstnanců Paskova bude převedena na jiné šachty.

Také v ocelárnách Evraz Vítkovice Steel, které jsou na tom s poptávkou po oceli podobně špatně jako OKD s uhlím, může dojít k propuštění. Tím pádem by se propouštělo i v mnoha dodavatelských firmách. Hrozí tak, že v Moravskoslezském kraji přijde o místo až několik tisíc lidí.

Keller: Lidé už nemají co ztratit, hrozí nepokoje

„Bude to postupovat jako lavina. Jestliže přijdou o práci stovky havířů, poklesne dále kupní síla, což se dotkne živnostníků a drobných podnikatelů. Budou se zavírat obchody a budou krachovat restaurace. Dotkne se to i neprůmyslových částí regionu. Je pěkné, když politici říkají, že místo hornictví se bude rozvíjet na severu Moravy turistika v Beskydech a Jeseníkách. Jenomže většinu turistů tady tvoří místní lidé, takže budou krachovat i ubytovací a stravovací kapacity na horách. Už je to přes dvacet let, kdy Ivan Sviták (filozof – pozn. red.) říkával: 'Nemůžeme se tvářit, že vyřešíme problémy Ostravska tím, že havíři přejdou do služeb a budou si navzájem prodávat limonádu',“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz renomovaný sociolog Jan Keller.

Podle něj se toho příliš neudělalo ani pro rozvoj služeb. „Nastavěly se supermarkety, které vzaly práci síti drobných obchodů, ve kterých bylo zaměstnáno více lidí než v obřích samoobsluhách. Jednu dobu se mluvilo o tom, že z Ostravy se stane univerzitní badatelské centrum. Postavil se sice jeden obří počítač, to ale nic neřeší. V posledních letech výrazně sílí odliv mladých a vzdělaných lidí z regionu,“ doplnil Keller.

Nedají se proto vyloučit ani sociální výbuchy. Lidé už tu podle Kellera nemají co ztratit a očekávají se proto bouřlivé protesty. Na dotaz, jaká opatření musí přijmout v tomto směru politici, Keller odpověděl: „Obávám se, že tito politici dokázali jediné, a sice to, že se nedokážou dohodnout ani na způsobu vládnutí. Měly by být co nejdříve volby a místo nich by měl nastoupit někdo schopnější. Člověk by musel být naprostý trouba, aby si mohl namlouvat, že problémy vyřeší ti samí lidé, kteří dvacet let přihlíželi jejich prohlubování. Nevím jak v Praze, ale na Ostravsku je takových troubů zatraceně málo,” míní známý sociolog.

Tošenovský: Drastický dopad situace v evropské energetice

Že je zde situace vážná, ví i europoslanec Evžen Tošenovský. „Situace v Moravskoslezském kraji je skutečně velmi vážná, ale nevznikla ze dne na den. Protože je tento kraj více než jiné kraje navázán na export strojírenských a hutních výrobků, je ekonomika silně závislá na stavu obchodů v zahraničí. Dopad situace v evropské energetice, především nárůst fixních nákladů na elektřinu náročných výrob, je drastický. Dá se navíc očekávat vliv dopadu americké těžby 'shell gazu' na celou energetiku v Evropě. Tato situace je dlouhodobě známá, u nás se projevuje v plné síle právě nyní. Podniky musí tuto situaci řešit v prvé řadě na úrovni vlastníků, a to jak restrukturalizací, tak i ze zdrojů z úspěšnějších minulých let - a to se týká hlavně OKD,” řekl ParlamentnímListům.cz Tošenovský.

Jedním z prvních kroků by podle něj mělo být z pozice vedení kraje svolání kulatého stolu vlastníků největších firem a diskuse, jak vidí budoucnost a jaké kroky chtějí podnikat. „Tento postup jsem navrhoval již před mnoha měsíci při diskusích s mnohými představiteli politické scény kraje, města i samotných podniků, s nimiž jsem v kontaktu, protože tento stav skutečně není úplným překvapením,” dodává europoslanec za ODS a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje.

A pokračuje: „Stát by měl razantně řešit neúnosnou situaci růstu cen elektřiny vlivem výroby z obnovitelných zdrojů, a to i velmi odvážnými kroky jako fondovými přesuny a vytvářením speciálních ekonomických nástrojů, á la fond národního majetku a podobně. Dále již není možné zvyšovat zátěž podniků. Vím, že regulátor má připraveno několik velmi zajímavých řešení. Je jen na vůli politiky toto rozhodnout,“ vysvětlil Tošenovský s tím, že z pozice Evropského parlamentu je dost složité řešit konkrétní pomoc jednomu regionu. „Ale celou dobu se angažuji v řešení energetiky a dopadů na národní ekonomiky a jsem připraven maximálně pomoci při projednávání případných opatření s Evropskou komisí,” uvedl europoslanec.

Společnost OKD zaměstnává přibližně 13 tisíc lidí a je největším zaměstnavatelem v regionu. Spoluvlastníkem této firmy je kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala. Ten je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. Podle Bakalova mluvčího Tomáše Pavlíka však o veškerých restrukturalizačních opatřeních rozhoduje pouze management společnosti OKD a nikoliv Zdeněk Bakala jako menšinový akcionář.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…